Torockó egy olyan hely,  ami mindig tartogat valami szépet és különlegeset.

Kevés olyan szép látvány van, mint amikor egy gyönyörű kisváros vagy hangulatos falu fölé fenséges hegybérc emelkedik.

Torockó

Torockó

Vitathatatlan, hogy az erdélyi Torockó ilyen hely: a sokak szerint legszebb erdélyi falu gyönyörű, fehérre festett egykori bányászházaival és a feléje tornyosuló Székelykő Erdély egyik legjellegzetesebb hegye.

Torockó

A valaha híres és gazdag település régen mozgalmas bányászváros volt, de a bányászat megszűnésével elcsendesedett. A magyar falu újraéledését a turizmusnak köszönheti, ami az elmúlt években felpezsdítette az életet.

Torockó főteréről a Székelykő valóban csodálatos látványt nyújt, megmászása valódi sikerélmény a túrázók számára.  Oldalában 850 méter magasságban egy szép természeti képződmény található, a Kőlyuk.

Ezen áthaladva egy hatalmas sziklaterembe juthatunk, ahonnan szép kilátás nyílik a völgyre. A Székelykőről jól láthatók a vele szemközt fekvő hegycsúcsok is: a Vidalykő, a Tilalmas, a Kesely és az Ordaskő.

Nyáron kétszer kel fel a Nap

Állítólag a Székelykőnek köszönheti Torockó azt az érdekes természeti jelenséget, hogy nyáron kétszer kel fel a Nap. Korán reggel megjelenik az égbolton, majd elbújik a Székelykő mögé és csak később emelkedik oly magasra, hogy bevilágíthassa az egész falut.

Ennek a jelenségnek az oka az 1130 m-es észak-dél vonulatú Székelykő sajátos alakja. Reggel a Nap a Székelykő Kiskőnek nevezett oldala mögül kél, de hamarosan el is bújik, a falut a hegy árnyéka takarja. A második, “igazi” napkelte akkor van, amikor a Nap látszólagos útján már a Nagyárok felett jár.

Lenyűgöző, új videó a torockói térségről

Torockó valóban egy olyan hely,  ami mindig tartogat valami szépet és különlegeset, amit sosem lehet megunni.

forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend