A világ legcsendesebb szobájában a szívverés is hallható

A világ legcsendesebb szobája

Ha elég sokáig tartózkodsz ebben a helyiségben, idővel elkezded hallani a saját szívverésedet, a fülcsengés pedig fülsüketítővé válik. Bármilyen mozdulatot teszel, a csontjaid csikorgó hangot adnak, legvégül pedig az egyensúlyodat is elveszíted, ugyanis a hangvisszaverődés teljes hiánya kiiktatja a térérzékelésed.

Röviden összefoglalva ez a „világ legcsendesebb szobája”, melyet a Microsoft redmondi székházában alakítottak ki, méghozzá úgy, hogy a helyiséget a világ minden zajától elzárták, a bent létrejövő hangok pedig sosem juthatnak ki.

Valójában ez egy reflexiómentes kamra, mert a falain belül egyáltalán nem jön létre visszhang. Emiatt például egy szimpla tapsolás is félelmetes élménnyé válik a bent tartózkodónak.

A szobában annyira alacsony a háttérzaj, hogy az közelít a matematikusok által legalacsonyabbnak vélt értékhez, vagyis az abszolút hangzónához. A következő lépés lefelé a vákuum vagy a hang teljes hiánya.

Hundraj Gopal, a Microsoft kutatója, és a reflexiómentes szoba főtervezője úgy véli, a szoba rendkívül egyedi érzéki élményt ad.

„Amint belépsz a kamra ajtaján, valami olyan különleges dolgot tapasztalsz meg, amit képtelen vagy szavakba foglalni.”

A szakember elmondta a legtöbben akik kipróbálták a szobát fülsüketítőnek érezték a hang hiányát, fülükben pedig teltségérzetet tapasztaltak.

A helyiség sajátossága, hogy még a rendkívül halk hangok is hallhatóvá válnak, mivel nagyon alacsony a környezeti zaj . Azt is hallani, ahogy valaki elfordítja a fejét, a légzés pedig hangosnak hallatszik.

Fülünk folyamatosan hanghatásoknak van kitéve a mindennapok során, ezért mindig légnyomás nehezedik a dobhártyánkra. Ebben a szobában azonban a légnyomás nem létezik, mivel a hang nem verődik vissza a falakról.

Ahhoz, hogy ezt az extrém csendet elérhessék, a szoba szerkezetét hagymaszerűre tervezték, így teljesen el tudták szigetelni az épület többi részétől, illetve a külvilágtól.

Hat réteg betonból és acélból készült, és minimálisan leválasztották a szomszédos épülettől, mert rengeteg rezgéscsillapító rugóra építették. Belül üvegszálas anyagot helyeztek a padlóra, a mennyezetre és a falra, hogy megtörjék a hanghullámokat, mielőtt esélyük lenne visszaverődni a szoba belsejébe.

A tervezés és a szoba megépítése együttesen egy bő fél évet vett igénybe.

A a hang erőssége odabent -20.3 decibel, ami azt jelenti, hogy a környezeti zaj 20.3 decibellel az emberi hallás küszöbértéke alatt van. Csak összehasonlításként, a nyugodt levegővétel az egyik leghalkabb hang, amit a szobában hallani lehet, amelynek erőssége 10 decibel.

Világrekord született

A Microsoft reflexiómentes kamrája 2015-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a „világ legcsendesebb helye”.

A tudományos világ nagy hasznát veszi a szobának, manapság többnyire a hangok tesztelésére használják, a Microsoft pedig saját mikrofonjait, hangfelvevőit és fejhallgatóit vizsgálja az extrém csendes környezetben.

forrás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend