A gyógykövek tisztítása

2.5KShares

A gyógykövek tisztítása használat előtt és után is kötelező. Aki már foglalkozott a gyógyászatnak ezzel a módjával az persze tisztában van ezzel.

Azonban nem mindig egyértelmű, hogy a “gyógykövek tisztítása” csak általános megnevezés, amely ez esetben több lépést is takar:

  • a kiürítést
  • a tisztítást
  • a feltöltést

A drágakőgyógyászatban szubtilis, vagyis igen finom anyagi területen dolgozunk. Ahhoz, hogy egy kő visszanyerje eredeti rezgési frekvenciáját, a kezelés közben felvett rezgéseket a végén semlegesítenünk kell benne.

A kiürítésre, a tisztításra és a feltöltésre többféle lehetőség is kínálkozik, amelyekre a továbbiakban térünk ki. Az általános alapszabály: A tisztítást mindig kiürítés előzi meg!

A gyógykövek tisztítása 1. – Kiürítés

A gyógykövek kiürítésére szolgáló legjobb szerek egyike a víz. A víz a nagy természeti elemek egyike, róla kapta a Föld a “kék bolygó” nevet. A másik a levegő. Víz és levegő hiányában nem létezne élet a Földön! Ezért a víz az egyik elem, amellyel a gyógyköveinket kiüríthetjük.

A kövek a használat során statikusan feltöltődnek. Ez melegedés vagy az energiamező megváltozásának formájában nyilvánul meg.

A folyó víz semlegesíti a statikus feltöltődést. Ehhez a követ egyszerűen a kezünkbe fogjuk, és addig tartjuk hideg vagy langyos folyó víz alá, míg úgy nem érezzük, hogy már tiszta.

gyogyito-kovek-tisztitasa01

A porózus kövek esetében azonban ajánlatos az óvatosság: ezek ne érintkezzenek túl sokáig a vízzel. A legjobb, ha ezeket markunkba zárva tartjuk a víz alá, így nem éri őket a víz közvetlen hatása.

A porózus kövek közé tartozik többek között az azurit és az azúrmalachit, a krizokolla, a halit (vagyis kősó, amely tudvalevőleg fel is oldódik a vízben!), a malachit és a türkiz.

Minden követ – de kiváltképp a porózusokat – kiüríthetünk másképpen is: fogunk két követ, s hirtelen és erősen (persze nem túl erősen) egymáshoz ütjük őket. ezzel úgymond sokkot okozunk bennük, amely által kiürülnek.

Noha kiürítettük, mégis előfordulhat, hogy eltárolódtak a kőben a kezelésből visszamaradó információk, még a kiürítés ellenére is. Ezek teljes eltüntetésére, feloldására szolgál a kiürítést követő tisztítás.

A gyógykövek tisztítása 2. – Tisztítás

Egy kő tisztításának és ápolásának szükségessége nyilvánvalóvá válik, ha a természet felé fordulunk: világos, hogy egy kő, amíg a természetben található, a természet erői által mindig megtisztulhat – ha azonban otthonunkban tartjuk, elveszíti ezt a lehetőséget.

Mivel a köveknek egyensúlyt kell teremteniük energiáink között, nekünk kell valamit tennünk azért, hogy erőiket megőrizhessék.

Íme néhány általánosan elterjedt tisztítási módszer, amelyekkel kövünket – a tisztítást megelőző használat időtartamától függően – egy-két óra alatt megtisztíthatjuk. Minél hosszabb igénybevételnek volt a kő kitéve, annál hosszabb időt igényel az ápolása is.

2.1. – Tengeri só

Széles körben elterjedt a tengeri sóval történő tisztítás módszere. A tengeri só természetes anyag, nem tartalmaz olyan kémiai adalékokat, mint a fluor vagy a jód, amelyekkel az étkezési sót általában dúsítják.

Töltsünk tengeri sót egy üvegtálkába, s takarjuk le pamut- vagy selyemkendővel. Erre a kendőre helyezzük a tisztítandó követ. Ennél a módszernél a só hatékonysága kevesebb mint az egynegyedével csökken.

Néhány szakkönyv azt tanácsolja, hogy a követ tegyük egy átlátszó üvegtálkába, s így ágyazzuk be egy nagyobb, tengeri sóval töltött tálba. ezzel a módszerrel egészen biztosan megőrizzük a kő épségét, ám a tengeri só hatékonysága az üvegen át kevesebb, mint a felére csökken!

Gyakran ajánlják azt is, hogy a követ helyezzük közvetlenül a sóra, sőt temessük is be vele. A kísérletek azonban beigazolták, hogy egyes köveket károsít ez a módszer, mert elveszítik energetikai hatásukat. Ez az egyik oka, amiért a köveket sosem szabad sós vízben áztatnunk.

2.2. – Tűz és só

Még egy egyszerű módja van a gyógykövek tisztításának: szinte mindenkinek van otthon sómécsese. A sómécses nem csupán szép dekoráció, hanem energetikailag is tisztítja a teret. Ezt a hatását kiválóan felhasználhatjuk a kövek tisztításához is.

Gyújtsuk meg a sómécsest,a  követ pedig tegyük a mécses peremére. A meleg fokozza a tisztító hatást, s egy újabb természeti elemet is felhasznál: a tűz tisztító erejét.

somecses

Használhatunk ezenkívül sókristályból készült aromalámpát is: a követ az üvegfelületre helyezzük, hogy a só hatása kibontakozhasson. Ilyenkor természetesen a só hatékonyságának vesztesége még nagyobb, mint az előbbi eljárásoknál, hiszen a kő még távolabb kerül a sótól.

Figyelem! Mivel nem minden kő viseli el a tüzet és a sót, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább a következő tisztítási módok közül válasszunk egyet.

2.3. – Füst

Az indiánok és a sámánok által már régóta használt további módszer a füsttel való tisztítás. Ekkor közvetlenül használjuk a tűz tisztító erejét.

fustolo

A természeti népek ehhez speciális növényeket vagy apró ágakat gyűjtenek. Mivel azonban mi többnyire nem vagyunk birtokában a megfelelő növénytani ismereteknek, legjobb, ha a tisztításhoz tömjén- vagy szantálfüstölőt vásárolunk.

Gyújtsuk meg a pálcikát, tegyük mellé a követ, majd a füstöt fújjuk néhányszor a kőre, míg azt nem érezzük, hogy a tisztítás eredményes volt.

2.4. – Föld

További lehetőség, hogy a követ elföldeljük. Tanácsos a földet egy olyan edénybe tenni, amelyet csak erre a célra használunk. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy bizonyos körülmények között (ez függ a föld minőségétől és természetétől) a földben lévő savak megtámadhatják kövünket.

2.5 – Demagnetizálás

Néhány gyógykőkereskedő vagy természetgyógyász speciális eszközökkel végzi a kövek tisztítását. Többnyire olyan demagnetizáló készüléket használnak, mint amilyen a kazettás magnetofonokban is található. Ha úgy döntünk, hogy köveinket másvalaki tisztítsa meg, a végén ingával mindig meg kell győződnünk arról, hogy a tisztítás valóban alapos volt-e.

2.6 – Reiki

A reikiben jártasak megtisztíthatják köveiket reiki-energia segítségével is, amely mind a tisztításra, mind a feltöltésre kiválóan alkalmas.

A gyógykövek tisztítása 3. – Feltöltés

A kövek feltöltésére éppúgy többféle módszer kínálkozik, mint tisztításukra:

3.1. – Feltöltés egy másik gyógykő ráhelyezésével

Erre a célra kiváló a hegyikristálytűk* tiszta és erős energiarezgése. Ugyanígy kínálkozik az ametiszt is, ám figyeljünk oda, mert csak az ametiszt-kristályházak (ametisztdrúzák**) vagy a fenn-nőtt kristályok alkalmasak, a csiszolt szilánkok nem.

Az ametisztben található vas és kvarc az, ami erőteljes energiarezgést kölcsönöz ennek a kőnek. A csiszolatlan ametisztkristály minden csúcsa más töltéssel bír, ezért elég, ah kövünket a fenn-nőtt ametisztre vagy ametisztdrúzába tesszük.

ametiszt-druza

Köveinket feltölthetjük ezenkívül csiszolt hematitszilánkokkal is. ezek mágneszárványaiknak köszönhetően mágneses hatásúak, ezért érjük el vele a kívánt feltöltést. Ez a módszer ajánlott szinte minden kő esetében, kivéve azokat a köveket, amelyek nem tartalmaznak fémet vagy vizet.

*Hegyikristálytű: a hegyikristály hegyes, természetesen fejlődött, megmunkálatlan formája.

**Drúza: egyes kristályok kőzetüregekben keletkeznek. Ezek az üregek nagyságuktól függően gyakran tálat formáznak. ezt az alakot nevezzük drúzának vagy kristályháznak. a drúza keletkezésekor a koncentrált energia mintegy bezáródik az üreges térbe. Emiatt a drúzák kiválóan alkalmasak más kövek feltöltésére.

3.2. – Feltöltés a természet erejével

Nap

A megfelelő szakirodalomban néha találunk olyan utalásokat, hogy például köveinket feltölthetjük úgy, ha egy-két órára vagy naponta a napra tesszük, máshol pedig azt olvassuk, hogy a köveket lehetőleg ne tegyük a tűző napra.

Amennyiben valaki szeretné ezt vagy azt kipróbálni, az alapszabály a következő: amíg mi magunk pislogás nélkül a Napba tudunk nézni, addig a köveknek sem árt. Ha a sugárzás túl erős, éppen az ellenkező hatást érjük el: kiüríti a követ!

A tisztításnak erre a formájára a napfelkelte és a naplemente időszaka a legalkalmasabb.

napkelte

Hold

A feltöltés holdfénnyel is lehetséges. Ez lényegesen lágyabb a napfénynél, és történetesen a holdkő számára a Napénál sokkal megfelelőbb is ez a lágy energia.

Általában mindkét lehetőség jónak mondható.

Az ohiói Kígyó halom az ősi amerikai műemlékek egyik legtitokzatosabbika

Az ohiói Kígyó halom az ősi amerikai műemlékek egyik legtitokzatosabbika

Az agyagból és kövekből álló alapzaton nyugvó sárga agyagépítményt több mint 2000 esztendővel ezelőtt hozták létre az adena vagy hopewell…

Démonhit az ókori Egyiptomban

Démonhit az ókori Egyiptomban

A görög eredetű daimon szó az istenek és az emberek közötti világ átmeneti lényeit jelöli, kiknek számtalan fajtája, neve és…

Oliver Cromwell látomásai

Oliver Cromwell látomásai

Az 1653-ban Anglia Lord Protektorává kikiáltott Oliver Cromwellről, az a hír járta, hogy természetfölötti látomásai voltak, sőt nem egyszer volt…

Deepak Chopra – Az Adok-kapok törvénye

Deepak Chopra – Az Adok-kapok törvénye

A világegyetem dinamikus változásokkal működik… az energia különféle formákban adódik át a világegyetemben. Készségünk, hogy továbbadjuk azt, amit keresünk, fenntartja…

Az emberi biomező feltérképezése és hangolási folyamata

Az emberi biomező feltérképezése és hangolási folyamata

szerző: Eileen Day McKusic, az elektromos egészség egyre ismertebb területének szakértője. Ajánlott irodalom: Eileen Day McKusic – Elektromos test elektromos…

Aleister Crowley, a Nagy Fenevad

Aleister Crowley, a Nagy Fenevad

Aleister Crowley, a modern kori mágia leghírhedtebb figurája 1875-ben született Angliában, mélyen vallásos szülők gyermekeként. Ördögi természetét Crowley a kereszténység elleni…

error:
Share via
Copy link