Az ókori Egyiptom jelképei

Hórusz szeme

Ozirisz és Ízisz fia, a sólyomként vagy sólyomfejű emberként ábrázolt Hórusz az ég, a világosság istene volt. Jobb szeme a Nap és Ré napisten szimbóluma (nevezik “Ré szemének” is), míg a bal a Hold jelképe volt.

Ez a “Hórusz szeme”, a halál fölötti győzelem hieroglifája. Amikor szemöldökkel ábrázolják, ereje, hatalma még hangsúlyosabb. Napjainkban is sokan úgy hiszik, hogy megvéd a gonoszságtól.

Szent macska

Az ókori Egyiptomban a macska szent állata volt a szerelem istennőjének, Básztetnek, akit gyakran ábrázoltak macskafejű nőalakként.

A kandúrokat a napisten megtestesülésének tekintették, míg a nőstényeket a szoláris szem megszemélyesítőinek, mert a macska szeret sütkérezni a napsütésben. Összefüggésbe hozták a Holddal is – pupillájának dilatációja a holdfázisokat jelképezte -, így szent állata volt Ízisznek és Széthnek is.

egyiptom

Ankh-kereszt

Az ankh- vagy füles kereszt Ó-Egyiptom egyik legfontosabb szimbóluma, jóllehet eredeti jelentése nem ismeretes. Egyesíti önmagában Ozirisz férfi (tau-kereszt) és Ízisz női szimbólumát (ovális, tojás); jelképezi a nemek, valamint a föld és ég egységét. Formája miatt hitték, hogy kulcsként nyitja a halál kapuját. Az ábrázolásokon számos istenség kezében látható, mint a világegyetem, a halhatatlanság, a hatalom, az életadó levegő és víz jelképe. Átvette a kopt egyház is, itt a halál utáni életet jelöli. Manapság a mágiában használatos, békét és igazságot jelent.

egyiptom

Szkarabeusz

A ganajtúró vagy galacsinhajtó bogárról Ó-Egyiptomban tévesen azt hitték, hogy csak hím létezik, és petéit ürülékébe rejti, ily módon vált a megújulás szimbólumává. A galacsinját “hajtó” bogár a napgolyót maga előtt görgető Hepert,a felkelő Nap istenét reprezentálta. A szkarabeuszt ábrázoló amuletteket előszeretettel viselték, ezenkívül sírokban is elhelyezték, mint az élet megújulásának jelképét. Sólyomszárnnyal is ábrázolták, ilyenkor felemelkedést, felsőbbrendűséget és védelmet jelentett.

egyiptom

Az ó-egyiptomiak hite szerint az emberfejű madárként ábrázolt bá az emberi lélek volt: az ember spirituális aspektusa, amelynek energiája túlélte a halált. A földi halál után a testből kilépő lélek leszállt az alvilágba, Ozirisz birodalmába, ám az újjászületést követően visszatért a testbe. Gyakorta használták a sírkamrák díszítésénél.

egyiptom

Szfinx

Az általában fekvő oroszlántesttel és uralkodói fejdíszt viselő férfifejjel megjelenített egyiptomi szfinxben egyesül a természet anyagi, és a szellem intellektuális ereje, ily módon az uralkodói hatalmat, a mindenhatóságot és a védelmet szimbolizálja. A karnaki Amon-Ré szentélyt – az isten szent állatára utalva -kosfejű szfinxek őrzik. A legnagyobb és leghíresebb az 57 méter hosszú, 20 méter magas gízai “androszfinx”, amely Khephrén fáraó arcvonásait viseli, neve pedig Harmahisz, a “horizonton levő Hórusz”, mivel Hórusznak, és egyben a napisten földi megtestesítőjének, a fáraónak a megtestesítője. Az egyiptomi szfinx nem tévesztendő össze az asszonyfejű kegyetlen görög szfinxszel.

egyiptom

Legújabb cikkek

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

2022-12-086 perc olvasási idő

Spirituális szempontból erőhelynek nevezzük azokat a helyeket, ahol érezhető módon erősebb életenergiák vannak jelen. Ha tehetjük, keressük fel…

Ezek is érdekelhetnek

A Nok kultúra különös szobrai

A Nok kultúra különös szobrai

1928-at írunk. Nigéria közepén, Nok falutól nem messze, ónt bányásznak. Hirtelen ijedt kiáltást hallani, az aknából rémült bányászok…

Mú és Lemuria története

Mú és Lemuria története

Manapság ha Atlantiszról vagy más ősi birodalomról beszélünk (Mú, Lemuria stb.) egyesek rögtön mosolyogva rávágják elég felületes ismeretekkel…

error:
Share via
Copy link