Az idő csapdájába került ember – a déjà vu egy extrém esete

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Parapszichológia

Biztos sokunknak volt olyan érzése, hogy egyszer már átéltünk egy adott pillanatot, vagy jártunk egy adott helyszínen.

A déjà vu – vagy más néven paramnézia – élménye egyszerre érdekes és félelmetes, így nem csoda, hogy már számos film feldolgozta a témát: a  Holnap határán című sci-fiben a Tom Cruise által alakított főhős például újra és újra átélte a saját halálát megelőző napot.

Ami a fikcióban szórakoztatónak tűnik, a valóságban koránt sem az. Egy brit férfit élete olyan, mintha időcsapdába került volna: minden újságban olvasott hír, tévében nézett műsor, vagy emberekkel folytatott beszélgetés folyamatosan „már megtörtént” élményként rögzül a számára, ami szabályszerűen megkeseríti a fiatalember életét.

Az eset annyira extrém, és szokatlan, hogy nemrégiben egy publikáció is született róla a Journal of Medical Case Reports című orvostudományi folyóiratban. Mielőtt azonban a fiatalember esetére térnénk, ismerjük meg jobban a déjà vu jelenségét.

Sokan szembesülnek vele

A statisztikák szerint az emberek 70 százaléka élt már át paramnéziát, közülük a legnagyobb csoportot a 15 és 25 év közöttiek jelentik. Többször tapasztalnak új élményekkel kapcsolatban ismerős emlékeket a magasabb jövedelemmel rendelkezők, a tanultabbak és az utazni szerető emberek.

Mi lehet a magyarázat?

A déjà vu hátterére nincs egyértelmű magyarázat, vannak viszont elméletek. Az egyik szerint az agy működése során fellépő apró hibákban kereshető a jelenség gyökere. Az emlékek megalkotásában és előhívásában kulcsszerep jut a halántéklebeny középső részének. Ennek az agyi területnek a része a hippokampusz és a parahippokampusz is. Előbbi felel az események tudatos felidézéséért, utóbbi pedig annak eldöntéséért, hogy melyik élmény számít ismerősnek, és melyik ismeretlennek.

Amikor például egy barátunkkal találkozunk működésbe lépnek ezek a területek, és kialakul az ismerős érzés. Egy lehetséges magyarázat szerint déjà vu alkalmával a középső halántéki lebeny idegsejtjeinek ingerületvezetésében áll be egy pillanatnyi zavar, aminek hatására úgy érezzük, hogy egy vadonatúj esemény korábban már megtörtént velünk. A legújabb kutatások kimutatták, hogy egy ugyanilyen érzet alakul ki epilepsziás emberekben közvetlenül a roham előtt.

Egy másik magyarázat szerint egyszerűen figyelmetlenek vagyunk. A rohanó világban nincs idő és alkalom arra, hogy mindent tudatosan megfigyeljünk, ezért rengeteg információ tudat alatti szinten raktározódik el. Amikor például megyünk az utcán és a mobiltelefonunkba temetkezünk, csak felületesen vagyunk tudatában a körülöttünk zajló eseményeknek. Amikor feleszmélünk, az öntudatlanul rögzült élmények hirtelen ismerőssé válnak számunkra. Ezt a teóriát nevezte el dr. Alan Brown, a Duke Egyetem kutatója mobiltelefon elméletnek.

A harmadik lehetőség, hogy egyszerűen elfelejtkeztünk egy korábbi élményről. A pszichológiai szakirodalom tele van olyan esetek leírásával, amikor felnőttek egy adott helyszínen (például egy kastélyban) tartózkodva úgy érezték, mintha már jártak volna ott. Ezekben az esetekben mindig kiderült, hogy gyerekként a szüleik elvitték őket ezekre a helyekre.

Szintén sűrűn fordulhat elő, hogy egy eseményt már korábbról megismertünk egy másik forrásból. Gyakran lehetnek emlékeink olyan dolgokról, amelyeket csupán csak olvastunk, esetleg filmen, vagy képen láttunk. Amikor azonban ténylegesen szembesülünk ezekkel az élményekkel (például elmegyünk egy filmben látott helyre) ezek az emlékek előkerülnek az elménk mélyéről, és déjà vu élményünk lesz.

Egy extrém eset

A fent ismertetett magyarázatok mellett természetesen még számos elmélet létezik, a most bemutatásra kerülő ember esete mégis más, esetében ugyanis a tanulmányt jegyző kutatók szerint „pszichogén déjà vu-ről” beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy a paramnézia hátterében nagy valószínűséggel pszichológiai okok állhatnak – olvasható a New Scientist magazinban.

A férfi bevallása szerint minden az egyetemmel kezdődött, mely egy szorongásokkal teli időszak volt a számára. A rossz tapasztalatokat kényszerbetegsége, a tisztaságmánia is erősítette. Az első déjà vu érzések csupán néhány percesek voltak, később azonban egyre hosszabbakká és folyamatosabbakká váltak, különösen az után, hogy kipróbálta az LSD-t.  Az állapot mostanra annyira úrrá lett rajta, hogy nem mer sem újságot olvasni, sem televíziót nézni, annyira retteg a szünet nélküli „újraélés” rémisztő élményétől.

Agyi anomáliák a szorongás miatt?

A szakemberek egy része szkeptikus a bizarr eset valódiságát illetően, a fiatalemberről szóló tanulmány egyik szerzője Christine Wells – aki az angliai Sheffield Hallam Egyetem kognitív pszichológusa – viszont meg van győződve arról, hogy a központi idegrendszer rendellenes működésével állnak szemben.

„A legvalószínűbb elmélet szerint az emlékezet kialakításáért felelős halántéklebeny idegsejtjeinek ingerületvezetésében keresendő a hiba. Mivel az itt található neuronok „rosszul tüzelnek”, az emlékek felidézése is zavart szenved, emiatt pedig úgy értelmezhetünk egy adott pillanatot, mintha már korábban átéltük volna.”

– ismertette teóriáját Wells

A fentieknek némileg ellentmond, hogy férfi az emlékezőképességet vizsgáló teszteken a normális tartományba eső pontszámokat ért el, valamint az MRI és EEG vizsgálatok sem mutattak abnormális eredményeket.

„Lehetséges, hogy maga a szorongás váltja ki az anomáliákat az idegsejtek ingerületvezetésében, és ez okozza a paramnéziát. A déjà vu élmény persze még erősebb szorongást idéz elő, ami egy ördögi kört indít be”

– mondta Wells, aki a kutatás kiterjesztése érdekében több, a brit férfiéhez hasonló esetet keres.

Déjà vu

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend