A Bidzsa-mantrák

A hindu metafizika úgy tartja, hogy a világegyetemben minden hangból épül fel. 

Minden dologban megtalálható azoknak az energiamintázatoknak a szimbolikus reprezentációja, melyekből a dolog felépül.

Ezek neve gyökér-szótag, vagy bidzsa-mantra. E mantrákat arra tervezték, hogy a mantrát kántáló személyt rezonanciába állítsák a gyökér szótaghoz tartozó dologgal.

A bidzsa-mantrák ismeretével uralhatjuk az adott dolog lényegét, s így létrehozhatjuk, elpusztíthatjuk,vagy bármely más módon megváltoztathatjuk azt.

Hazrat Inayat Khan a következőket mondta: „Aki ismeri a hangok titkát, ismeri az egész univerzum rejtélyét.”

Minden csakrához társul egy gyökér-szótag, amelyről azt mondják, hogy tartalmazza az adott csakra lényegét, azaz titkát. Mivel minden csakrához elem is tartozik, sokan úgy hiszik, hogy a gyökér-szótagok az adott elem minőségéhez nyújtanak hozzáférést.

A gyökér-szótagok vagy bidzsa-mantrák a következők:

A mindegyik hangban megtalálható M hang a világegyetem anyai (maternális) és anyagi (materiális) aspektusát jelképezi. Az A hang ellenben az apai, nem anyagi jelleget testesíti meg.

Az L (lam, föld) egy nehéz, zárt hang, míg a HAM (éter) szócskában található H hang könnyű, légies, éteri, az R (RAM, tűz) pedig egy energikus, tüzes mássalhangzó.

Ezenkívül a csakra-lótuszok szirmait is a szanszkrit ábécé egy-egy hangjáról nevezték el. A mássalhangzók a világ nehéz, anyagi jellegét fejezik ki, a magánhangzók pedig a spirituális vagy éteri aspektusokat.

A torokcsakra ennek alapján a magánhangzók hordozója, mert szirmain csak magánhangzók találhatók. E betűket, úgy tartják, Káli istennő uralja, akinek a neve azt jelenti: „idő”. Káli a hindu istennők pusztító oldalát jelképezi: a világot úgy pusztítja el, hogy eltávolítja a betűket a szirmokból, így elveszi a hangot és a beszédet is.

Hang nélkül, mely minden dolog lényege, semmi sem létezhet. Nem vagyunk tehetetlen áldozatok, akiket diszharmonikus rezgések lökdösnek ide-oda, mivel mi magunk is küldhetünk ki rezgéseket.

A mantrák ismételgetése egy lehetséges mód arra, hogy irányításunk alá vonjuk a saját ritmusunkat, s egy alapvető éteri szinten mi magunk legyünk a testünk és elménk fejlődésének kalauzai.

Az alábbi táblázat néhány gyakori mantrát és ezek jelentését mutatja be. Természetesen ezek eltörpülnek azon lehetőségek összessége mellett, amelyeket hatékony mantrákkal elérhetünk. A mantra lényege a ritmus és az általános vibráció.

Belül tapasztaljuk meg őket – csak kipróbálásuk során derül ki, hogy nekünk melyik felel meg. El kell azonban telnie némi időnek, hogy a mantra kifejtse a hatását.

A tényleges eredmény érdekében legalább egy hétig, de inkább egy hónapig alkalmazzunk egy-egy mantrát.

OM vagy AUM: A hatalmas ősi hang; az eredeti hang, melyből az univerzum létrejött; egy minden hangot összesítő hang. (Figyeljük meg: a keresztényeknél az ÁMEN hasonlít az AUM-ra.)

OMAH HUM: Ez három nagy erejű szótag; az alábbi célokra használható: hogy megtisztítsuk a hely atmoszféráját, mielőtt belefogunk egy meditációba vagy rituáléba; hogy az anyagi felajánlásokat átalakítsuk spirituális megfelelőikké.

OM MANI PADME HUM: „A lótusz ékköve bennem él.” A MANI PADME mantra a lótuszban található ékkövet, azaz a buddhista tan központi bölcsességét, az isteni lényeget jelképezi, míg a HUM szótag az egyén korlátain belül található korlátlan valóságot testesíti meg. A HUM egyesíti az egyént a világegyetemmel.

bidzsa mantra

GATE GATE PARAGATE PARASZAM GATE BODHI SZATTVA: kisebb tibeti szívszutra.VAGYOK, AKI VAGYOK: Angol változata („I am that I am”) szintén az egyén és az univerzum összekapcsolására szolgál.

OM NAMA SIVAJA: „Siva nevében.” Egyike a sok mantrának, mely istennevet tartalmaz. Bármely isten vagy istennő neve felhasználó mantraalkotásra.

ÍZISZ, ASZTARTE, DIANA, HEKATÉ, DÉMÉTÉR, KÁLI – INANNA: Népszerű pogány skandálás istennők neveivel, Charlie Murphy „The Burning Times” („Lángoló idők”) c. lemezéből. Ehhez további versszakok adhatók istenek neveivel: NEPTUNUSZ, OZIRISZ, MERLIN,MANANON, HÉLIOSZ, SIVA – A SZARVAT VISELŐ. (A – jel kisebb szünetet jelez.)

A FÖLD, A VÍZ, A TŰZ ÉS A LEVEGŐ – VISSZATÉR, VISSZATÉR, VISSZATÉR, VISSZATÉR: A fenti istennők mantrájához hasonlóan ez a rituális kántálás is az elemek tiszteletét fejezi ki.

Több ezer mantra létezik a világ különböző vallásaiban és kultúráiban. Ezek közül egyesek hasonlítanak egymásra ritmus és hangszín tekintetében, mások pedig nem.

A mantra az értékét abból nyeri, hogy mennyi energiát fektetünk bele, azaz hogy mennyit használjuk napi meditációink, munkánk vagy gondolataink során.

Ha sokan használják ugyanazt a mantrát, akkor a hang rezonanciát gyűjt a finomrezgésű síkokról, és így egyre hatékonyabbá válik. Minél többször kántálunk egy mantrát, annál jobban rezonálunk vele.

mantrák

Bár léteznek több száz éves mantrák, amelyeket meghatározott célok elérésére terveztek, semmi kivetnivaló nincs abban, ha ezekhez a célokhoz saját mantrákat készítünk.

A mantrába foglalt megerősítések nagyon hatékonyak, mivel egy dolog belső lényegét egy adott nyelven a dolgot jelölő szó hordozza.

Az „Erős leszek” megerősítés tartalmazza a keresett erő bizonyos aspektusait. Az „Erős vagyok!” mantra azonban még több erőt képvisel, pedig csak egyetlen szót változtattunk meg benne.

A mantrákat körültekintően kell kiválasztanunk, hogy elérjük a kívánt hatást. A mantrák sok misztikus iskolánál a legezoterikusabb titkok közé tartoznak.

Az erejük annyira kifinomult, hogy érzéketlen vagy be nem avatott személy fel sem fogja azt. Csak a megtapasztaláson keresztül alakulhat ki bennünk valamiféle benyomás arról, hogy mire is képesek ezek a szövegek.

Használatuk csak annyiból áll, hogy ismételgetjük őket – ezt még a legostobábbak is képesek elsajátítani -, de előnyeiket minden elkötelezett kereső ember megtapasztalhatja.

Ezek a kulcsok, amelyekkel belső harmóniánk néhány rejtélyét kibogozzuk.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend