Az Ourang Medan kísértethajó története

Egy tucat hajó fogta az SOS-jeleket és az üzenetet, mely szerint: „A kapitány és a tisztek meghaltak, az egész legénység halott vagy haldoklik.” Majd később: „Már én is közel vagyok a halálhoz.” Aztán a rádióhullámok elhaltak.

Csodálatos, tiszta idő volt 1948 februárjában, de a különös üzenetet vevő hajók közül csak egy tudta megállapítani a bajba jutott hajó pontos helyét.

A holland teherszállítót Ourang Medannak hívták, az indonéziai Djakartába tartott a Malacca-szoroson keresztül.

Három órával később az első mentőhajó már az Ourang Medan mellé ért. Egy matróz később így nyilatkozott: „A hajótest körül hemzsegtek a cápák. Úgy tűnt, hogy az egész Bengáli-öbölből odasereglettek, mintha csak tudnák, hogy halottak vannak a fedélzeten.”

Amikor a rádió- és zászlójelzésekre nem érkezett válasz, csónakot indítottak, és a mentőcsoport tagjai a fedélzetre másztak. A hajó összes tisztjét a navigációs fülkében találták. A hajóskapitány valószínűleg tanácskozásra hívta őket össze, valamilyen katasztrófától tartva.

Mindannyiukat ott érte utol a halál. Valószínűleg másodpercekkel egymás után haltak meg; szemük rémülten kimeredt, és testükön már beállt a hullamerevség. Néhányuknak a karja az ég felé mutatott. A fedélzeten heverő tengerészek ugyanígy lelték halálukat.

A mentőcsoport fedélzetre szálló orvosának jelentése szerint étel- vagy gázmérgezésre és betegségre semmi jel nem utalt, de úgy tűnt, mindannyian tudták, hogy halál vár rájuk, még a kutya is.

Az alsó fedélzeten találták meg, mancsai a levegőbe meredtek, szája hangtalan vicsorgásra nyílt. A rádiós helyiségben a távírós a néma készülékre borulva hevert.

A mentőhajó megpróbálta a legközelebbi kikötőbe vontatni a holland hajót, de amikor a csigasort előkészítették és felszerelték, a rakodótérből vastag olajos füst gomolygott elő.

Mivel tudták, hogy vízpumpa nélkül nem tudják elfojtani a tüzet, a mentőcsapat visszamenekült a saját hajójára. Alighogy elvágták a vontatókötelet, a teherszállító hajó felrobbant.

A robbanás egy négyzetnérföldnyi területen szétszórta a hajó darabjait, és még néhány éhes cápát is megölt. Az Ourang Medan roncsai elsüllyedtek.

A rövid vizsgálat során az orvos állapította meg, hogy a tengerészek valamilyen „ismeretlen betegség” következtében haltak meg. Bár a hivatalos álláspont szerint a „halál oka baleset volt”, a kísérteties Ourang Medan rejtélyét soha senki nem tudta megfejteni.

szellemhajók

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend