ASMR – A titkos érzés

Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) egy olyan neurológiai jelenség, melynek a kutatása még kezdetleges stádiumban van. Ebből kifolyólag feltételezéseink sem lehetnek arról, hogy hány embert érint.

Az ASMR-t a külföldi beszámolók általában a koponya hátsó részén egyfajta zsibbadó, bizsergő, simogató érzésként írják le. Ez a test többi részére (vállak, hát, gerinc, sőt akár a test egészére) is kiterjedhet.

Sokan egyfajta ‘agyi kielégülés’-hez hasonlítják az élményt, de ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy alapesetben nincsenek ilyen jellegű vonzatai az ASMR-nek. Az érzés általában a tarkó illetve a koponya hátsó részéről indul. Különlegessége, hogy tényleges fizikai behatás nélkül is bekövetkezhet: pusztán bizonyos hangok vagy látványok eredményeképp.

Suttogás, vagy bizonyos hangok olyan érzést keltenek, mint amikor egy jó alapos relaxációs masszázst kapunk. Csak ezt az ingeráradatot az agyunkkal érzékeljük, és ez az egész testünkből kellemes bizsergést vált ki, mint amikor a fodrász masszírozza be a sampont hajunkba.

Elsőre nagyon furcsának hathat. A legtöbb videó szinte interaktívnak mondható. Az ASMR mesterek vagy hangközvetítők egészen közelről veszik fel magukat, mintha csak velünk szemben ülnének és minket masszíroznának.

Jelenleg még kevés az ismeretünk az ASMR-ről

Az ASMR viszonylag túlhallgatott téma. A hallgatás nem szándékos eltussolásból fakad, csupán a terület kutathatatlansága okán a tudósok is csak értetlenül tárják szét kezeiket, és várnak arra a technológiai fejlődésre, amely lehetővé teszi a pontos tanulmányozást. Az ASMR-érzetet az emberek csekély része éli át, sokszor anélkül, hogy tudatában lennének, mi történik velük. 

Nagyon kellemes érzés, az biztos. Ráadásul elképesztő módon relaxál, olyannyira, hogy egyre inkább alkalmazzák az ASMR-jelenséget a komolyabb alvászavarok, inszomnia gyógyítására. 

Szemléltetésképpen jöjjön most néhány ASMR-videó:

Hazánkban is egyre jobban terjed az ASMR, újabb és újabb alkotók tűnnek fel:

Források: Magyar ASMR-közösség /falusiliba.com / felvallalom.blogspot.com

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend