Egy mocsári fűféle okoz hihetetlen látványosságot Kínában

Hallottunk már feketehomokos (Hawaii, Lanzarote), rózsaszín (Bahamák) vagy lilahomokos (Pfeiffer Beach, Kalifornia) partokról, de ez a 26 kilométer hosszú, karmazsinvörös partszakasz mindent visz. Hihetetlen látványosság, amelyre egy évben csak egyszer kerül sor.

A suaeda maritima nevezetű mocsári fűféle vörösbe öltözik minden ősszel. A kínai hatóságok már a ’80-as évek elején védetté nyilvánították ezt a területet.

Az északkelet-kínai Panjin közelében járunk, a Liaohe-folyó torkolatánál, ahol minden évben egyszer vörösbe öltözik a mocsaras partvidék.

liaohe03

A madarak is imádják a vörös torkolatot

A sueda április-május környékén bukkan elő, egész nyáron zöldell, majd ősszel egyszer csak lángolni kezd, mint a vadszőlő. A látvány lenyűgöző, hiszen a karmazsinszőnyeg majdnem harminc kilométer hosszan és egy kilométer szélességben terül el.

liaohe01
A panjini Vörös-part ősszel

Mivel a Vörös-part nagy része természetvédelmi terület, csak egy kis része látogatható. Ide mólót és stégeket építettek, a turisták ezekről csodálhatják meg az egyedülálló látványt, amely nemcsak a vöröslő növénytengerből, hanem különleges madarakból is áll.

liaohe05

liaohe02

A karmazsinvörös torkolat ugyanis a világ egyik legnagyobb vizes-mocsaras élőhelye, amely több mint kétszázféle Ázsiából és Ausztráliából érkező vonuló madár, köztük jó néhány ritka faj költőhelye.

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Az Ajanta barlangok

Az Ajanta barlangok

Alig több mint kétórányira Aurangabad ősi városától láthatók a híres Ajanta barlangok, 32 olyan barlang, melyeket nem a…

Az Áldozat Kútja

Az Áldozat Kútja

Az észak-mexikói Yucatán-félszigeten lévő maja romvárost, Chichén Itzát felkereső 19. századi utazók érzékelték az ottani cenote, avagy víznyelő…

error:
Share via
Copy link