A kanálhajlító Uri Geller

A magyar származású izraeli Uri Geller az ezerkilencszázhetvenes években, a paranormális képességeit bemutató televíziós műsorok által került a köztudatba, azóta pedig mindmáig tartóan a parafenomének legismertebbjének számít.

Geller parapszichológiai készségeinek valóságosságát a kezdetektől komoly kritikák érték, többek között azért, mert karrierjét bűvészként kezdte. Saját állítása szerint azonban például a híres fémhajlító képességei már gyerekkorában jelentkeztek nála, csakúgy ahogy fiatalon, a telepátiát, a jövőérzékelést, sőt a teleportáció élményét is átélte. Különös tehetségének lehetséges okaiként korábban a gömbvillámok és az Ufók is szóbakerültek, ami szintén nem tett jót a tudományos körökben való megítélésnek, azonban Gellert a hetvenes-nyolcvanas években laboratóriumi környezetben is vizsgálták.

Russel Targ és Harold E. Puthoff pszi kutatók a Stanford Research Institute keretein belül tesztelték Gellert, aki az ő meglátásuk szerint magas szinten volt képes telepatikus észleletekre, illetve meggyőzően produkálta a fémhajlítás pszichokinetikus képességét.

Tudni kell, hogy ezek a jelenségek Uri Gellertől függetlenül is bizonyítottan léteznek, így a szkeptikus kritikák elsősorban a személyére és nem a pszi valóságosságának megkérdőjelezésére irányulnak. Geller látványos médiaszereplései olyan szkeptikusok fellépését is maguk után vonták, mint James Randi, aki bűvészként arra válalkozott, hogy a paranormális jelenségeket bűvésztrükként „leplezi le”. Geller és Randi máig tartó ellenségeskedése szintén újabb publicitást jelentett az ügynek, erről mindketten könyvet is írtak.

Uri Geller képességei – függetlenül a hozzájuk kapcsolódó vitáktól – valóban rendkívülien összetettek. Az érzékszerveken túli észlelések minden csoportjában (telepátia, távérzékelés, jövőérzékelés) kiemelkedően teljesített, amit odáig menően vettek komolyan a kutatók, hogy Amerikában a hidegháború idején nemzetbiztonsági célokra is fel akarták használni, ebből született az 1995-ig működő, paranormális hírszerzésre specializálódott Stargate program. Geller állítólag a leszerelési tárgyalásokon is részt vett azzal a céllal, hogy az eredményeket tudati úton pozitívan befolyásolja. Látnoki képességeit – másik praktikus felhasználásként – az olajmezők felkutatásában kamatoztatta, a megbízó cégek szerint sikeresen, amit Geller e téren szerzett vagyona is alátámaszt.

A köztudatban Uri Geller mégis elsősorban kanálhajlításaival és telepatíkus bemutatóival híresült el, beleértve azt a különös jelenséget, hogy amikor élő tévéadásokban szerepelt, gyakran a nézők lakásaiban is paranormális jelenségek léptek fel (elromlott órák elindulása stb.). Geller az utóbbi években úgynevezett mentalista show műsorokat szervez és vezet, nálunk ezt 2008-ban „a Kiválasztott” címmel a TV2-es adón láthattuk.

A közvéleményt megosztó mentalista bemutatókról ugyanakkor tudni kell, hogy a műsor szereplői valójában bűvészek, akik pszi jelenségnek látszóan bűvésztrükköket adnak elő, ez pedig Uri Geller egyébként is vitatott szerepléseinek szintén nem tett, illetve tesz jót, így Geller legfőbb parapszichológiai érdemének végsősoron a valódi pszi képességek – és az azokat motiváló pozitív gondolkodás – népszerűsítését tekinthetjük.

Forrás: Elixír Magazin

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend