Dr. Carl Sagan, világszerte ismert és elismert csillagász, asztrofizikus, tudományos kutató volt, akit nemcsak a kortársai, de napjaink tudósközössége is nagyra tart és mélységesen tisztel. E téren végzett kiemelkedő tudományos munkájának elismeréseként a NASA 2008-ban róla nevezte el a földönkívüli világok tanulmányozására alapított ösztöndíj-rendszerét.

Az 1996-ban elhunyt Saganról köztudott az is, hogy egész életében igazi harcosként küzdött az áltudományok ellen és megnyilatkozásaiban rendre elutasította az UFO jelenségek földönkívüli eredetének lehetőségét.

1968-ban, egy kongresszusi meghallgatáson az egyik Házbizottság előtt Dr. Carl Sagan a következőket mondta:

„Ha jól értem, a bizottság azt kéri tőlünk, hogy vizsgáljuk meg az intelligens földönkívüli élet létezésének valószínűségét. Egyértelmű, hogy azt a közkeletű feltételezést, miszerint az azonosítatlan repülő objektumok földönkívüli eredetűek lennének, nekünk is meg kell fontolnunk. Örömömre szolgál elmondani, hogy korunk tudományos gondolkodása ezen irányvonal mentén halad, de mindjárt az elején hadd szögezzem le, hogy a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok egyáltalán nem arra utalnak, hogy az UFO-k földönkívüli eredetűek lennének.”

Csakhogy, mint az egy 2010-es interjúrészletből, illetve egy  levéltöredékből valószínűsíthető, a híres tudósnak ez csupán a nyilvánosság felé mutatott arca volt, nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a valódi meggyőződése ezzel szöges ellentétben állt.

„Az UFO-k léteznek”

Két évvel ezelőtt, Paola Leopizzi-Harris egy interjú során árulta el az őt kérdező riporternek, hogy a modern asztrotudomány egyik pilléreként tisztelt Sagan még a nyolcvanas években arról beszélt Dr. Allen J. Hyneknek, hogy biztos benne, az UFO-k valóban léteznek:

„Úgy emlékszem, Hynek azt mesélte, hogy az eset az egyik Johnny Carson Show felvétele közben történt a színpad mögötti részen. Sagan és Hynek régi ismerősökként találkoztak, majd beszélgetésbe elegyedtek, melynek során Sagan így fogalmazott:  – Tudom, hogy az UFO-k léteznek, de veled ellentétben én nem tehetem meg, hogy erről nyíltan beszéljek, mert ezzel a kutatásaim finanszírozását tenném kockára.”

Carl Sagan

A történetet két éve a nyilvánosság elé táró Paola Leopizzi-Harris 1980 és 1985 között Allen J. Hynek egyik közvetlen munkatársaként dolgozott. Dr. Allen J. Hynek az Amerikai Légierő által 1952 és 1969 között működtetett és az UFO jelenségek kivizsgálására létrehozott Blue Book Project (Kék Könyv Projekt) civil tudományos tanácsadója volt. Saját bevallása szerint, amikor belépett a projektbe teljes szkepticizmussal viszonyult minden UFO-kkal kapcsolatos beszámolóhoz:

„Úgy álltam munkába, mint egy őszinte „leleplező”, akinek nagy örömet fog okozni rejtélyesnek tűnő esetek illúzióinak szétfoszlatása. Gyakorlatilag az UFO jelenségekben hívők ősellensége szerepében tetszelegtem.”

(Hynek, J. Allen. „The Hynek UFO Report”. Dell Publishing Co. 1977).

Csakhogy a jelenség kutatásával töltött évek alatt gyökeresen megváltozott a szemlélete és miután a Kék Könyv Projektet a Légierő 1969-ben megszüntette már így nyilatkozott:

„Napjainkra a kiszivárgott dokumentumok az UFO jelenség és az Egyesült Államok kormánya közötti ellentmondásosságot egészen új fénybe helyezték. UFO kutatók és szerzők ugyanis az információ szabad áramlásáról szóló törvény alapján olyan, eddig titkos iratokat tudtak bemutatni, amelyek egyértelműen azt jelzik, hogy a CIA és az NSA (National Security Agency – Nemzetbiztonsági Ügynökség) által a jelenség irányába tanúsított érdektelensége semmi más csakis látszat és az ezzel teljesen ellentétes valóság leplezését szolgálja. A nemrég bemutatott dokumentumok és más meggyőző bizonyítékok tükrében az, hogy a kormányzat továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy az UFO-k nem léteznek, bizonyos értelemben felér a közvélemény becsapásával.”

Később Allen J. Hynek lett az egyik fő tanácsadója Steven Spielberg: Harmadik típusú találkozások című filmjének, 1978-ban pedig az UFO jelenségek alapos kivizsgálására kérte az ENSZ közgyűlését.

Sagan kapcsolata az UFO jelenségekhez és valószínűleg Hynekhez is minden bizonnyal 1966-ból eredhet, amikor Sagant a Kék Könyv Projektet véleményező ideiglenes bizottság tagjává választották. A bizottság munkája végén arra a következtetésre jutott, hogy az Amerikai Légierő UFO kutató projektje teljességgel nélkülözte a tudományos jelleget, ezért azt javasolták, hogy különböző egyetemek bevonásával olyan projektet kell létrehozni, amely alkalmas az UFO jelenségek tudományosan megalapozott vizsgálatára.

A gabonakörök is

Néhány napja Linda Moulton Howe bejelentette, hogy újabb bizonyítékra bukkant, amely arra utal, hogy Sagan a gabonakörök valódiságában is hitt. Az Earthfiles.com szakírója szerint Dr. Carl Sagan 1996. március hatodikán, néhány hónappal a halála előtt kelt levelében a következőket írta a brit Védelmi Minisztériumnak (U.K. Ministry of Defence):

„Bizonyítékok kerültek elő, melyek szerint egyes farmerek, jelentős összegeket áldoznak arra, hogy egyrészt tönkre tegyék a valódi gabonaköröket, másrészt konkrét csoportokat ösztönöznek arra, hogy az eredetiekhez nagyon hasonló hamisítványokat készítsenek.”

carl sagan

Tekintve, hogy a fenti idézet a tudós társadalom egy különösen megbecsült tagjától származik, egyértelműen felfoghatjuk úgy, mint beismerő nyilatkozatot – fűzte hozzá Linda.

Ezzel egybevágnak Colin Andrews szavai, akit  a „gabonakörök keresztapjaként” is emlegetnek. Andrews gyakran hangoztatta, hogy már az 1980-as évektől kezdődően kiterjedt és kiemelt figyelmet szentelt a gabonakörök jelenségének a CIA és a brit katonaság is, miközben a háttérben aktív dezinformációs kampányt folytattak, hogy egyrészt letörjék a közvélemény figyelmét a jelenség iránt, másrészt elhiteltelenítsék a téma kutatóit.

Kövess minket a Facebookon!

error:
Send this to a friend