Egy mocsári fűféle okoz hihetetlen látványosságot Kínában

Hallottunk már feketehomokos (Hawaii, Lanzarote), rózsaszín (Bahamák) vagy lilahomokos (Pfeiffer Beach, Kalifornia) partokról, de ez a 26 kilométer hosszú, karmazsinvörös partszakasz mindent visz. Hihetetlen látványosság, amelyre egy évben csak egyszer kerül sor.

A suaeda maritima nevezetű mocsári fűféle vörösbe öltözik minden ősszel. A kínai hatóságok már a ’80-as évek elején védetté nyilvánították ezt a területet.

Az északkelet-kínai Panjin közelében járunk, a Liaohe-folyó torkolatánál, ahol minden évben egyszer vörösbe öltözik a mocsaras partvidék.

liaohe03

A madarak is imádják a vörös torkolatot

A sueda április-május környékén bukkan elő, egész nyáron zöldell, majd ősszel egyszer csak lángolni kezd, mint a vadszőlő. A látvány lenyűgöző, hiszen a karmazsinszőnyeg majdnem harminc kilométer hosszan és egy kilométer szélességben terül el.

liaohe01
A panjini Vörös-part ősszel

Mivel a Vörös-part nagy része természetvédelmi terület, csak egy kis része látogatható. Ide mólót és stégeket építettek, a turisták ezekről csodálhatják meg az egyedülálló látványt, amely nemcsak a vöröslő növénytengerből, hanem különleges madarakból is áll.

liaohe05

liaohe02

A karmazsinvörös torkolat ugyanis a világ egyik legnagyobb vizes-mocsaras élőhelye, amely több mint kétszázféle Ázsiából és Ausztráliából érkező vonuló madár, köztük jó néhány ritka faj költőhelye.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend