A Roussanou-kolostor

Roussanou-kolostor

A Görögországban található meteorák magasba szökő csúcsok, amelyeket az erózió alakított bibliai dimenziókat öltő, eposzba illő kőoszlopokká.

Ez utóbbiak egyikén, szédítő magasságban helyezkedik el a minden  oldalról meredek sziklafalak által tartott és az alant elterülő tájra őrtoronyként tekintő Roussanou-kolostor, mely egyike annak a hat kolostornak amelyek még mindig működnek a meteorákon.

Az épületeket mészkőszirteken emeleték, 200 és 600 méter közötti magasságban.

A napfényben melegen csillogó piros tetőcserepeivel Roussanou olyan helynek tűnik, amely valahol a menny és a Föld között leledzik.

Roussanou-kolostor

Az első emberek, akik ezeken a barátságtalan csúcsokon éltek, eltökélt remeték voltak, akik felkapaszkodtak a barlangokhoz és hasadékokhoz, hogy a továbbiakban az Istenről való elmélkedésnek szentelt magányban töltsék életüket.

Végül összegyűltek, hogy kolostorokat hozzanak létre. A 14. és 15. századi ottomán inváziók vad időszakában a szerzetesek azon kapták magukat, hogy egyre magasabbra húzódnak a meredek sziklákon, a megközelíthetetlenségben keresve oltalmat.

Rossanou-kolostor

Eredetileg kizárólag egy jókora hálóban lehetett csak feljutni a Roussanou-kolostorba, amelyet az odafent lévő szerzetesek húztak fel a sziklára.

A helybéli emberek szerint ezeket a köteleket nem cserélték ki, amíg „az Úr nem engedte elszakadni őket”. Ez biztosította, hogy csak a legjámborabb zarándokok tegyenek kísérletet az útra.

Napjainkban lépcső vezet fel, és van egy fahíd is. A  Roussanou-kolostorba feljutó látogató intenzív szent légkörbe kerül, mely több mint 500 éve vonzza a jámbor hívőket.

Rossanou-kolostor

Az épületegyüttest egy kicsiny templom és egy központi udvar köré épült cellák alkotják. A templom belsejét Szűz Mária mennybemenetelét, Krisztus feltámadását és a szentek vértanúságát ábrázoló freskók díszítik.

Lenyűgöző az erőfeszítés nagysága, amelyre a hit ezen emlékművének felépítéséhez szükség volt. A modern világ itt szó szerint háttérbe kerül, és ahogy az ember felpillant, nem marad más, csak az udvar fa- és kőépítményei, amint keretbe fogják az égbolt óceánját.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend