A dogonok egykori kapcsolata a földönkívüliekkel

dogonok és földönkívüliek

Mali, Nyugat-Afrika. A Bandiagara-fennsík lábainál élnek a dogonok, akik különös eredetű mondavilágukról lettek ismertek.

Valójában a nép eredetéről homályos adatok vannak. Maliban a Bandiagara-fennsíkra a XIII., és XVI. század körül telepedtek le. Azóta, szétszórtan élnek itt a fennsík sziklái tövében, különös házaikban, amelyeket sárból tapasztottak és a tetők gondosan kimunkált szalmából készültek.

A tradicionálisnak számító nép évszázadok óta kecsketenyészettel foglalkozik, és gabonát is termel. Tüzelőnek a sziklák közt fellelhető növényzetet használják. A törzsi tagok írni, olvasni nem tudnak, de az eredettörténetük teljesen egyedülálló. 

Az eredetmonda szerint ezt a népet a Szíriusz csillagképből ide látogatott lények támogatták kultúrájukban, és fejlődésükben.

A fennsíkon a sziklák között létezik egy bizonyos barlang, amelyet a dogonok által kiválasztott őriz. Őt a törzs tagjai élelemmel látják el. A barlang azért különleges, mert sziklarajzokban van megörökítve a dogonok rejtélyes mitológiája. A népnek csillagászati tudása is van. Tudomásuk van arról, hogy a Nap a csillagrendszerünk központja, és tudnak a Jupiterről, és holdjairól.

A dogon nép mondavilágának központjában a Szíriusz áll. A barlangrajzokon szereplő tojásdad alakzatok nem mások, mint keringési pályák, ahol a Szíriusz is helyet foglal. A dolog érdekessége az, hogy a pályán valóban ugyanarra a helyre helyezték a Szíriuszt, mint ahol valójában el is helyezkedik.

A Szíriusz társcsillagáról is tudomásuk van, amely ötven éves ciklusokban kerüli meg a szóban forgó csillagot. A törzs ötvenévente különös rituálékkal üdvözli a megkerülési periódusokat. Ez náluk a Szigui-ünnep.

A dogon papok arra a hiedelemre alapoznak, hogy a múltban a Szíriusz egyik bolygójáról kétéltű lények látogatták meg a Földet, és népüket információkkal és tudással ruházták fel.

dogonok és földönkívüliek

Az idegen lényeket a dogonok Nommo-nak nevezték. A barlangrajzokon a velük való találkozás is látható.

Érdekes módon a dogonok által felállított Szíriusszal kapcsolatos információk egyeznek a valósággal. A dogonok tudását a csillagászok csak 150 évvel ez előtt fedezték fel. Az akkori csillagászok a Szíriusz körüli jelenségeket szabálytalanságnak vélték.

Valójában arról van szó, hogy a Szíriusz körül keringő kisebb csillag mozgását érzékelték az akkori tudósok „rendellenesnek”. Ez a kisebb csillag zavarja a Szíriusz pályáját. Tudományos körökben először 1862-ben Alvan Graham Clark fedezte fel.

forrás: hír.ma / erdekesvilag.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend