Aleister Crowley, a Nagy Fenevad

Aleister Crowley, a modern kori mágia leghírhedtebb figurája 1875-ben született Angliában, mélyen vallásos szülők gyermekeként.

Ördögi természetét Crowley a kereszténység elleni lázadásával magyarázta. Magát a „666-os számú fenevad”-nak nevezte, a bibliai Jelenések könyve után.

Crowley azt tartotta, hogy egyik előző életében Eliphas Lévi volt, a bukott francia abbé, aki mágusnak mondta magát, okkultizmussal és kabbalisztikával foglalkozott (egy időre még egy szabadkőműves páholyba is belépett), s azon a napon halt meg, amikor ő született.

A fiatalembernek látszatra különös adottsága volt a varázsláshoz. Csakhogy a dolgok néha nem úgy sültek el, ahogy szerette volna. Amikor a skóciai Loeh Ness közelében élt, megpróbált kapcsolatot teremteni az őrangyalával, de ehelyett egy démonokkal teli szobában találta magát.

Aleister Crowley

Egyszer Kalkuttában zsebesek támadtak rá. Crowley elsütötte a revolverét, majd „láthatatlanná tette magát” persze nem a szó szoros értelmében, magyarázta, hanem úgy, hogy „űrt” idézett elő azok elméjében, akik őt nézték.

Sokak beszámolója szerint delejes erejével rá tudott kényszeríteni másokat, hogy kutya módjára pitizzenek, ugassanak és kaparjanak.

William Seabrook amerikai író szemtanúja volt, amikor Crowley a New York-i Ötödik sugárúton egy járókelő mögött haladt, s annak mozdulatait utánozta. Crowley egyszer csak szándékosan térdre rogyott, mire a járókelő is összeesett.

Crowley szerint őrangyala, Aiwass 1904-ben megjelent előtte, s az emberiségnek szóló üzenetet diktált le neki. Ez alkotta a The Book of the Law (A törvény könyve) című művének három fejezetét, melyben alapfilozófiáját egyetlen tömör mondatban összegezte:

„Tégy, amit akarsz ez az egész törvény.”

1912-ben Crowley különféle mágiákba fogott, mely tevékenységében a hindu tantrizmust, e sajátos, ősi rituálét a nyugati varázslással vegyítette.

Aleister Crowley

1920-ban Szicíliába költözött. Itt az általa Thelema-apátságnak nevezett tanyaépületben élt, s az imádkozással töltött hosszú órákat perverz rituálékkal és mágikus szertartásokkal váltogatta, de kábítószeres orgiákat is rendezett.

Amikor pénze vészesen fogyni kezdett, The Diary of a Drug Fiend(Egy narkós naplója) címmel könyvet írt, amelyre a feldühödött sajtó össztüzet zúdított. Miután a varázsló züllöttségének és perverzitásának további bizonyítékai kerültek nyilvánosságra, Mussolini 1923 májusában kiutasította az országból.

Amikor Aleister Crowley 1947. december 1-jén Angliában meghalt, a lapok azt írták, hogy „a világ legromlottabb figurája” távozott az élők sorából. Ezt a meghatározást Crowley alighanem hízelgőnek találta volna.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error: