A manszanilyafa termését Kolumbusz Kristóf a halál almájának nevezte. Sajnos még a világon sok helyen megtalálható, pedig mindene halálos, de még eltüzelni vagy esőben alá állni sem érdemes.

Van egy fa, amely a világ számos pontján járva csak életveszélyt kínál a turisták számára. Aki a Karib-térségre, Floridába, Dél-Amerika északi országaiba, a Mexikói-öböl térségébe vagy a Bahama-szigetekre megy, annak jobb tudni: halált is okozhat a manszanilyafa.

Ennek a fának ugyanis minden egyes része veszélyes. Sőt, esőben alá állni sem lehet, mert ha a leveléről víz hullik ránk, súlyos bőrsérülésnek tesszük ki magunkat.

A termését Kolumbusz Kristóf a halál almájának nevezte, hiszen az emberei gyanútlanul megkóstolták, majd fulladozni és hányni kezdtek, nagyon fájdalmas görcsökkel küzdöttek. Az amerikai őslakosok egyébként a mérgét nyilaikra kenték. Halálos még a fa kérge is, tilos hozzányulni vagy egyáltalán bármit csinálni vele, egyedül nézni szabad.

Hogy ezt mennyire komolyan kell venni, azt a Guiness-rekordok könyve is igazolja, hiszen a világ legveszélyesebb fájaként oda is bekerült. Erre minden fánál figyelmeztetnek táblák és festések, és inkább az utóbbira kell figyelni. Vannak ugyanis olyan életveszélyt okozó turisták, akik szuvenírként a figyelmeztető táblát viszik magukkal.

Miért nem irtják ki az összeset, ha ennyire veszélyes? – merülhet fel teljes joggal a kérdés. Két válasz létezik. Egyrészt a gyökerei kulcsfontosságúak az adott vidék talajeróziójának mérséklésében. Másrészt pedig a manszanilyafa még akkor is veszélyes, ha el akarjuk égetni, a füstje ugyanis vakságot okoz.

forrás:hvg.hu

Kövess minket a Facebookon!

error:
Send this to a friend