Derinkuyu, a földalatti szellemváros

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekes helyek

Derinkuyu

1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökországban) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal mögött egy titokzatos szobát; ebből a szobából egy másikba lépett, innen még egy másikba és még egy másikba és így haladt előre.

Így fedezte fel véletlenül a titokzatos földalatti várost Derinkuyu-ban, amelynek az első emeletét Kr.e.1400 körül a hettiták áshatták.

Derinkuyu feltérképezése

A régészek elkezdték kutatni ezt a földalatti elbűvölő, elhagyott várost. Lehatoltak 40 métert, de feltételezik, hogy a mélysége eléri a 85 métert is. Jelenleg 20 szintet fedeztek fel. Csak az első 8 alsó szintet lehet látogatni; a többi félig meddig összeomlott vagy még a régészek és az antropológusok dolgoznak bennük.

derinkuyu02

A várost menedékként több ezer személy használta, akik az alagutakban éltek, hogy védjék magukat a gyakori inváziók ellen, amelyeken, különböző korokban Kappadókia átesett.

Az ellenség, tudva, hogy nagy veszélynek lesznek kitéve ha behatolnak az alagutakba, legtöbbször a kutakat mérgezték meg, hogy a lakosokat a felszínre kényszerítsék.

derinkuyu04

Derinkuyu lenyűgöző alagútrendszere

A derinkuyu-i alagutakat (amelyben elfért több mint 10.000 személy) három stratégiai helyen lehetett nagy kerek kőajtókkal zárni. Ezek a nagyon nehéz kőajtók megakadályozták az ellenség behatolását. Az ajtók magassága kb.1- 1,5 m, vastagságuk 50 cm és elérték az 500 kg-ot. A kőkapu az alagsorban a külvilágtól szigetelte el az embereket. Derinkuyu-ban van egy majdnem 8 km hosszú alagút, ami egy másik földalatti városba, Kaymakl-ba vezet.

derinkuyu03

Derinkuyu – minden igényt kielégítő lakásrendszerek

A földalatti városokat Jenofonte görög történész említette az Anabasis leírásában. Az emberek, akik Anatólia ezen részén éltek, föld alatti házakat ástak és elég nagy szobákban laktak, amelyekben elfért egy család, a házi állatokkal és tartalékkészletekkel együtt.

derinkuyu05

A helyrehozott emeleteken találtak: pajtákat, étkezdét, templomot (az alapja kereszt alakú a mérete 20×9 m. és a mennyezete több mint 3 m), konyhákat (a füsttől feketék), sajtolókat (bornak és olajnak), raktárakat, tárházakat, egy iskolát, sok szobát és egy kocsmát. A városon áthaladt egy folyó is; voltak kutak is és egy fenséges szellőztető rendszer (52 szellőztető lyukat találtak) ami bámulatba ejti a mai mérnököket is.

Forrás:szellemvárosok.hu

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend