A törzs, ami 60 ezer éve senkivel nem akar barátkozni

Ha nincs is olyan nagyon sok belőlük, de akad még néhány olyan népcsoport a Földön, ami teljes izolációban éli mindennapjait.

Néhány évvel ezelőtt például a brazíliai esőerdőből került elő egy olyan bennszülött csoport, amely korábban sosem érintkezett a külvilággal, ők akkor direkt a kapcsolatfelvétel céljából jöttek elő.

Szentinelézek

A külvilággal sosem érintkezett a Bengáli-öbölben található Észak-Szentinel-szigeten élő szentineléz népcsoport sem. Igaz, őket annyira nem érdekli, mi történik a szigetükön túl, hogy fegyverekkel elkergetik vagy megölik azokat, akik a közelükbe merészkednek. És ez így megy a történelem kezdete óta. Kutatók szerint 60 ezer éve élhetnek emberek a szigeten.

Valószínűleg ezért is döntött úgy India kormánya a kilencvenes években (az országhoz tartozik a sziget, így a barátságtalan lakói elvileg indiai állampolgárok), hogy inkább békén hagyja a szentinelézeket, miután a kapcsolatfelvételre tett próbálkozásokra mindig agresszió volt a válasz.

A nyolcvanas évek elején a sziget közelében zátonyra futott hajóról 28 tengerészt kellett helikopterrel kimenteni, mert a helyiek támadólag léptek fel velük szemben. Sőt, volt olyan eset, ami halállal végződött. 2006-ban két illegálisan halászó férfi csónakja sodródott túl közel a parthoz, mindkettőjüket lenyilazták. Később az áldozatok testéért egy helikoptert küldtek a helyszínre, ezt is nyílzáporral fogadták a helyiek.

Felvételek is készültek már a szentinelézekről, ezen a hetvenes évekbeli videón például látszik, hogy a szigetük közelében kíváncsiskodó kutatók felé nyilaznak, aztán vad fenékrázásba kezdenek. A National Geographic stábjának egyik tagját el is találták ekkor, a férfi a combján sebesült meg.

Mivel a szentinelézek nincsenek túlságosan oda a külvilágból érkező látogatókért, csak annyit lehet róluk tudni, amennyit a távoli megfigyelések alapján sikerült leszűrni. Írni nem tudnak, és valószínűleg kommunikálni is nehézkes lenne velük. Kőből készült tárgyakat használnak, és a létszámukról is csak becslések vannak (20 és 500 között mozoghat).

Az biztos, hogy a 2004-es nagy cunamit átvészelték, ez úgy derült ki, hogy az indiai kormány segélyszállítmányt küldött a helyszínre, de a szentinelézek csak a szokásos nyílzáporral fogadták a csomagokat ledobó helikoptert.

A 2006-os incidens óta nincs hír arról, hogy valaki megpróbálta volna felvenni velük a kapcsolatot, ők pedig az elmúlt 60 ezer évhez hasonlóan nem is nagyon keresik.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend