Dogon szentélyek a természetfeletti védelmezők tiszteletére

A dogon nép zöme Mali középső részén, a Bandiagara-fennsík szirtjei tövében épült favakban él. A szirtek nagyjából 160 km hosszan húzódnak a környező síkságok fölé.

A dogonok számára szakrális ez a drámai táj, földjükön jószerével bárhová megy az ember, mindenütt szent kövekkel, tavakkal és barlangokkal találkozik.

Mindezek közül a legszakrálisabbak a minden dogon falu szívében megtalálható és szembetűnő szentélyek. Akárcsak a falu környező, lapos tetejű házai és kúpos magtárai, ezek a templomok — elsősorban Lebe- és Binu-szentélyek — főleg vályogból épültek, és a talajból látszanak kiemelkedni, a táj természetes tartozékaiként.

dogonok házai

A Lebe-szentélyekben áll a földisten, Lebe, a dogonok legfontosabb istenének oltára. Lebe volt az első lény, aki meghalt, kígyó testében éledt újjá, mozgásba hozva a születés, a halál és az újraképződés egész körforgását.

A falu főnöke, a hogon a szentélyben mutat be szertartásokat, hogy termékenységre ösztönözze a földet.

dogon hogon

Az ősi dogon teremtéstörténetek szerint Dogon az egyik tagja volt egy négy ikerpár alkotta csoportnak, avagy Nommónak, akik egy „kozmikus tojásból” ereszkedtek alá a földre egy lépcsőn a teremtés kezdetekor.

Ők lettek az emberiség ősei, és a lelkük – mondják – ott lakozik a jellegzetes Lebe-szentélyek homlokzatán lévő nyolc fal mélyedésben.

A másik szentély a Binu néven ismert természetfeletti védelmezők dogon kultuszának ápolására szolgál. Ezeket a templomokat gyakorta szimbolikus festmények, valamint a hagyományos dogon színekben – feketében, fehérben és vörösben, valamint különböző földszínekben – pompázó falképek ékesítik.

binu dogon szentély
Binu – természetfeletti védelmező lény – tiszteletére emelt dogon szentély. A szentély tornyait koronázó strucctojások a termékenység jelképei.
dogon falfestmények
Tradicionális dogon szimbolikus festmények Bandiagara Songo falujában.

Szembetűnő vonásai a szentélyeknek a homlokzatukon látható különös, fehér sávok — a szertartások során áldozatképpen köleskását öntenek a falakra, ekként kérve a Binu szellemektől esőt és bőséges termést.

Egyes szentélyek négy vagy nyolc tornyát strucctojások koronázzák, a termékenység és a kozmikus tojás jelképeiként, mint a djennéi Nagymecsetnél.

Itt ismét tetten érhető a föld, az állatok és az emberek közötti bensőséges kapcsolat, amely szent szál módjára fűzi össze a dogon élet valamennyi aspektusát.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend