Ez lenne az élet a halál után? Miután meghalunk, a tudat még tovább működik – állítják tudósok

A New York-i Egyetem kutatói szerint az agyunk a halál beállta után egy rövid ideig még képes felfogni a körülöttünk lévő dolgokat – akár azt is, hogy az orvos bejelenti a halál időpontját.

Ritkán használjuk az „egészen megdöbbentő” kifejezést, a New York-i Egyetem kutatói azonban olyan eredménnyel álltak elő, amire nehéz lenne más jelzőt találni.

Az orvostudományokkal foglalkozó Langone School of Medicine szakemberei szerint ugyanis a halál beálltát követően az agyunk nemcsak hogy képes felfogni a körülöttünk zajló eseményeket, de akár még azt is hallhatjuk, hogy az orvos halottnak nyilvánít bennünket.

Az Independent beszámolója szerint a kutatást vezető Dr. Sam Parnia, az intézet a sürgősségi ellátásért és újraélesztésért felelős igazgatója csapatával olyan embereket vizsgált, akiknek megállt a szívük – vagyis gyakorlatilag meghaltak –, utána azonban sikerült őket újraéleszteni

A tanulmány szerint többen állították, nemcsak, hogy tudatában voltak annak, ami körülöttük zajlott, de „látták” is az eseményeket.

Dr. Sam Parina szerint technikai értelemben véve a halált akkor állapítják meg az orvosok, ha a szív megáll, és nem tudják újra elindítani. Ekkor az agy azonnal elveszíti a vérellátását, így az agyműködés is azonnal leáll.

Ugyanakkor arra is van bizonyíték, hogy ilyen állapotban az agyi aktivitás megnőhet. 2013-ban a Michigani Egyetem kilenc olyan patkány agyi jeleit vizsgálta, amelyeknél szívrohamot idéztek elő. A beszámoló szerint a halál utáni rövid időszakban hirtelen megugrott az állatok agyi aktivitása.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend