Bolygónk lenyűgöző tavai, melyek mindenkit elvarázsolnak csodálatos színvilágukkal

207Shares

A természet rejtélyei szinte kifogyhatatlanok. Létezik néhány különös tó, melynek színére nincsen tudományos magyarázat, de olyanok is akadnak, melyek időről időre meghökkentő módon egyszer csak megváltoztatják a színüket.

Kliluk-tó, Kanada

A kanadai pöttyös tó egy nagyon jópofa természeti jelenség. Nemcsak pöttyös, de még a színét is folyamatosan változtatja. A vize hol sárga, hol zöld színben pompázik. A Kliluk-tó a világ legmagasabb ásványi anyag tartalmú tava, ennek köszönhető furcsa foltos felszíne.

kliluk-to01

Ahogy a forró nyári melegben a nagyfokú párolgás következtében a különféle ásványi anyagok kikristályosodnak, fehér, zöld és sárga medencék százai alakulnak ki a felszínén, pöttyös formákat létrehozva a tó vizében.

kliluk-to02

Grand Prismatic – USA

Amerika legnagyobb hőforrása – mely a világon a harmadik legnagyobb-, a Midway gejzír, vagy Grand Prismatic.

grand-prismatic01

A Yelloswstone Nemzeti Parkban található hatalmas forrás, egy 91 méter átmérőjű, 49 méter mély üreg, amelyből 70 fokos víz tör fel. Változatos színvilága a thermofil baktériumoknak köszönhető, amelyek az őszi és tavaszi idényben mások, így a tó is folyton változtatja a színét. A szivárványos színben pompázó tóban hol narancsos-vöröses árnyalatok dominálnak, hol a smaragdzöld, vagy a türkiz.

grand-prismatic02

Laguna Colorada, Bolívia

Bolívia déli részén megannyi szemet gyönyörködtető tó és lagúna található a zöldes vizű tavaktól a vöröses színűkig mindenféle színben, de talán az egyik legfigyelemreméltóbb mind közül a Laguna Colorada (Színes lagúna).

laguna-colorada02

A mély vörös tó színét a magas sótartalom és a vörös színezőanyagot termelő algák tevékenysége együttesen okozza. A sekély vizű tó felszínét hófehér sószigetek tarkítják, melyek folyamatosan változtatják alakjukat. A Laguna Colorada felejthetetlen látvány, főleg ha még flamingók is ellepik a tavat, amely gyakori esemény errefelé.

laguna-colorada01

Keli Mutu, Indonézia

Az indonéziai Flores sziget lakói azt tartják, hogy a varázslók lelkei fent, a sziget hegyei között, egy olyan tóban nyugszanak, melynek vize fekete. A közelben lévő csillogó zöld vizű tó a bűnösöknek nyújt otthont, míg az elhunyt szüzek és kisgyermekek egy másik, jóval halványabb zöld színű tóban találnak nyugvóhelyet. Mindhárom tó 1600 m magasan fekszik a Keli Mutu tűzhányó kráterében. A szokatlan színű tavak egymás mellett létezése már önmagában is meglepő, hát még az, hogy néhány éve a három tó vizének egészen más volt a színe: fekete, gesztenyevörös és kék. Az 1960-as években viszont tejeskávé, vörösbarna és kék színben pompáztak.

keli-mutu01

Eddig senkinek nem sikerült kiderítenie, mitől olyan a tavak színe, mint amilyen, azt még kevésbé, miért változtatják a színüket. Megfejthetetlen talányként pihennek az egykor izzó vulkáni üregben.

Hillier-tó, Ausztrália

Felülről a távoli Hillier-Tó csillogó, halvány rózsaszín felszíne úgy fest, mint a cukormáz egy hosszúkás tortán. A nagyjából 600 m széles sóstó a Middle-sziget egyik csücskén található. A fehér sóval szegélyezett és sötétzöld eukaliptuszfákkal körülvett tavat keskeny, fehér dűnék és homoksávok választják el az óceántól.

hillier-to01

A tó különös színét 1950-ben egy tudóscsoport tanulmányozta, akik arra számítottak, hogy a sós vízben algákat találnak. A magas sótartalmú vízben bizonyos algák színezőanyagokat termelnek, ami magyarázattal szolgál Ausztrália többi rózsaszín tavának a színére.

hillier-to02

A Hillier-tóból származó vízminták azonban semmilyen alga előfordulására utaló jelet nem tartalmaztak, így a tó vizének okát továbbra is titok övezi.

forrás: Fazekas Virág – noiportal.hu

A legizgalmasabb erdélyi legendák

A legizgalmasabb erdélyi legendák

Déva várának építéséről és Kőmíves Kelemenné tragikus sorsáról szinte mindenki hallott már, hiszen a Kőmíves Kelemen című népballada az irodalomórák…

A Delhi vasoszlop rejtélye

A Delhi vasoszlop rejtélye

A vasoszlopra írt feliratok kiállták az idő próbáját, a világ egyik első kohászati alkotása, híressége az, hogy nem rozsdásodik. A…

Az UFO-k autókra gyakorolt elektromágneses hatásai

Az UFO-k autókra gyakorolt elektromágneses hatásai

Amellett, hogy az UFO-k a földre fizikai hatást gyakorolnak, azt is tudjuk, hogy átmenetileg gépjárművekre is gyakorolhatnak elektromágneses hatást. A híres…

Overtoun bridge – Skócia elátkozott hídja

Overtoun bridge – Skócia elátkozott hídja

Létezik egy híd Skóciában, amely több mint fél évszázada szolgál helyszínéül egy sötét talánynak: miért veti magát látszólag minden ok…

Esetek, melyek azt bizonyítják, a kutyák megérzik, ha gazdájuk rákos

Esetek, melyek azt bizonyítják, a kutyák megérzik, ha gazdájuk rákos

Több állattulajdonos is megjegyzi, hogy kutyájuk segített diagnosztizálni a rákot és egyéb betegségeket, némelyik esetről pedig még az orvosi szakirodalom…

Élet és halál ura: A sejtmemória

Élet és halál ura: A sejtmemória

Általában hamar rájövünk, ha valami nem működik az életünkben, hiszen a fájdalmat és az aggodalmat nehéz figyelmen kívül hagyni. Lehet,…

error:
Share via
Copy link