A Hydesville-i kopogás – A Fox nővérek története

New York állam egyik kicsiny falujában, Hydesville-ben aprócska kunyhó vált megmagyarázhatatlan események színterévé.

A hosszú éveken át végleges otthont kereső, a házikóban csupán átmenetileg tartózkodó lakói után a Fox család vette birtokba.

John Fox nem ismerte a ház előtörténetét, amelyben fontos szerepet játszott az előttük ott lakó Weekman család és a velük megtörtént különös esetek.

Furcsa, kopogó hangok hallatszottak időnként, és az akkor nyolc éves kislány egyik éjszaka arra ébredt, hogy jégcsapszerű, hideg ujjak simítanak végig az arcán.

A kislány annyira megrémült, hogy sem mozdulni, sem felsikítani nem tudott. Ezután kereken visszautasította, hogy abban a szobában töltse az éjszakát, így szülei kénytelenek voltak más otthon után nézni.

A Fox család vesszőfutása 1848. március 31-én vette kezdetét. Különös kopogó hangok verték fel a ház csendjét. Hamarosan kiderült, hogy a két lánynak, a 15 éves Margaretnek és a 12 éves Kate-nek sikerült kapcsolatot teremtenie a szellemmel, aki engedelmeskedett nekik, amikor ráparancsoltak, hogy hagyja abba a kopogást.

A történet további szereplői a harmadik és negyedik testvér, David, illetve a Rochesterben élő Leah. A külön családnál élő Davidot nem hagyta nyugodni a szellem kopogása, így mindent megtett, hogy megfejtse, mit akar velük közölni hívatlan látogatójuk.

Szomszédaik felvetették, hogy Charles Rosma kísértetéről lehet szó, akinek sírja pontosan a házuk alatt feküdt. A lázasan kutató gyerekek nem találták meg a teljes csontvázat, csupán néhány csontdarabkát.

Egymás után érkeztek otthonukba a jelenségre kíváncsi látogatók. A két lány végül Rochesterbe költözött nővéréhez, Leah-hoz, ám a szellemtől nem sikerült megszabadulniuk, a furcsa jelenés oda is követte őket.

Leah komoly üzletet látott húgai kísértetében: előadótermet bérelt és egy dollárt kért a látogatóktól a belépésért cserébe. Tömegesen tódultak az érdeklődők, és senki sem távozott elégedetlenül, hiszen saját fülével hallhatta a baljós kopogást.

fox-noverek-hydesville

A kutatók érdeklődését 1850-ben keltette fel az eset. Vizsgálataik arra vezettek, hogy a hangokat maguk a lányok adják ki. Amikor kinyújtott lábakkal, térdük között vastag párnákkal kellett megismételniük a kísérletet, az állítólagos szellemek távol maradtak.

A párnák elvétele után azonban mintha mi sem történt volna, azonnal újra kezdődött a kopogás. Margaret és Kate sikeres médiummá vált, nyilvános, majd lényegesen drágább magánszeánszokon gazdagodtak meg. Repertoárjukat bővítendő megtanulták a tükörírás technikáját is.

1888 októberében, hirtelen jött népszerűségük múltán Margaret és nővére lecsúszott alkoholistaként tengette napjait. Az asszony ekkor beismerte, hogy mindenkit becsapva, szélhámosként szabadították meg pénzétől a hiszékeny tömeget, és hogy a különös zajokat saját maguk, térdük ütemes összekoppintásával keltették.

Később azonban visszavonta vallomását, így most már soha nem derülhet fény arra, mi is történt valójában.

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Alois Irlmaier látnok jövendölései

Alois Irlmaier látnok jövendölései

Alois Irlmaier (1894 jún. 8.-1959. júl. 26.) egyszerű német kútásó és kubikos volt, aki felnőtt életét Freilassingban (Bajorország) élte…

Túlvilágról jövő ihlet

Túlvilágról jövő ihlet

Valahol mindenkiben ott szunnyad bizonyos művészi képesség, amely a tehetséges művészeknél felszínre tör, az esetek többségében azonban soha…

Kémek és parafenomének

Kémek és parafenomének

Az Egyesült Államok évtizedekkel ezelőtt paraképességgel rendelkező személyeket vont be a titkosszolgálatok munkájába. Hallani lehetett arról is, hogy…

error:
Share via
Copy link