A Kailász-hegy – Ázsia egyik legszentebb helye

Kaliász-hegy

A Kailász-hegy nagy tiszteletben áll a hinduk, a dzsáinok, a buddhisták  és a bön-hívők körében is. Az ősi buddhista kozmográfia szerint ez a hegy az Axis Mundi, a világ tengelye, s a tibeti buddhisták szerint emellett itt él a tantrikus istenség, Csakraszamvara és hitvese is.

A Kaliász-hegy a hinduk számára Meru-hegyként ismert, Siva – a hindu panteon három fő istenének egyike – lakóhelyeként, a bön-hívők pedig úgy tartják, itt szállt alá Olmo Lung Ring mennyei birodalmából a vallás alapítója, Tonpa Sherab.

A tibeti buddhisták Kang rinpocsénak, azaz “Nagy értékű hegynek” nevezik a Kailászt, míg a bön-hívők Jungdrung Gu Cének, vagyis “Kilencemeletes szvasztikahegynek”. A szvasztika (horogkereszt) ősi, szerencsét hozó jel; a kilenc szvasztika a bön kilenc útját jelképezi.

 Kora: Zarándokút a Kailász-hegy körül

A Kailász-hegy 6700 méteres fenséges, hóborította csúcsa Nyugat-Tibet fennsíkja fölé tornyosul, és mindenfelé nagy távolságból látható.

Dél-Ázsia nagy folyói közül négy ered itt: az Indus, a Szatledzs, a Karnáli és a Brahmaputra. E folyókból származik Dél- és Kelet-Ázsia jelentős részének talajvize – így érthető, hogy világi szempontból is igen fontos hely.

A számtalan zarándokot azonban a hegy vallási jelentősége vonzza ide. A tibeti parasztok, városlakók és nomádok, a felnőttek, a gyerekek és az idősek imamalmokat forgatnak, időnként leborulnak és a könyörület mantráját, a manit mondogatják, miközben az óramutató járásával megegyező irányban haladva megteszik az 50 km-es körutat – a Korát – a Kailász-hegy körül.

A bön az egyetlen vallás, amelynek hívei az óramutató járásával ellentétes irányban járják körül a szent helyeket. Úgy tartják, hogy egy körüljárás egy egész életre szóló negatív karmától tisztít meg

A felfelé tartó út széles és kitaposott, s két-három nap alatt megtehető, bár a hívő buddhisták gyakori földreborulásaikkal akár hetekre is elnyújthatják.

A Kailász-hegy megmászását ugyanakkor szentségtörésnek tartják. Az út menti köveket színes festett mantrák díszítik, s a zarándokok által hátrahagyott,a  szélben csapkodó imazászlók azokat a negatív dolgokat jelképezik, amelyeket a hívők maguk mögött hagynak.

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

A Delhi vasoszlop rejtélye

A Delhi vasoszlop rejtélye

A vasoszlopra írt feliratok kiállták az idő próbáját, a világ egyik első kohászati alkotása, híressége az, hogy nem…

A bolíviai halálút

A bolíviai halálút

Annak ellenére, hogy a világ egyik legszebb táján halad végig az út, az utazók leginkább a folyamatos halálfélelem miatt…

Samaipata és az El Fuerte-hegy

Samaipata és az El Fuerte-hegy

Dél-Amerika sok szempontból kemény archeológiai dió. Samaipata falucska mellett, ötórai autóútra Santa Cruztól (Bolívia), található az El Fuerte-hegy. A hegy csúcsa…

error:
Share via
Copy link