A Coca-Cola titkos receptje

1977-ben a Coca-Cola cég kivonult Indiából, miután a kormány többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó megosztani a népszerű üdítőital receptjét.

A helyi vezetőség elsősorban azért érdeklődött az összetevők után, mert nem akarták, hogy az italba a hindu hagyományok szempontjából tiltott anyag kerüljön.

Ám a cég inkább kizárta magát a milliárdos piacról pusztán azért, hogy továbbra is titokban tarthassa a receptjét. A titkolózásra természetesen rá is játszanak: a Coca-Cola egyik népszerű reklámkampányában két tudóst mutattak be, akik a kettészakított recept egy-egy felével álltak a szobában, majd a papírfecnik összeillesztésével teremtették meg a kólát.

Bár a reklámfilm nyilvánvalóan viccnek készült, sokan komolyan vették a sztorit, így terjedt el a legenda, hogy a receptet a mai napig két külön helyen őrzik, így senkinek sincs birtokában a milliárdos formula.

A valóság meglepő módon nincs messze a reklámtól: a szénsavas ital receptjét két ember tudja egyszerre, ám ők mindketten ismerik az összes hozzávalót és azok keverési arányát. A két cégvezetőre számos szabály vonatkozik, például nem utazhatnak ugyanazon a repülőgépen, és csak különleges körülmények között ismertethetik a recept tartalmát.

Persze az eredeti formula is megtalálható még, ezt az atlantai Sun Trust Bank egyik titkos trezorjában őrzik.

A biztonság kedvéért a két vállalat között komoly kapcsolatok vannak: az igazgatótanácsokban mindkét cég képviselteti magát, emellett a Sun Trust majdnem 50 millió dollárnyi értékben birtokol Coca-Cola-részvényeket – így nekik is érdekük a titok megőrzése.

1993-ban Mark Pendergrast író állítólag publikálta a receptet, miután a cég lehetőséget biztosított neki a feltaláló, John Pemberton jegyzeteinek áttekintésére. A kötetben szereplő régi receptben szerepel koffein, vaníliaesszencia, citromlé, citromsav, alkohol és egyéb természetes ízesítők, mint a narancs- és citromolaj, a szerecsendió, a fahéj, illetve a koriander.

A Coca-Cola természetesen cáfolta a recept valóságtartalmát, hiszen szerintük a sikeres italhoz még további alkotóelemek is kellenek, melyek nem olvashatók Pemberton kézirataiban.

A titok mellett természetesen még egy aduász van a cég kezében: Amerikába kizárólag a Coca-Cola importálhatja azokat az illegális kokanövényeket, amelyekből kóla és kokain is készíthető. Így hiába szerezné meg bárki a receptet, az alapján nehezen készíthetne legális utánzatot az USA területén.

– Hubai Gergely –

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

A gabonakörök rejtélye

A gabonakörök rejtélye

A gabonakörök (angol kifejezéssel: crop circle) az utóbbi idők legkülönösebb talányainak egyike. Eredetük ismeretlen, valakik a legburjánzóbb mezőket…

Titokzatos eltűnések

Titokzatos eltűnések

Minden civilizált országban évente több száz embernek vész nyoma. Többségük, persze, nem titokzatos fizikai jelenség következtében válik kámforrá,…

Ötezer éves lombikbébik

Ötezer éves lombikbébik

Nincs új a nap alatt – mondták a régi rómaiak, és részben talán igazuk is volt. Hiszen például…

Az igazi da Vinci-kód

Az igazi da Vinci-kód

Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festménye nem más, mint egy kiterített horoszkóp. A 15. században még…

error:
Share via
Copy link