A bolíviai halálút

bolivia-halalut01

Annak ellenére, hogy a világ egyik legszebb táján halad végig az út, az utazók leginkább a folyamatos halálfélelem miatt emlékeznek rá.

A bolíviai Andok mélyén vezet az északi Yungas országút, amely közel 70 kilométer hosszan köti össze La Paz és Coroico városát.

halalut-bolivia01

A helyiek csak “El Camino de la Muerte”-nek, a halál ösvényének nevezik, amelyet 1995-ben hivatalosan is a világ legveszélyesebb útjának nyilvánították. Az út mellett szinte száz méterenként láthatóak a felállított keresztek, a szakadék mélyén pedig roncsok hevernek.

halalut-bolivia02

Az út ijesztően veszélyes, a nagy forgalom ellenére csak egysávos. Egyik oldalon a függőleges sziklafal, a másik oldalon a szakadék. Szűk hajtűkanyarok, keskeny átjárók, korlát sehol.

halalut-bolivia03

A dzsungel miatt folyamatosan nedves a levegő, gyakori a köd, az út a sártól csúszós. Legtöbb helyen nem szélesebb, mint három méter, és még ezt is nehezítik a fentről potyogó sziklák.

Az utat az 1930-as években a chaco-háború alatt építtette a hadsereg paraguayi rabokkal. La Pazt elhagyva az út felszökik 4650 méter magasra, és onnan ereszkedik le 1200 méterre Coroico városába.

Érdekesség, hogy csak ezen az egy úton fordított a haladási irány, hogy a lefelé menők az ablakon kihajolva láthassák a saját kereküket.

A balesetek mindennaposak, a karcolásokat, kisebb ütközéseket fel sem veszik. Átlagban heti egy halálos baleset biztos van, a becslések szerint évente 200-300 ember hal meg az úton.

Napjainkra csökkent a helyi forgalom, mert 2006-ban elkészült az új út, két sávos, járdával, korlátokkal. Viszont az utat egyre több, az izgalomra vágyó turista keresi fel.

Különösen népszerűvé vált a hegyi bringások között, mivel az út gyakorlatilag szinte teljes hosszában lejt. Pedig kerékpárral sem veszélytelen, 1998 óta 18 ismert halálos áldozat van. 

forrás: tooche

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend