A Fekete Hattyú jelenség

Ezt a kifejezést arra az általánosságra alapozták, hogy minden hattyú fehér, mivel csak ilyet láttak mindaddig, – míg egy kutató nem fedezett fel egy feketét.

A bankárok a jelenséget arra használják, amikor kiszámítható valami, de attól, hogy nem “következett” még be egy esemény nem zárják ki a létezését, illetve annak lehetőségét, hogy bekövetkezzen.

– Attól, hogy még nem láttad, még létezhet!

Fekete hattyú volt a Google sikere vagy 9/11 katasztrófája.

Olyan nagy hatású események, amelyek a világra nézve valamilyen változtató erejűek voltak.

Nassim Nicholas Taleb szerint- akitől az elmélet ered- a világeseményeken át egészen a személyes életünkig előfordult már ez a jelenség.

Nassim Nicholas Taleb

Vajon mi az oka annak, hogy nem ismerjük el egy történésről, hogy az Fekete Hattyú lehet, egészen addig amíg már megtörténtté nyilvánítjuk?

A válaszban részben az van benne Taleb szerint, hogy az emberek arra vannak “képezve”, hogy részleteket tanuljanak meg általánosságok helyett. Arra koncentrálunk, amiről van ismeretünk már és így időről-időre abba a hibába esünk, hogy elfeledkezünk arról, hogy vannak dolgok amiről nincs ismeretünk. De attól még létezik!

Ezáltal igazából lehetetlen azt mondani, hogy számba vennénk lehetőségeket, hiszen a lehetetlent nem tudjuk kiszámolni. Taleb évekig tanulmányozta, hogyan verik át magukat az emberek azzal, hogy azt gondolják hogy többet tudnak annál, amit valójában tudnak. Az elme kizárja a megtörténhetetlent és a kikövetkezhetetlent.

Rengeteg képem ami kikerült pontosan erről szólt. Miszerint az elme adta határok nem határtalanok. Eleve korlátozzuk a lehetőségeinket, mert arra voltunk szocializálva, hogy “gondolkodj már”. Gondold át. Majd ha elgondolkodtál rajta szólj. Stb.

Igen ám és itt jön a kérdés, hogyan kapcsoljam ki az agyamat? Hogyan tudok nem gondolkodni… – és társai. Ez egy állapot amelyet bizonyosan mindenki tapasztalt már, egyszer csak hopp kiugrott belőle, mert félelmetes volt.

Mi is olyan félelmetes? Az, hogy nincs kontroll. Az elmének a gondolkodás biztonságot ad. Az a tuti, amit tudok! Nem mondta el senki és nem mutatta meg senki, hogyan tudod magad ebben a kontroll nélküli állapotban tartani? Tartósan benne maradni és esetleg ilyen módon élni? Persze, hogy nem mivel ez nem egy tanfolyam vagy konzultáció része. Ez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás. Mit gondolsz mennyi idő kell ahhoz, hogy egy szokást megváltoztass? EGYET! 30-40 nap Mennyi kell ahhoz, hogy az rögzüljön? 60 nap. És így tovább.

Teljesen mindegy, hogy jógázol, harcművész vagy táncos vagy tökmindegy! Egy a fontos. Ismétlődően ugyan azt kell GYAKOROLNI! Nem rinyálni, hogy az anyukám miatt, apukám miatt, szomszéd miatt…

Jóga

Minden erőd és tartásod a központodban van. Köldök felett kettő ujjnyival. Van minden kultúrában neve, sportágban “helye” használja mindenki aki tapasztalta ezt az erőt már és tudatosult vagy tudatosították benne.

Képzeld el a tested mint egy kódokkal telepakolt gépet. Amelyet fel kell törnöd. Láttál már ilyet? Nem? Okééé de hallottál már 18 éves hacker kisgyerekekről, akik biztonsági rendszereket törnek fel. Elárulom nem volt PHD-jük matekból. Hanem simán mentek egy olyan Áramlással, amit Csíkszentmihályi Flow-nak nevez. Csak egy példa, de van erre az állapotra kismillió. Tehát nem a tudásoddal fogsz a testedben létezni és onnan bármit is létrehozni.

Minden egyes mozdulattal ezeket a kódokat “megfejted” és közelebb kerülsz a központodhoz, az erődhöz. Felemelkedsz. Lassan türelmesen, mivel gyakorolsz Fontos, hogy valamit tegyél, mozgásban legyél.

A mozdulatokban benne kell, hogy legyen az áramlás, a dinamika a lassú gyors váltakozása. A hullámzás.

Milyen egy hullám? Egyszer feltör akkor kissé lassú a dinamikája majd amikor alázuhan gyorsul majd csapódik. Kung-fuban egy ütés gyakorlása ott kezdd el izgalmassá válni amikor az erőt végigviszed a karon majd a legeslegvégén elernyedve kicsapódik az energia. Nem akkor jó az ütésed ha egy folyamatos erő van benne, nagyon hamar elfáradsz benne. Izmozol.

Ezek miatt a dolgok miatt láthattátok olyan sokszor az energetikáját, – rezgést és a hullámzást a képeken. Minden mozgásban benne van a két véglet.

Önmagaddal való táncként képzeld el. Akkor gyönyörű egy mozdulat amikor benne van mindkét minőség és azt áramoltatod. Te áramoltatod.

Vegyük a tangót. A férfit tanítja a Mestere, aki szintén férfi. Meg kell tapasztalnia egy táncban egy áramló mozgásban mind a lágy, mind a kemény minőséget. Majd, amikor ez megy neki, akkor kapja meg a Női partnert.

Mindenkiben benne van ez a minőség! MINDENKIBEN! Mivel mindenkinek van köldöke avagy az a bizonyos “pont”. Attól, hogy még nem láttad, létezik!

Benned is!

Zuzka Molnarova / charoninstitute.wordpress.com

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend