A Brodgar-gyűrű

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekes helyek

Orkney, Skócia – A Brodgar-gyűrű a maga nemében a legcsodálatosabb építmények közé tartozik.

A 105 méter átmérőjű, lélegzetelállítóan nagy kör olyasféle rend érzetét kelti a látogatóban, mintha a fenséges, ősrégi tájhoz igazították volna – könnyeden, de erőteljesen, hiszen több mint 4000 éve áll a helyén.

Huszonhét monolit maradt fenn, amelyek között akad négy méter magas is; a feltételezések szerint eredetileg 60 volt belőlük.

Közöttük járva-kelve az ember megtapasztalja a kifejezhetetlen, földbe gyökerező szépséget.

Brodgar-gyűrű

Tágabb értelemben egy „henge”-ről van szó. Ezt a szót régészeti szempontból titokzatosság lengi körül. Az északi oldalon a kövek egyikén norvég rúnafelirat áll: a vikingek gyakorta jártak erre, és nyomaikat hagyták a szent helyeken.

Az emlékmű, a Ness of Brodgaron áll, egy keskeny, hosszúkás, két tó közé ékelődő földnyelven.

A „ness” szó szintén a vikingekhez vezet bennünket, hiszen az ónorvég nes („nose”, vagyis orr) szóból származik.

A közelben egy elszigetelt menhir, egy jókora, álló kőemlék található, amely az Üstökös kő nevet viseli.

Magukat a köveket egy sziklába vájt árok övezi, amelyen két átjáró húzódik keresztül.

Valószínűnek tűnik, hogy a környező dombokon lévő, rovátkákkal ellátott egyes köveket összekötő vonalak az év nevezetes napjainak napkeltéi és napnyugtái irányába mutattak.

Számos további menhir talán szintén része volt a sorba rendezett kövek alkotta mintázatnak. A köveket Orkney különböző helyein fejtették, és lehetséges, hogy az építmény egy kollektív vállalkozásnak köszönhetően jött létre, és közösségeket kötött össze.

Talán többféle célra használták a kövek által közrefogott szent területet. Ma az a legjobb, ha egyszerűen átadjuk magunkat az egész csodájának.

A gyűrű felett ívelő szivárványt nézve közel kerül az ember a transzcendenciához. Az istenadta színek tovatűnése és a vallási céllal felállított kövek tartóssága a Földön fellelhető legnagyszerűbb kontrasztot kínálja a szemlélőnek.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend