Egy ritka betegség miatt démonarcúnak látja a többi embert ez a férfi

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Bizarr

Képzeld el, amint épp az utcán sétálsz, és a megszokott, átlagos külsejű emberek helyett mindenhol démonarcú egyéneket látsz. Elég ijesztő már a gondolat is, nem igaz?

Nos, az 59 éves Victor Sharrah a prosopometamorphopsia (PMO) nevű ritka betegségnek „köszönhetően” épp így érzékeli a többi ember fizimiskáját.

A démonarc-szindrómaként is emlegetett rendellenességet eddig csupán 81 személynél diagnosztizálták, derül ki egy 2021-es tanulmányból.

Victor Sharrah azon kevés személyek egyike, akik démonarcokat látnak

Sharrah 56 éves korában érezte először, hogy valami nagyon nincs rendben vele.

„Épp a kanapén tévéztem, amikor belépett a helyiségbe a szobatársam, s mikor rám nézett, szinte meghűlt a vér az ereimben” – mondta a Nashville-ben élő férfi.

„Egy démoni pofa nézett vissza rám megnyúlt szemekkel, orral és szájjal. Groteszk vigyora volt, hegyes fülei pedig a Star Trek sorozatból ismert Spock kapitányéra hasonlítottak”.

Sharrah alig ocsúdott fel az első sokkból, mikor megérkezett szobatársa barátnője, akit szintén gonosz ábrázatúnak látott.

Úgy érezte, azonnal friss levegőre van szüksége, ám legnagyobb döbbenetére az utcán lévő emberek is ördögi ábrázattal rendelkeztek.

Számítógépes szakemberek most olyan 2D-s képeket alkottak meg Sharrah segítségével, melyek élethűen szemléltetik, hogyan látják a PMO-s betegek más emberek arcát.

Számítógépes illusztráció arról, hogyan látja egy PMO-s beteg más emberek arcát

„Amit a legtöbben nem igazán értenek meg egy kép alapján, az az, hogy ez az egész nem ennyire statikus. Az eltorzult arcok képlékenyek, vagyis folyamatosan mozognak, átalakulnak a szemem előtt. Igyekszem minél inkább kizárni ezeket a zavaró benyomásokat, és tudatosítani magamban, hogy mindezt csupán a PMO okozza” – magyarázza Sharrah, hozzátéve, hogy betegsége miatt ma már sokkal nehezebben tud bárkit is közel engedni magához.

A démonarc-szindrómás betegek beszámolóiból kiderül, hogy az általuk megfigyelt torzulások kimondottan az arcra koncentrálódnak, vagyis nem terjednek ki a test más részeire, illetve a tárgyakra. Ezeket ugyanúgy érzékelik, mint a legtöbb ember.

A szakemberek szerint a PMO-ban szenvedő páciensek számára olykor a saját arcuk is torznak tűnik.

Egy 2023-as szakirodalmi áttekintés például megemlíti annak a betegnek az esetét, aki tükörbe nézve azt vette észre, hogy az egyik szeme kiugrik az üregéből, majd lassan lefolyik az arcán”.

A prosopometamorphopsia pontos oka jelenleg még ismeretlen, de egyes elméletek szerint valószínűsíthető, hogy a szindróma összefüggésben áll a különböző agyterületek károsodásaival és rendellenességeivel.

Sharrah elmondta, orvosai az ő esetében is hasonlókra gyanakodnak, hiszen korábban neki is volt egy komoly fejsérülése, melynek során beverte fejét teherautója ajtajába.

forrás:

betegség démon

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend