Az állatok csodálatos képességei

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Rejtélyek

Rengeteg hír foglalkozik világszerte az állatok csodálatos képességeivel, köztük is elsősorban a kutyákkal és a macskákkal.

Idősek otthonából röppentek fel olyan, ugyan tudományosan nem bizonyított, de a mindennapi életben megtapasztalt tények, melyek szerint vannak kutyák és macskák, kik előre jelzik, ha valaki az élete vége felé közeledik. Oscar a cica, vagy Scamp a törpe scnauzer a példa erre.

 A kutyus, aki megérzi a halál közeledését

Scamp, a törpe schnauzer képes megszimatolni a leálló emberi szervek által kibocsátott kemikálékat, így jelzi a halál közeledtét. Ilyenkor kitartóan ül a beteg ágya mellett, amíg meg nem érkezik egy gondozó vagy hozzátartozó, ezután pedig „nyugodt lelkiismerettel” távozik, hisz betegét átadta, aki nem maradt egyedül utolsó pillanataiban.

A magukra hagyott öregekkel való együttérzése arra ösztönzi ezt a kutyát, hogy akár saját játékait odavigye a betegek ágyához. Scamp olyan, mint egy megtört virrasztó, aki utolsó útjára próbálja kísérni szeretteit. A kiskutyus hat éve él az öregotthonban és ez az idő alatt, több mint 50%-át az elhalálozásoknak képes volt előre jelezni.

schnauzer
Scamp kutyus jó példa az állatok csodálatos képességeire

Adeline Baker, az otthon igazgatója szerint minden megváltozott, amióta Scamp az öregekkel él. Vészjelzései, és nyugtalansága gyakran segít az ápolóknak felismerni a helyzetet, és idejében értesíteni a haldoklók hozzátartozóit.

 Oscar sajátos módon jelzi a távozókat

Egy amerikai macska alaposan meglepte az orvosokat azon képességével, hogy számos esetben előre jelezte az emberek halálát. Az Oscar nevű házimacska egy Rhode Island-i idősek otthonában él, és az a szokása, hogy összegömbölyödik azon emberek mellett, akik hamarosan távoznak az élők sorából.

Oscar, a cica

A különös képesség nem talál feltétlenül barátságos fogadtatásra, azonban az elmúlt 2 év során 25 esetben helyesnek bizonyult az előrejelzés. Az otthon személyzete napjainkban már haladéktalanul értesíti a hozzátartozókat, ha Oscar leül egy idős és beteg ápolt mellé.

Macskákkal még nem végeztek kísérletet, a kutyákról azonban tudni lehet, hogy ki tudják szimatolni a rák több fajtáját is. Több kutatóintézet fektet igen nagy energiát e képességük vizsgálatára. Valószínűnek tartják, hogy a rákos betegekben olyan vegyületek vannak jelen, melyeket a kutyák a nálunk több százszorosan érzékeny szaglásukkal megérzik ennek a vegyületnek(vegyületeknek) a jelenlétét. 60% feletti biztonsággal találják meg a rákbeteg embereket, így ezek a vizsgálatok komoly eredményeket hozhatnak a rák korai kimutatásában.

Azonban nem csak a rákbetegségek, hanem számos más betegség által kiváltott rohamokat is időben tudják jelezni, pl. epilepsziás rohamok, cukorbetegek kóma előtti állapotát, így segítve gazdájukat, hogy még időben be tudják venni gyógyszereiket, vagy biztonságos helyre juthassanak a roham bekövetkezte előtt.

 Maybe megérzi gazdája közelgő rosszullétét

Szép példa erre Maybe és Christine együttélése. Christine élete 180 fokos fordulatot vett, amióta Maybe kutyája állandóan figyeli gazdija egészségi állapotát. A kutya, félórával előtte képes megérezni, ha közeledik a rosszullét, és úgy figyelmezteti Christinet, hogy elkezdi nyalogatni gazdija tenyerét és alkarját.

christine-and-maybe

Ha mégis bekövetkezik az önkívületi állapot, akkor a kutya igyekszik odajuttatni a gyógyszereket és addig csaholni az elesett ember mellet, amíg az magához tér. Ha ezek után sem tudna felállni az epilepsziás beteg, akkor az eb a telefont viszi oda segítséghívás véget. Christine örömmel jegyzi meg, hogy mióta Maybe vele él, visszanyerte önbizalmát és függetlenségét és rosszullétei sokkal ritkábbak, mint előtte.

A terápiás állatok képzésének fontosságára már hazánkban is felfigyeltek, és nagy súlyt fektetnek képzésükre. Némelyik kutya akár 50 parancsot is ismer, így könnyítve meg gazdája életét. Legyen az mozgáskorlátozott, vak, vagy más fogyatékossággal élő ember. A terápiás állatok és gazdájuk közötti kapcsolat fantasztikus.

Az állatok csodálatos képességei nagy segítséget nyújtanak a sérült veteránoknak

Nagy sikerrel alkalmazzák Amerikában sérült veteránok esetében is a terápiás kutyákat, kik nem csak fogyatékosságuk kompenzálásában, hanem visszailleszkedésükben is nagy segítséget nyújtanak a volt katonáknak.

Számos kutatás született már arról, hogy a kutyák, de más házi kedvenc is, pozitív hatással vannak az emberre. Fantasztikus empatikus képességeik miatt gyakran problémás gyerekek vagy súlyosan beteg emberek mellé „gyógyírként” kutyát ajánlanak.

Tudományosan bebizonyított dolog, hogy az ebek megérzik gazdáik hangulatát. Kiváló szagló szervüknek köszönhetően, képesek „kiszagolni” lelkiállapotunkat és megérteni érzelmeinket. Jókedv vagy akár félelem esetén ferómon termelődik szervezetünkben, ami hozzásegíti a kutyákat ahhoz, hogy megérezzék hangulatunkat.

Sokszor látni azt, hogy házi kedvenceink, elsősorban kutyánk, síró ember láttán félrebillentik fejüket és szinte mozdulatlanul, tágra nyitott szemekkel állnak az elkeseredett személy előtt. Mintha szólni akarnának jelenlétükről, ha netán támaszra volna szükség.

Csodálatos képességeik mellett, kedvenceink rengeteg derűt hoznak hétköznapjainkba, pajkosságuk és önzetlen szeretetük pedig jóérzéssel tölt el, amikor egy fárasztó nap után hazatérünk.

Forrás:allatosblog.blogger.hu

Rejtélyek az állatvilágban

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend