A fáraó átka

Howard Carter egyiptológus 1922. november 26-án három évezredes békesség után megbolygatta a Kr. e. 1340 körül meghalt Tutanhamon sírját.

“Lát valamit?” – kérdezte tőle az expedíciót támogató Lord Carnarvon. “Csodálatos dolgokat!” – kiáltotta Carter, amint megpillantotta a fáraó aranyba foglalt múmiáját és a vele eltemetett kincseket. Néhány hónap múlva, ötvenhét évesen, Carnarvon meghalt Kairóban.

Miközben önkívületében ezt mondta: “egy madár…karmolja az arcomat”, Kairó áramszünet miatt sötétbe borult, Angliában pedig a lord kedvenc kutyája felvonított és kimúlt. Azt mondják, Carter ezt a feliratot találta a sírban:

“Gyors szárnyakon érkezik a halál ahhoz, aki megzavarja a fáraó békéjét”.

Ez Nehbet keselyűistennőre utal. Az ő képmásait találták a múmia mellett – és egy nagy madár röpködött a sír fölött a behatolás napján. Sir Arthur Conan Doyle azzal magyarázza Carnarvon halálát, hogy “Tutanhamon papjai elementálisokat (szellemeket) alkottak, hogy őrizzék a múmiát”.

sir-arthur-conan-doyle
Sir Arthur Conan Doyle

Hét éven belül a feltárásban résztvevő tizenhárom európai közül már csak ketten éltek!

A negyvenes évekre huszonöten haltak meg, akik valamiképp közreműködtek a sír felbontásában – egyikük sem “természetes halállal”.

Némelyek azt feltételezték, hogy a fáraó papjai “megmérgezték” a kincseket; hogy ismeretlen, halálos kórokozók maradtak meg évezredeken át a légmentesen lezárt környezetben; sőt még azt is, hogy a régi egyiptomiak radioaktív anyaggal itatták át a sírt.

Howard Carter, aki hatvanhat évesen halt meg 1939-ben, úgy vélte: “épeszű ember csak megvetéssel legyint az efféle dajkamesékre”.

1966-ban a Kairói Múzeum ókori gyűjteményének igazgatója nem akarta elküldeni a fáraó kincseit egy párizsi kiállításra. Miután egyedül maradt ellenérveivel, közlekedési balesetben meghalt.

Utóda, dr. Gammal ed-Din Mehrez, aki, “véletlen egybeesésnek” nevezte a haláleseteket, 1972-ben halt meg, ötvenkét évesen, épp amikor a gyermekkirály aranymaszkját útnak indították egy londoni kiállításra.

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Az elektromos emberek

Az elektromos emberek

A szó igazi értelmében vett elektromos hatást előidéző, vagy feszültséget magában hordó, különös képességű emberekről lesz szó. Mert…

A ninják legendája

A ninják legendája

A ninjákról több legenda és mítosz maradt fenn, mint biztos tényszerű adalék. A legendákban gyakran emberfeletti képességeket tulajdonítanak…

La Llorona legendája

La Llorona legendája

La Llorona legendája a spanyol konkvisztádorok korából ered, és egy magas, vékony, zokogó asszonyról szól. A fehér köntösbe…

Rugólábú Jack rejtélye

Rugólábú Jack rejtélye

Elképzelhető-e, hogy Rugólábú Jack, a rejtélyes szörny, aki az egész viktoriánus Angliát rettegésben tartotta, valójában egy UFO-val ideérkező,…

Oroszország titkos aktái

Oroszország titkos aktái

A Szovjetunió egy baljós, zárt világ volt, tele titkokkal, mendemondákkal és bizonytalansággal. A vasfüggöny lehullása után aztán az…

error:
Share via
Copy link