A hulla, aki átverte Hitlert, avagy a Vagdalthús hadművelet

Adolf Hitler

Az egyik legbizarrabb katonai összeesküvést a brit hírszerzés hozta össze a második világháborúban. Senkinek nem ártottak vele, viszont valószínűleg több ezer életet sikerült általa megmenteni, ami ékes példája annak, hogy egy összeesküvés nem feltétlenül sötét és gonosz eredménnyel jár.

1942 végén a szövetségesek Szicília megszállását tervezték. A gond mindössze az volt, hogy – Winston Churchill szavaival élve – „csak ahülye nem tudja, hogy Szicília a célpont”.

A tengelyhatalmak pedig nem voltak hülyék, ezért kellett egy félrevezető akció, amelynek hatására a németek átcsoportosítják az erőiket és a fegyvereiket az olasz szigetről valami olyan helyre, ahol semmi hasznukat nem tudják venni.

És Charles Cholmondeley brit repülőhadnagynak és titkosszolgálati tisztnek volt is egy ilyen trükk a tarsolyában: hamis dokumentumokat juttatnak a nácik birtokába úgy, mintha azok teljesen véletlenül akadnának rá egy teljesen máshol tervezett szövetséges partraszállás terveire, és ezzel elterelik a figyelmüket Szicíliáról.

Charles Cholmondeley

Ewen Montagu sorhajóhadnagy, a brit haditengerészet hírszerzőtisztje Cholmondeley-val közösen dolgozta ki a tervet. Azt találták ki, hogy megírnak egy csomó hamis információt tartalmazó levelet, beteszik őket egy táskába, azt pedig egy – látszólag a gépével a tengerbe zuhant – pilóta holttestéhez erősítik.

A hullát vízbe dobják egy tengeralattjáróról a délnyugat-spanyolországi Huelva közelében, ahol a hullámok nagy valószínűséggel partra vetik. A spanyol náci ügynökök pedig továbbítják az iratokat a németeknek.

A terv az üdítően brit Mincemeat hadművelet nevet kapta. Miután a „mincemeat” vagdalt húst jelent, maga a mincemeat viszont se nem vagdalt, se nem hús, a név ideálisan illett az ördögi cselszövéshez. Egyben utalt a remélt eredményre is: a németek védelmének ledarálására.

Kerítettek tehát egy alkalmas hullát. Mégpedig Glyndwr Michaelét, a magányos walesi hajléktalanét, aki harmincnégy évesen patkányméreggel átitatott kenyeret evett, amibe végül belehalt a St. Pancras kórházban.

Montagu hamis személyazonosságot kreált a halottnak, akiből így William Martin kapitány (megbízott őrnagy), a Királyi Tengerészgyalogság tisztje lett. Az iratai szerint 1907-ben született, vagyis néhány évvel idősebb volt, mint a saját holtteste.

Martin őrnagy egyenruhájának zsebeiben elhelyeztek néhány kulcsot, egy színházjegy cafatait, az apja egyik levelét, és még néhány apróságot, ami arra utalt, hogy a munkáján túl is van élete. Még egy fénykép is volt nála a menyasszonyáról, „Pamről” (valójában egy Jean Leslie nevű lányról, aki az MI5-nál dolgozott), két tőle kapott szerelmeslevél társaságában. Továbbá számlák, nem utolsósorban egy jegygyűrűről, illetve a Lloyds Bank szűkszavú értesítése arról, hogy Martin őrnagy túllépte a hitelkeretét.

A hulla táskájába két gondosan hamisított magánlevelet tettek. Az egyik Sir Harold Alexandernek, az Algériában és Tunéziában állomásozó angol-amerikai 18. hadseregcsoport parancsnokának szólt, feladója pedig Sir Archibald Nye, a Birodalmi Vezérkar helyettes főnöke volt. Ez a Husky hadműveletet (Szicília tervezett megszállását) görögországi partraszállásként, továbbá egy Szardínia ellen tervezett támadásként írta le, amelynek fedőcélpontja Szicília lesz.

A másik levél címzettje a szövetségesek földközi-tengeri flottájának parancsnoka volt, és a flotta admirálisa, Mountbatten grófja nevében elsütöttek benne egy „szardíniákról” szóló viccet is, utalásként a Szardínia elleni kitalált invázióra.

Miután a dokumentumok a táskába kerültek, az egyenruha zsebeit pedig megtömték mindenféle személyes aprósággal, Martin őrnagy holttestét kigurították a hűtőkamrából, katonásra nyírták a haját, és felöltöztették. Ezután elraktározták őt egy szárazjéggel teli acélkapszulában.

A rémes rakományt éjjel a skóciai Holy Lochba szállították, ahol felrakodták a HMS Seraph tengeralattjáró fedélzetére. A hajó április 19-én futott ki, a kapitánya pedig azt mondta a legénységnek, hogy a kapszulában időjárás-előrejelzésre szolgáló műszerek vannak.

Tizenegy nappal később a tengeralattjáró mintegy másfél kilométerre Huelvától a felszínre emelkedett. A kapitány felvilágosította a tiszteket a kapszula valódi rendeltetéséről, majd felnyitották azt.

A létfontosságú táskát a halott ballonkabátjának övére kötözték, majd a mentőmellényes hullát elsodorta az áramlat. Másnap egy halász megtalálta a partra vetett holttestet, amelyet a táskával és a látszólag érintetlen levelekkel együtt néhány nap múlva átadtak a brit alkonzulnak. Május 4-én „Martin őrnagyot” teljes katonai tiszteletadás mellett örök nyugalomra helyezték Huelvában.

A spanyolok felismerték a talált dokumentumok jelentőségét, és sietve értesítették a helyileg illetékes német ügynököt, majd közelebbről is megvizsgálták a táska tartalmát.

A viasszal lepecsételt borítékokba bedugtak egy hosszú csipeszt, amelyre feltekerték a leveleket, és úgy húzták ki őket. Ezután megszárították a papírt, és egy órát adtak a németeknek, hogy másolatokat készítsenek.

Ők rádión közölték a levelek tartalmát Berlinnel. És ezzel már rajta is voltak a horgon. A spanyolok visszaügyeskedték a leveleket a borítékokba, amelyeket aztán tengervízbe áztattak, és úgy szolgáltattak vissza a briteknek.

A brit hírszerzés megvizsgálta a leveleket, és megállapította, hogy azokat megpiszkálták. Winston Churchill rejtjeles üzenetet kapott: „Mincemeat bekapva”.

A levelek egészen Hitlerig jutottak, a németek pedig abbéli meggyőződésükben, hogy valódiak, Görögországba, Szardíniára és Korzikára csoportosítottak át a Szicíliában állomásozó csapatokat, így aztán a szövetségeseknek jóval könnyebb volt a dolguk, amikor július 9-én partra szálltak az olasz szigeten.

A gondos tervezés, a jó öreg brit összeesküvő hajlam és a rengeteg szerencse együtt sikerre vitték a Vagdalthús hadműveletet. Glyndwr Michaelnek azonban még várnia kellett arra, hogy az ő szerepét is elismerjék ebben a sikerben.

Csak 1996-ban, több mint fél évszázaddal a történtek után fedte fel a halott valódi kilétét Roger Morgan történész; 1998 januárjában pedig a Brit Nemzetközösség hadisírgondozó bizottsága feliratot helyezett el „Martin őrnagy” huelvai hantján.

Ennyi az egész:
GLYNDWR MICHAEL, SZOLGÁLT MINT WILLIAM MARTIN ŐRNAGY, KT.

háború

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend