Az Avril Lavigne-hasonmás összeesküvés-elmélet

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Összeesküvés-elméletek

1998-ban egy Avril Lavigne nevű tizennégy éves francia–kanadai lány megnyert egy dalversenyt, és ezzel elindult a sztárrá válás útján.

Aztán tizennégy évvel később, 2012-ben különös hírek kezdtek terjengeni a világrengetően sikeres szőke énekes-dalszerzőről.

A történet egy portugál nyelvű brazil blogról, az Avril Esta Mortáról („Avril halott”) indult útjára, amely az írta, hogy a kék szemű, törékeny és vagány énekesnő feltehetően meghalt, és egy hasonmással helyettesítették.

Avril Lavigne

Bővebben pedig így fejtette ki: karrierje elején Avril nehezen birkózott meg a hirtelen jött hírnévvel, ezért felvett egy Melissa Vandella nevű fiatal nőt hasonmásnak és paparazzocsalinak.

Aztán 2003-ban a még mindig csupán tizennyolc éves, Sk8ter Boi-tetkós művésznő, nem sokkal szeretett nagyapja halálát és debütáló albuma, a baljós című Let Go (Engedd el) átütő sikerét követően depresszióba esett.

Az újdonsült szupersztárt otthonában holtan találták, mert felakasztotta magát. Ez óriási csapás volt az általa létrehozott márkára nézve, így a lemezkiadó elhatározta, hogy egyéb szereplőkkel együtt régimódi iparági összeesküvést szőve pótolja őt.

Melissa, a hasonmása ideális jelölt volt a feladatra: annyi időt töltött Avril jellegzetes szokásainak megfigyelésével és átvételével, hogy gyakorlatilag a hasonmása lett.

Melissa beleegyezett, hogy részt vegyen a nagy trükkben, Avril családja pedig mindent elsikált.

Az állítólagos csere bizonyítékai közé tartoznak a művésznőről a vörös szőnyegen készült fényképek, amelyeken világosan látszanak az Avril és Melissa közötti különbségek.

A valódi Avril a nadrágokat kedvelte jobban, míg Melissa szívesebben hord szoknyát vagy ruhát. Még egy olyan fotó is létezik, amelyen a vakmerő hasonmásnak a kezére van írva a MELISSA szó.

Az arcáról készült közeli felvételeken is árulkodó eltérések láthatók a 2003-as és a mostani állapot között.

A helycsere óta apró és nem is olyan apró változások történtek. Hogyan másként lehetne ezeket magyarázni, ha nem úgy, hogy egy hasonmással van dolgunk?

A szkeptikusok például azzal magyarázzák mindezt, hogy az énekesnő ma már kétszer annyi idős, mint amikor először fényképezték, és teljesen természetes, hogy ennyi idő alatt változott az arca. De rendes konteóst nem lehet ilyen olcsó kifogásokkal lekenyerezni.

Mi több, azokon a képeken, amelyeken a Lavigne csupasz karján lévő szeplők is jól látszanak, tisztán kivehető, hogy az énekesnőnek most kevesebb van belőlük, mint 2003-ban, amikor átvette a helyét a dublőr.

Egyesek szerint az énekesnőnek nem csupán a külseje, hanem a zenei stílusa is megváltozott, amióta a hasonmása lép fel helyette. Ez elég fogós kérdés.

Ha összehasonlítjuk a Beatles első nagy slágerét, a Love Me Do című dalt (1962) a mindössze nyolc évvel később született Let It Be cíművel (1970), jól hallható a zenei stílusuk közötti különbség.

Úgyhogy nem lehet biztosra venni, hogy Avril előadóművészetében beállt változás a művészi fejlődésnek köszönhető-e, vagy annak, hogy egy tök másik embert hallunk a színpadon énekelni.

Vannak azonban a dalszövegekben is árulkodó jelek, amelyek mintha a valódi énekesnő halálára utalnának. Az olyan kiszólások, mint „The day you slipped away”, „I can’t bring you back”, „You are gone” vagy „It won’t be the same”, nem is lehetnének egyértelműbbek. Valaki üzenni próbál?

2018-ban egy újságírói kérdésre, hogy milyen dublőrnek lenni, Avril ezt válaszolta: „Hát igen, egyesek azt hiszik, hogy én nem is én vagyok, azért ez elég durva. Hogy is jut ilyen az eszükbe?”

Lehet, hogy pontosan ezt mondaná egy hasonmás is? 🙂

Az Avril Lavigne-féle konteó még mindig népszerű téma a közösségi oldalakon és a kocsmakvízek során, és a haraszt továbbra is zörög, még azután is, hogy az Avril Esta Morta szerzője három évvel az eredeti poszt megjelenése után elképesztő bejelentést tett.

Azt állította, hogy az egész dolgot ő találta ki, mert meg akarta figyelni, hogyan terjednek az összeesküvés-elméletek az interneten, ahol egyesek mindent elhisznek, amit olvasnak vagy hallanak.
„Azért találtam ki ezt a teóriát, hogy megnézzem, beveszik-e” – mondta a mókamester, „és több ezren be is vették.”

De Avril Lavigne nem halt meg, folytatta, és soha nem cserélték le őt egy hasonmásra.

„Mindenkitől elnézést kérek, aki elhitte, hogy tényleg meghalt… Ezt csak én találtam ki.”

De hol a bizonyíték arra, hogy nem ez a hazugság? Lehet, hogy a blogíró maga is csak egy dublőr. Gondoljunk bele: ezt a végtelenségig lehet folytatni. 🙂

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend