Baba Vanga – A legendás vak jósnő

Baba Vanga nevét nemcsak parapszichológiai forrásokban emlegették, hanem a napi sajtóban is. A vak bolgár asszony személye manapság is igencsak foglalkoztatja az embereket.

A legendás Baba Vanga néha ijesztően meg tudta jósolni a távolban vagy a jövőben lezajló eseményeket. 

Az igazi neve Vangelija Pandeva Guscserova volt; 1911. január 31-én született. Még gyermekként elvesztette szeme világát, ám – mint később gyakran mondogatta – kárpótlásul csodálatos ajándékot kapott a sorstól: attól kezdve többet látott, mint azok, akiknek jó a szemük és látónak hívják hiszik önmagukat… 

Baba Vanga

Baba Vanga háza előtt sok évtizeden át valóságos tömeg gyülekezett mindennap. Fogadta korának nagyon híres – és nem csupán bolgár – személyiségeit is. De akadtak olyanok, akikkel nem akart szóba állni, azokat határozottan kidobta a házából. Így járt az egykor oly hírneves Kaspirovszkij. 

Azt ugyan hiába kérdezték tőle az őt felkeresők, hogy miként lehet gyorsan és könnyen vagyonra szert tenni; erre nem válaszolt, sőt az ilyesmit tudakolók is gyorsan a küszöbön kívül találták magukat. 

Baba Vanga

Vanga sem gazdagodott meg a tudományából, mert a neki hozott ajándékokat és pénzt hol a helybeli görögkeleti templom építésére, hol valamelyik új árvaháznak adományozta. Később az állam is beszállt ebbe a soha véget nem érő üzletbe, és alaposan leszedte róla a sápot.

A dolgok odáig fejlődtek, hogy állami szerv árulta a „jegyet” (utalványt) azoknak, akik Vangát látni, hallani akarták. A külföldiek természetesen csak valutáért kaphatták ezt is. Bizony olykor féléves várakozási idő is előfordult, olyan tömegek érkeztek Vangához. 

Baba Vanga jóslatai

1940-ben megjósolta, hogy hazájában a háború egy év múlva tör ki. Akkor ugyanis az a falu, amelyben lakott, Jugoszlávia része volt, és Jugoszláviát csakugyan 1941-ben támadták meg a németek (és a magyarok). Vanga 1942 áprilisában figyelmeztette III. Borisz bolgár cárt, hogy vigyázzon augusztus 26-án minden esztendőben. Abban az évben azon a napon a cárral semmi sem történt, és sokan kinevették Vangát és „babonáit”. De a dátum többes számban hangzott el, erre figyelni kellett volna. Boriszt a következő évben, 1943. augusztus 26-án ölték meg a merénylők… 

1968 januárjában Baba Vanga folyton Prágát emlegette, és valami akváriumot is mondott, amelyben „őrültek fognak halászgatni”. Augusztusban aztán a Varsói Szerződés seregei bevonultak Prágába… A következő évszázadokra több, súlyos katasztrófát jósolt, és volt egy olyan jóslata is, amely bennünket, magyarokat érinthet. 1979-ben ugyanis azt mondta:

kétszáz év múlva az emberiség felveszi a kapcsolatot a kozmikus idegenekkel, és ebben a kapcsolatfelvételben a jelek vételét és megfejtését magyarok végzik majd el.

1981 elején Vanga ismét politizált, megjósolta, hogy a lengyel Szolidaritás mozgalommal bajok lesznek. „Novemberben ér véget” – mondta, amiben csak két hetet tévedett. 

1994-ben megjósolta, hogy Csecsenföldön az oroszok agresszív támadására lehet számítani, amelynek sok ezer áldozata lesz. Ugyanakkor – tette hozzá – ez az esemény is sietteti majd az orosz birodalom széthullását. Igaz, olyasmit is mondott, ami eddig nem valósult meg: szerinte a doni kozákok fellázadnak, és saját államot alapítanak az oroszoktól elvett földön, ez lesz a Doni Kozák Köztársaság… Ki tudja? Orosz földön semmi sem lehetetlen… 

Baba Vanga paranormális képességei

Vanga nemcsak jóslással foglalkozott, egyéb paraképességei is voltak.

Beszélt minden élőlényhez, állathoz és növényhez is. Olykor pedig a szellemekkel társalgott, a körülötte lévők számára érthetetlen nyelven és módon. Sokan állították, hogy amikor Baba Vanga közelében voltak, hallották rég elhunyt családtagjuk szavait.

Baba Vanga

Ha arra kérték, keressen meg eltűnt személyeket, megtette. Elmondása szerint a szellemek nem mindig néznek ki úgy, mint az emberek, inkább sok köztük a pillangóhoz, vagy növényhez, virághoz hasonló lény. És még az alakjuk is más, attól függően, hogy életükben milyen nagy intellektusuk volt. Minél értelmesebb volt az az ember, akinek a szellemét a vak asszony látni vélte, annál magasabb, fehérebb színű szellemlény vált belőle. 

Sok eltűntet megtalált, sok eseményt megjósolt, de olykor kudarcot vallott. Aztán eljött az idő, amikor az ő létének is vége szakadt. Mintha nagyon nehezen akart volna elmenni innen – amikor bevitték a szófiai kórház intenzív osztályára, arra kérte az orvosokat, ne avatkozzanak bele „Isten dolgába”, hagyják őt békében meghalni. 

Erre azonban két teljes hónapig kellett várnia. Halála előtt még elmondta: mindazt, amit tud, most adja át egy francia kislánynak. Aki, tízévesen – mint ‘ő annak idején’ – szintén elveszti a látását. De ez nem baj – jelentette ki Vanga -, mert az a kislány is akkor kezd majd igazán ‘látni’. 

jósok és jóslatok Pszi-képességek

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend