Az aranymetszés rendje a tér-időben

A híres Fibonacci sorozatban a harmadik számtól kezdve mindegyik szám az előző kettő összegének felel meg; 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 és így tovább. A sorozat egymást követő tagjainak hányadosából képzett sorozat (1/1, 2/1, 3/2, 5/3, …) határértéke éppen az aranymetszés aránya, a Phi.

A Fibonacci-sorozat és az aranymetszés aránya megtalálható a világ számos területén, a természetben, beleértve a növények alakját, emberek és állatok testében, sőt még az időjárásban, és a galaxisokban is. Azt mondják ezek adják a természet, illetve a létezés alaptörvényeit.

Aranymetszés

Dél-afrikai kutatók azt állítják, hogy az aranymetszés látható a téridő topológiájában, amiből arra következtetnek, hogy ez az arány szabályozza az egész világegyetemet.

Dr. Jan Boeyens a Pretoriai egyetem, és Dr. Francis Thackeray, a Witwatersrandi egyetem kutatói Dél-Afrikában, számos nézőpontból kutatták az aranymetszés látható összefüggéseit nem csak a matematikai, hanem fizika, kémia, biológiai szempontból.

A kutatók úgy vélik, hogy a természeti világban és szerte az Univerzumban található geometriai formák végül alárendelik magukat a fenti 1.618-as matematikai képletnek. Az aranymetszés gyakran egy esztétikusan kellemes spirál alakhoz hasonló megjelenést alkot természetben, amit a művészek mesterségesen hoznak létre egy portré vagy emberi test arányaiban.

Fibonacci

Az aranymetszést matematikailag a görög „phi” betű képviseli, és állítólag ez megmagyarázza egy tárgy két aspektusa közötti matematikai összefüggést is. A természetben mi magunk is megcsodálhatjuk az aranymetszést például a napraforgóban, fenyőtobozban, ananászban és karfiolban, valamint az állatok csontvázaiban és testrészeiben, mint az elefánt agyarában.

Dr. Jan Boeyens és Dr. Francis Thackeray aranymetszés kutatásaikat kiterjesztik az a téridő fogalmára:

„Okunk van feltételezni, hogy az aranymetszés kozmikus jellegének a logaritmikus spirálok mindenütt jelenvalósága lehet az alapja. Látványos példák erre az Örvény-galaxis (M51), Ammoniták, „tintahalhoz, poliphoz hasonló lények”, Katrina hurrikán, a bolygók, holdak, kisbolygók és gyűrűk disztribúciója a Naprendszerben. Azt gondoljuk, hogy ez a meglepő egyformaság (ön-hasonlóság) egyszerű környezeti kényszerből adódhat, ami csak a görbe téridő egy belső jellemzője lehet, ami lenyűgöző. Eljött az ideje a felismerésnek, hogy a relativitás és a kvantum-elmélet integrálható, és számszerűen kapcsolható egy matematikai állandó értékhez – akár téridő vagy a biológiai összefüggésben.”

Fibonacci

Egyesek úgy vélik, hogy az apró tengeri kagylóban és a Naprendszerben levő aranymetszés jelenléte egy véletlen egybeesés. Akárhogy is, de van még mit tanulnunk, például az intelligens tervezés szépségéről, mely áthatja az egész Univerzumot.

A Kozmikus összefüggésekhez hasonlóan, mi osztozunk minden élőlénnyel az Univerzumban, ami energetikai rezgést bocsájt ki, s az aranymetszés egy másik nyom lehet, ami közelebb visz minket az emberi lét és a Kozmosz kapcsolatának megértéshez.

forrás: vilagok.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error: