Akár 1000 évig is élhet a jövő embere

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Tudomány és technika

Egy molekuláris gerontológia professzor úgy véli hamarosan elérkezhet az idő, amikor az emberek akár 1000 évig is elélhetnek.

Az emberiség évezredek óta a halhatatlanság megszállottja, s kitartóan keresi az örök élet, vagy legalábbis a minél hosszabb élet titkát.

Az orvostudomány hatalmasat fejlődött ugyan az elmúlt évszázadok során, fajunk azonban továbbra is védtelen az öregedési folyamatokkal szemben, éppúgy mint őseink.

A nem túl távoli jövőben azonban a fejlett orvosi technológiák reális lehetőségeket kínálhatnak az öregedés visszafordítására, s idővel talán meg is állíthatják azt.

Ezen a véleményen van, João Pedro de Magalhães is, az angliai Birminghami Egyetem Gyulladás- és Öregedéstudományi Intézetének molekuláris gerontológiai professzora, aki szerint közeleg az idő, amikor az ember átlagéletkora jóval meghaladhatja a ma élőkét.

Magalhães a bálnák, vándorpatkányok és más magas élettartamú állatok genomjainak tanulmányozása során arra a meglepő következtetésre jutott, hogy a sejtszintű öregedés kiiktatásával, a jövő embere 1000, de akár 20.000 évet is megélhet.

Miként lehetséges ez? A tudósok elméletileg újraprogramozhatják a sejtjeinket az öregedési folyamatok kiküszöbölése végett, méghozzá a központi gének módosításával.

Ehhez olyan technológiára lenne szükség, amely jelenleg nem áll rendelkezésünkre, de Magalhães úgy gondolja, csak idő kérdése, hogy az orvostudomány eljusson erre a szintre.

forrás: Scientific American

halhatatlanság jövő

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend