A Coca-Cola féltve őrzi titkos receptjét

1977-ben a Coca-Cola cég kivonult Indiából, miután a kormány többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó megosztani a népszerű üdítőital receptjét.

A helyi vezetőség elsősorban azért érdeklődött az összetevők után, mert nem akarták, hogy az italba a hindu hagyományok szempontjából tiltott anyag kerüljön.

Ám a cég inkább kizárta magát a milliárdos piacról pusztán azért, hogy továbbra is titokban tarthassa a receptjét. A titkolózásra természetesen rá is játszanak: a Coca-Cola egyik népszerű reklámkampányában két tudóst mutattak be, akik a kettészakított recept egy-egy felével álltak a szobában, majd a papírfecnik összeillesztésével teremtették meg a kólát.

Bár a reklámfilm nyilvánvalóan viccnek készült, sokan komolyan vették a sztorit, így terjedt el a legenda, hogy a receptet a mai napig két külön helyen őrzik, így senkinek sincs birtokában a milliárdos formula.

A valóság meglepő módon nincs messze a reklámtól: a szénsavas ital receptjét két ember tudja egyszerre, ám ők mindketten ismerik az összes hozzávalót és azok keverési arányát. A két cégvezetőre számos szabály vonatkozik, például nem utazhatnak ugyanazon a repülőgépen, és csak különleges körülmények között ismertethetik a recept tartalmát.

Persze az eredeti formula is megtalálható még, ezt az atlantai Sun Trust Bank egyik titkos trezorjában őrzik.

A biztonság kedvéért a két vállalat között komoly kapcsolatok vannak: az igazgatótanácsokban mindkét cég képviselteti magát, emellett a Sun Trust majdnem 50 millió dollárnyi értékben birtokol Coca-Cola-részvényeket – így nekik is érdekük a titok megőrzése.

1993-ban Mark Pendergrast író állítólag publikálta a receptet, miután a cég lehetőséget biztosított neki a feltaláló, John Pemberton jegyzeteinek áttekintésére. A kötetben szereplő régi receptben szerepel koffein, vaníliaesszencia, citromlé, citromsav, alkohol és egyéb természetes ízesítők, mint a narancs- és citromolaj, a szerecsendió, a fahéj, illetve a koriander.

A Coca-Cola természetesen cáfolta a recept valóságtartalmát, hiszen szerintük a sikeres italhoz még további alkotóelemek is kellenek, melyek nem olvashatók Pemberton kézirataiban.

A titok mellett természetesen még egy aduász van a cég kezében: Amerikába kizárólag a Coca-Cola importálhatja azokat az illegális kokanövényeket, amelyekből kóla és kokain is készíthető. Így hiába szerezné meg bárki a receptet, az alapján nehezen készíthetne legális utánzatot az USA területén.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend