A Delhi vasoszlop rejtélye

A Delhi vasoszlop

A vasoszlopra írt feliratok kiállták az idő próbáját, a világ egyik első kohászati alkotása, híressége az, hogy nem rozsdásodik. A nevezetes Delhi Vasoszlop legalább 1600 évvel ezelőtt készült, vegyi tisztasága és rozsdásodásának enyhesége mégis ámulatba ejti a kohászattörténészeket.

Minden India-utazó ismeri a híres vasoszlopot, amelyet II. Csandragupta (376-415) emlékére állítottak eredetileg Mehrauliban, egy Ambálá melletti hegyen, és most Delhiben van, a szintén nagyon híres Kutub Minár közelében. Több, mint 23 láb magas, és egyetlen darab vegytiszta vasból van.

Az oszlop eredetileg kelet-Indiában állt egy hindu templom előtt, a muszlimok hozták Delhibe trófeaként.

Delhi vasoszlop

Idézet Baktay Ervintől: „A mecset udvarának közepén mered a híres vasoszlop. A „Sors Kezének” is szokták nevezni. Érdekessége abban áll, hogy nem fogja a rozsda. Ezer esztendő óta áll helyén, de egyetlen rozsdafolt sem ékteleníti el. A delhi vasoszlop azért is rendkívüli valami, mert még a modern technika sem képes ily roppant oszlopot önteni tiszta vasból. Ez is azt bizonyítja, hogy a régi hinduk nagyon sok olyan ismerettel rendelkeztek, aminőket a modern Nyugat még nem bírt elsajátítani.”

Ez az oszlop majdnem hét méter magas, és több mint hat tonnát nyom.  Az Észak-Indiát 320 és 540 között uraló Gupta dinasztiához tartozó II. Csandragupta (380-415) emeltette. Az oszlop tetejét a garuda elképzelt alakja díszíti. Az oszlop eredetileg Visnupadagiriben („Visnu lábnyoma-hegy”) állt. Ezt a helyet a mai Udajagirivel azonosítják, ami Besnagar, Vidisa és Szancsi közvetlen közelében van, amik Bopáltól 50 kilométerre északra, India közepén fekszenek.

A Delhi vasoszlop

A Visnupadagiri a Ráktérítőnél található, és így a gupták idejében csillagászati központként szolgálhatott. A vasoszlopnak ezen az eredeti helyén fontos asztronómiai feladata volt: hajnali árnyéka csak a nyári napforduló környékén esett az Anantasayain Visnu lába irányába.

A hely megépítését és fejlesztését egyértelműen a a gupták fejlett csillagászati ismeretei vezették. Úgy általában a hely fekvése és azon belül a vasoszlopok pontos elhelyezése az Indiában 400 körül meglévő csillagászati tudás bizonyítéka.

forrás: latogatok.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend