A szuperkiborgok 200 év múlva valósággá válhatnak – figyelmeztet a neves antropológus

A híres antropológus, Elena Sudarikova által vezetett kutatócsoport merész jóslatot tett: két évszázad múlva világunkat teljesen mesterséges testű emberek lakhatják.

Ennek megvalósulásához azonban jelentős tudományos és technológiai fejlődésre, és alapvető társadalmi változásokra van szükség.

Sudarikova szerint a technika gyors fejlődésével párhuzamosan a modern ember teste egyre jobban meggyengül, köszönhetően a fizikai aktivitás hiányának, a rengeteg ülőmunkának, többek között a számítógép előtt töltött hosszú óráknak.

A professzor úgy véli a mesterséges anyagok és implantátumok terén elért fejlődés egyre inkább lehetővé teszi majd, hogy a károsodott vagy elvesztett testi funkciókat idővel teljesen helyre lehessen állítani.

Elena Sudarikova

A szuperkiborgokkal kapcsolatban viszont nem mehetünk el a legfontosabb kérdés mellett:

Vajon mennyire tekinthető még embernek az a személy, akinek az agyán kívül minden mást gépi implantátumokkal helyettesítettek?

Az agy digitális eszközökkel való összekapcsolása radikálisan megváltoztathatja az emberi gondolkodás természetét, valamint az érzelmi és intuitív magtapasztalásra való képességét.

Sudarikova hangsúlyozza, hogy ezeknek a technológiáknak a jövője nem egyértelmű, hiszen számos tényezőtől függ, beleértve a természeti, gazdasági és politikai változókat is.

A szuperkiborgok megjelenésének lehetősége a mai napig heves tudományos és társadalmi vitákat vált ki.

Egyes kutatók úgy vélik, a gépiesített ember legyőzheti a szellemi és fizikai korlátokat, idővel mintegy halhatatlanná válva.

Vannak azonban olyanok is, akik komoly aggodalmakat fogalmaztak meg az ilyen jellegű technológiák negatív hatásaival kapcsolatban.

Ki fogja ellenőrízni a mesterséges szervek és eszközök használatát és fejlesztését? Ki tudja majd garantálni, hogy nem kerülnek rossz kezekbe a kiborgok, és nem használják fel őket különféle illegális cselekedetekhez?

Sudarikova a témában széleskörű vitát és a biotechnológiai fejlesztések tudatos szabályozását szorgalmazza annak érdekében, hogy a jövőben biztonságosan és etikusan használják ezeket a technológiákat.

anomalien.com

jövő kiborg

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend