A Bighorn orvosságos kerék

Bighorn orvosi kerék

Akik eljutnak a Bighorn orvosságos kerékhez, amely egy kezdetleges, az év közel tíz hónapjában hólepte ösvény végén fekszik, többet kapnak a wyomingi Bighorn-hegység környező csúcsainak lélegzetelállító látványánál.

Ez a titokzatos, sok száz éves emlékmű a világ egyik legnagyobb szent tájának szívében terül el.

bighorn wyoming

A 3000 méter magasságban fekvő Bighorn kerék a leghíresebb és a legfigyelemreméltóbb a Wyomingban, Dél-Dakotában, Montanában, Albertában és Saskatchewanben hatalmas területen elszórt mintegy 150 hasonló hely közül.

A kereket azok a fehér kövek, kőtömbök alkotják, amelyek glaciális törmelékként borítják ezt a területet. A kövek egy szabálytalan, majdnem 30 méter átmérőjű körben helyezkednek el; a középponti „kerékagy” kőhalomból 28, kövekből sugár irányban, küllők módjára ágazik el. Vagy, ami lényegesebb, mint az amerikai őslakosok rituális vigvamjának 28 gerendája.

bighorn orvosságos kerék

A köríven található még öt másik kőhalom, valamint egy hatodik, közvetlenül a körív mellett. A külső kőhalmok tulajdonképpen ember méretű bemélyedések, és aki a nyári napforduló idején éppen pirkadat előtt leül vagy lekuporodik a hatodik kőhalomban, pontosan a valamikor talán egy póznát tartó központi kőhalom mögött látja felkelni a napot.

Egy másik kőhalom, hasonlóképpen, a napforduló napnyugtájához van igazítva, a többi pedig a Formalhaut, az Aldebaran, a Rigel és a Szíriusz heliakális megjelenéséhez (vagyis ahhoz az időponthoz, amikor a csillag először válik láthatóvá éppen pirkadat előtt, miután a nap egy egész évszakon át eltakarta).

bighorn kerék

Olybá tűnik ezért, hogy a kerék egyfajta szent óra volt, amelyet a térségben élő indián törzsek valamelyike épített, például a varjúk, a csejenek, vagy az arapahók.

Bighorn

A célja máskülönben ismeretlen, amiként a rítusok és szertartások is, melyeknek a maga szent titokzatosságával valaha, a távoli múltban helyéül szolgált.

Miként az itt hagyott számos áldozati ajándék bizonyítja, a kerék, amely óriási „orvosságos” vagy lelki hatalommal bír, mindmáig szent hely a bennszülött amerikaiak és mások előtt.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend