Egy amerikai kutató szerint más dolgok állhatnak a háttérben, mint amit eddig gondoltunk.

Miért nem lépnek velünk közelebbi kapcsolatba a más bolygókon élő intelligens lények? Ezt a kérdést már számtalanszor feltette magának a legtöbb tudós tudós és a téma iránt fogékony személy is.

Erika Nesvold amerikai kutató is kifejtette ezzel kapcsolatban a véleményét legújabb könyvében, a Space-ben, bár ő egészen más megközelítésből vizsgálta a dolgokat.

„A földönkívüliekre nézve halálos veszélyt jelenthetnek az emberi szervezetben meglévő baktériumok és fertőzések, mivel ezek a létformák még nem találkoztak azokkal a betegségekkel, melyekkel szemben mi már védettek vagyunk”

– állítja az asztrofizikus.

Nesvold szerint megvan az esélye annak, hogy amennyiben az idegenek a jövőben a bolygónkra érkeznének, az emberi kórokozók végeznének velük.

Erika Nesvold

A kutató azt a szomorú lehetőséget is megemlítette, miszerint az ember a világűrben is terjesztheti a betegségeit, ez pedig könnyen járhatna azon idegen fajok kihalásával, akikkel esetleg közelebbről is megismerkedhetnénk.

„Egyetlen sterilizációs eljárás sem képes teljesen felszámolni a fertőzések minden esélyét”

– tette hozzá.

Az űrturizmus, illetve az űrbányászat a jövőben hatalmas profitot rejt magában. Nesvold azonban úgy véli, hogy a magán űrvállalatok és a részvényeseik nem arra fogják költeni a vagyonukat – ezzel lassítva a terjeszkedési folyamatokat -,hogy a berendezéseiket sterilizálják vagy kutatásokat folytassanak arról, miként hatnak más bolygók élővilágára a munkájukkal.

Hogy mennyire új ez az elmélet, azzal valószínűleg sokan vitába szállnának, elég csak visszagondolni H. G. Wells 1898-ben megjelent Világok Harca című sci-fi regényére, melyben a Földet megszálló marslakók végzetét épp egy olyan mikrobiális fertőzés okozta, amellyel szemben nem voltak immunisak.

forrás

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend