Az idegenek már most is köztünk járhatnak az oxfordi kutatók szerint

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

UFO-k és földönkívüliek

A hollywoodi filmek és a tudományos-fantasztikus regények táplálják azt az elképzelést, hogy az idegenek szörnyszerű lények, amelyek nagyon különböznek az emberektől. Egy új kutatás azonban arra utal, hogy sokkal több hasonlóság lehet köztünk és földönkívüli szomszédjaink között, mint azt eredetileg feltételeztük.

Új tanulmányukban az Oxfordi Egyetem kutatói elsőként mutatják be azt, hogy az evolúciós elmélet hogyan használható fel az idegen élőlények kinézetének és viselkedésének megjóslására.

Az International Journal of Astrobiology folyóiratban megjelent tanulmányban kimutatják, hogy az idegeneket feltehetőleg ugyanazok a folyamatok és mechanizmusok alakították a természetes szelekció útján, amilyenek az embereket.

Az elképzelés támogatja azt az érvelést, hogy az idegen létformák ugyanúgy ki vannak téve a természetes kiválasztódásnak, és – hozzánk hasonlóan – úgy evolválódnak, hogy egyre rátermettebbek és erősebbek legyenek az idő folyamán.

„Egy asztrobiológus (aki a világűrben lévő életet tanulmányozza) számára alapvető feladat, hogy elgondolkodjék azon, milyen lehet a földönkívüli élet” – mondta Sam Levin, az Oxfordi Egyetem Zoológiai Tanszékének kutatója.

„Nagyon nehéz azonban jóslásokba bocsátkozni az idegenekkel kapcsolatban. Csak az élet egyetlen példája áll rendelkezésünkre, a földi élet, ebből tudunk extrapolálni” – folytatta a kutató.

Cikkünkben alternatív megközelítést kínálunk, amely az evolúciós elméletet használja, hogy olyan jóslatokat készítsünk, amelyek függetlenek a földi részletektől. Ez hasznos megközelítés, mivel az elméleti predikciók olyan lényekre is alkalmazhatók, amelyek például szilícium alapúak, nincs DNS-ük és nitrogént lélegeznek.”

Az idegen természetes szelekciót használva keretrendszerként a kutatócsoport a földönkívüli evolúció vizsgálata felé fordult, és tanulmányozta, hogyan alakulhat ki a komplexitás az űrben.

A fajok összetettsége a földön egy maroknyi eseménynek, úgynevezett nagyobb átalakulásnak köszönhető. Ezek az átalakulások akkor következnek be, amikor elkülönülő organizmusok egy csoportja magasabb szintű organizmussá evolválódik. Ilyen például az egysejtű- többsejtű átalakulás. Mind az elméleti, mind a gyakorlati adatok arra utalnak, hogy a nagyobb átalakulások bekövetkezéséhez rendkívüli körülmények szükségesek.

A cikk specifikus előrejelzéseket tesz azzal kapcsolatban is, milyen lehet a biológiai felépítésük az összetett idegeneknek, és bizonyos mértékű betekintést nyújt abba, hogyan nézhetnek ki ezek a lények.

„Azt még nem tudjuk megmondani, vajon az idegenek kétlábon járnak-e vagy nagy zöld szemük van. De hiszünk abban, hogy az evolúciós elmélet egyedi plusz eszközt ad ahhoz, hogy megpróbáljuk megérteni, milyenek lehetnek a földönkívüliek” – mondta Levin.

„Elmondhatjuk, hogy a megjósolhatóságnak létezik egy olyan szintje az evolúciót illetően, aminek alapján feltételezhetjük, hogy az evolúció pont úgy alakította az idegeneket, mint minket” – tette hozzá Levin.

Tény, hogy potenciálisan több százezer élhető bolygó létezik csupán a mi galaxisunkban. A mostani kutatás kis lépéssel előrébb visz annak megválaszolásában, milyenek lehetnek a távoli bolygókon lakó lények.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend