Egy afrikai falu, ahol minden ház művészeti alkotás

A napsütötte szavannákkal körülvett nyugat-afrikai Burkina Faso leginkább kalandturistáknak ajánlott hely. Az ország egyik legfőbb vonzerejét a gyönyörűen díszített falvai adják.

Tiébélé lakói rendkívül elszigetelten élnek, elzárkóznak a látogatók elől, hogy megvédjék a helyi hagyományokat és biztosítsák a település sértetlenségét.

A kulturális turizmus fejlesztése jó célkitűzés lehetne és gazdasági fejlődést generálhatna, de ez egy kényes folyamat.

Egy nyugat-afrikai királyi rezidencia nem olyan, mint amilyenre először gondolnánk. Tiébélében a királyi palota agyagtéglából épül, az építőanyagokat természetes agyagfestékek borítják és kidolgozottabb geometriai minták díszítik, hogy megkülönböztessék őket a köznép lakóitól.

Olga Stavrakis blogger leírása szerint számára hosszú évekbe telt, mire egyáltalán beléphetett a palotába.

“Együtt vártak minket a falu nagy öregjei és a nemesség. Minden faluban muszlimok és vallásos emberek élnek, de senkit nem érdekel, hogy ki miben hisz. Viszont arra felhívták a figyelmünket, hogy ne viseljünk piros színt és esernyőt se vigyünk magunkkal. Ez csak a nemes családok kiváltsága és sérelemként veszik, ha valaki ezt nem tartja tiszteletben.”

A biztonság miatt a palotának a legkisebb az ajtaja mind közül.

A rezidenciában egyszerű a konyha, kevés dologban különbözik az átlagos nyugat-afrikai konyháktól, leszámítva az extra fazekas agyagtárgyak és vasedények jelenlétét.

“A legtöbb ételt rézműves fazekakban készítik. Kevés vágás és előkészítés szükséges. Általában sűrű puliszkát esznek köretként, ami olyan, mint a zabkása. Ebbe mártogatják a zöldségeket, leggyakrabban a paprikát. Minél gazdagabb a család, annál több a mártás. A puliszkát maniókából, útifűből vagy kukoricából készítik.”

A legtöbb gondosan díszített ház valójában nem lakóhely, hanem mauzóleum a halottaik számára. A mintáik nagy része szimbolikus jelentéssel bír, miközben abszolút letisztult a stílusuk, ami az elszigetelt kultúrájukból ered.

Horváth Rita

forrás: sokszinuvidek.24.hu, Messy Nessy

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Orkney neolitikus építményei

Orkney neolitikus építményei

Az Orkney szigeteken talált neolitikumi leletek között 5000 éves építmények is találhatók, köztük egy kőből épült sír, a…

Anglia szent dombjai

Anglia szent dombjai

A Somerset grófságbeli Glastonbury századokon át “Anglia legszentebb földdarabja” volt keresztények és pogányok számára egyaránt, mint egy középkori…

A Mátra, mint szakrális hely

A Mátra, mint szakrális hely

Húsvétkor zarándokok százai keresik fel Fallóskutat, a csodatévő forrásáról, a hasznosi látó asszonyról, no meg a kápolnát gondozó…

error:
Share via
Copy link