A bámulatos hatodik érzék

Nem ritka, hogy megérezzük: rövidesen valami nagyon jó vagy nagyon rossz fog történni. Vajon fejleszthetjük-e ezt a képességünket?

Előfordult már, hogy egy rég nem látott barátnődre gondoltál és a következő pillanatban az illető felhívott? Mi jutott akkor az eszedbe?

Ez nem varázslat!

Az ember ősidők óta rendelkezik a megérzés képességével. Ez az állatvilágban is jelen van. A méhek kivételes szaglószervük segítségével a robbanóanyagok legkisebb részecskéit is képesek felfedezni.

A kutyák és a macskák megérzik a katasztrófák közeledtét, és elképesztően jól tájékozódnak.

Oroszországban például egy macska 2000 kilométerre került el az otthonától, de ilyen távolságból is hazatalált. A tudomány szerint az intuíció nem más, mint az a képesség, hogy a legapróbb jeleket a másodperc tört része alatt érzékeljük. Mindannyian rendelkezünk ezzel az adottsággal, sőt, fejleszthetjük is.

Tudattalan tudásunk

Az agy rengeteg olyan információt fogad be, amelyet nem fogunk fel tudatos szinten: képeket, hangokat, jeleket. Ezek a másodperc tört része alatt suhannak el mellettünk.

Ahhoz nem elég jelentősek, hogy tudatos nyomot hagyjanak bennünk, de emlékezetünk „polcain” megmaradnak, és segítséget nyújtanak a „hatodik érzékünk”működéséhez.

A nők fölényesen vezetnek a férfiak előtt: náluk egy-egy ingerre 12-15 agyi terület aktiválódik, míg a férfiak esetében csupán 5-6.

A nőknél a két agyfélteke között jobb a kapcsolat, épp ezért hatékonyabb a logika és az érzelmek együttműködése. A férfiaknál gyakran „megakad a fogaskerék”, ha kimerülnek a racionális érvek. A nők könnyebben hangolódnak rá a körülöttük lévő világ apró rezgéseire: ez a képesség a kisgyermekekben éppúgy megvan, mint az érettebb asszonyokban.

Az érzelmi intuíció

Gombóc a torokban, görcs a gyomorban: értékes jelek, amelyek segítenek eldönteni, mit is gondoljunk az adott helyzetről. Érzelmek és tapasztalatok poggyászát cipeljük: ha olyan szituációval vagy személlyel találkozunk, aki egy korábbi tapasztalathoz hasonló érzelmet vált ki belőlünk, a szervezet azonnal, még a tudatos gondolatok előtt jelez.

Figyelj oda a testi jelekre, például egy új munkánál vagy az első randin.

Jegyezz meg mindent, amit éreztél, majd hazatérve pihenj egy keveset, szabadulj meg a fejedben keringő gondolatoktól, és összpontosíts az érzéseidre. Mit mondanak Neked?

Ha fulladozol, valaki vagy valami valószínűleg elnyom Téged. Ha összeszorul a gyomrod , talán nem tudsz megemészteni egy gesztust vagy egy személyt. Vagy félsz és szeretnél elbújni.

Váratlan ötletek

Mindenki ismeri ezeket az anekdotákat: Archimédesz a kádban ötlötte ki törvényét. Newtonnak pedig fejére esett egy alma, és így jutott eszébe a gravitációs elmélet.

Sok ötlet valóban akkor érkezik, amikor a legkevésbé várnánk. Ez a tudósok és kutatók egyik legfontosabb erőforrása.

100 milliárd azoknak az agysejteknek a száma, amelyek szüntelenül szembesítik az újonnan szerzett élményeket és adatokat a korábban elraktározottakkal. Nem véletlen, hogy 83 természettudományos és orvosi Nobel-díjasból 72 jelölte meg az intuíciót, mint sikerének egyik legfontosabb összetevőjét.

Ám a hatodik érzék által küldött információk nemcsak a múltban, hanem a modern világban is komoly szerepet játszanak. Próbáljunk csak a tettekre figyelni a szavak helyett- különösen azoknak az ismerőseinknek az esetében, akiket korábban már hamisságon kaptunk. Figyeljük meg gesztusaikat, a hangszínüket, és azt, mit váltanak valóra ígéreteikből.

Próbáljuk minél gyakrabban kikapcsolni a tudatos gondolkodásunkat. Ám ne várjuk, hogy egy perc alatt mindentudókká válhatunk – intuíciónk élesedéséhez nem csak figyelemre, időre is szükség van.

Az agy melyik része érintett ebben a folyamatban?

Ez elsősorban a jobb agyfélteke feladata. Ha szeretnéd agyadnak ezt a területét megdolgoztatni, időnként próbálj mindennapi cselekedeteket / pl. fogmosás, kávéivás, írás/ bal kézzel elvégezni – ha általában inkább a bal kezedet használod, ilyenkor hagyatkozz a jobb kezedre!

Milyen területeken mutatkozhat meg legjobban az intuíció?

Ha képesek vagyunk kombinálni a racionális gondolkodást és az intuíciót, a legbonyolultabb dilemmák idején is segíthet. Könnyebben eldönthetjük például, elfogadjunk-e egy állásajánlatot, vagy hogy melyik iskolát válasszuk a gyermekeink számára.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend