A szavak hatalma

Mondandónkat gyakran negatív módon fogalmazzuk meg, például azt mondjuk: „Nem hiszem, hogy el tudok menni” vagy „Nem gondolnám, hogy ez kell nekem”. De mit jelent az, hogy „nem hinni”? Hogy lehet valamit „nem gondolni”?

Persze azt is mondhatjuk, hogy ez csak afféle„szófordulat” vagy „beszédstílus”, de a stílus nagyon sokat nyom ám a latban.

Ha negatívan gondolkodsz és így is fogalmazol, a végeredmény szintén negatív lesz. Ez igaz az ellenkezőjére is. A beszédstílus te magad vagy. Minden, amit mondasz, minden, amit cselekszel, abból következik, hogy a beszéd vagy a tett pillanatában éppen milyen vagy.

Minden, ami belőled fakad, abból fakad, aki és ami vagy. Ha dühös vagy, akkor a dühközpontod beszél belőled. Szavaidat áthatja a düh, és értelmük is mérget hordoz.

A valóságban a negatív kijelentések rendkívül erőtlenek. Az a kis erő, ami van bennük, csak azért van, mivel a hallgató elméje azonnal átfordítja őket pozitívba.

Ha például azt mondod valakinek: „Ne menj ki!” — az illető agya automatikusan átfordítja pozitívba, hogy megértse: »Maradj bent!” Ha azt mondod: „Nehogy egy lila uszkárra gondolj!” Mi történik? Azonnal megjelenik a képzeletedben egy lila uszkár.

Ha szeretnél megszabadulni a negativitástól, és erősebbé akarsz válni, legyen súlya a szavaidnak. Ahelyett például, hogy: „Nem megyek sehová”, mondd azt, hogy: „Itthon maradok”. Az embereknek mindig kell valami, amire reagálni tudnak. Ha negatívumokban beszélsz, nagy esélyed van rá, hogy sokszor félreértenek vagy figyelembe se vesznek, és szavaiddal alig érsz el hatást.

Jöjjön egy példa. Mondjuk, hogy egy meredek ösvényen megyünk lefelé, amelynek az egyik szélénél azonnal egy szakadék zuhan a mélybe. Rögtön figyelmeztetlek is, hogy: „Figyelj oda, hová lépsz!” Ehelyett azonban negatívan fogalmazva azt mondom: „Ne oda figyelj, ahová nem lépsz!”

Ezt először is ki kellene bogoznod, míg végül arra a következtetésre jutnál, hogy ha nem oda figyelsz, ahová nem lépsz, akkor odafigyelsz, ahová lépsz. Ez persze szélsőséges példa, de a negatívumok valójában így működnek.

Ahhoz, hogy a szavaidnak hatalma legyen, irányt és erőt kell adnod nekik, például: „Fel fogok mászni erre a hegyre”, „Meg fogom kapni ezt az állást”, „El fogom nyerni a díjat”.

Sokkal jobb, ha azt mondod valakinek, hogy: „Légy szíves menj, és ahelyett, hogy itt az orrom előtt pattogtatod ezt a labdát, játssz inkább kint vele!”, mintha csak azt a homályos utasítást adnád neki, hogy: „Ne csináld ezt!” Adj irányt a szavaidnak!

Mondd meg, hogy mi legyen, és az is lesz. Ez gyakorlatot igényel, és lehet, hogy eleinte csak fokozatosan haladsz előre, de észre fogod venni, milyen különbséget jelent, ha pozitívan fogalmazol. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error: