A gyógykövek tisztítása

A gyógykövek tisztítása használat előtt és után is kötelező. Aki már foglalkozott a gyógyászatnak ezzel a módjával az persze tisztában van ezzel.

Azonban nem mindig egyértelmű, hogy a „gyógykövek tisztítása” csak általános megnevezés, amely ez esetben több lépést is takar:

  • a kiürítést
  • a tisztítást
  • a feltöltést

A drágakőgyógyászatban szubtilis, vagyis igen finom anyagi területen dolgozunk. Ahhoz, hogy egy kő visszanyerje eredeti rezgési frekvenciáját, a kezelés közben felvett rezgéseket a végén semlegesítenünk kell benne.

A kiürítésre, a tisztításra és a feltöltésre többféle lehetőség is kínálkozik, amelyekre a továbbiakban térünk ki. Az általános alapszabály: A tisztítást mindig kiürítés előzi meg!

A gyógykövek tisztítása 1. – Kiürítés

A gyógykövek kiürítésére szolgáló legjobb szerek egyike a víz. A víz a nagy természeti elemek egyike, róla kapta a Föld a „kék bolygó” nevet. A másik a levegő. Víz és levegő hiányában nem létezne élet a Földön! Ezért a víz az egyik elem, amellyel a gyógyköveinket kiüríthetjük.

A kövek a használat során statikusan feltöltődnek. Ez melegedés vagy az energiamező megváltozásának formájában nyilvánul meg.

A folyó víz semlegesíti a statikus feltöltődést. Ehhez a követ egyszerűen a kezünkbe fogjuk, és addig tartjuk hideg vagy langyos folyó víz alá, míg úgy nem érezzük, hogy már tiszta.

gyogyito-kovek-tisztitasa01

A porózus kövek esetében azonban ajánlatos az óvatosság: ezek ne érintkezzenek túl sokáig a vízzel. A legjobb, ha ezeket markunkba zárva tartjuk a víz alá, így nem éri őket a víz közvetlen hatása.

A porózus kövek közé tartozik többek között az azurit és az azúrmalachit, a krizokolla, a halit (vagyis kősó, amely tudvalevőleg fel is oldódik a vízben!), a malachit és a türkiz.

Minden követ – de kiváltképp a porózusokat – kiüríthetünk másképpen is: fogunk két követ, s hirtelen és erősen (persze nem túl erősen) egymáshoz ütjük őket. ezzel úgymond sokkot okozunk bennük, amely által kiürülnek.

Noha kiürítettük, mégis előfordulhat, hogy eltárolódtak a kőben a kezelésből visszamaradó információk, még a kiürítés ellenére is. Ezek teljes eltüntetésére, feloldására szolgál a kiürítést követő tisztítás.

A gyógykövek tisztítása 2. – Tisztítás

Egy kő tisztításának és ápolásának szükségessége nyilvánvalóvá válik, ha a természet felé fordulunk: világos, hogy egy kő, amíg a természetben található, a természet erői által mindig megtisztulhat – ha azonban otthonunkban tartjuk, elveszíti ezt a lehetőséget.

Mivel a köveknek egyensúlyt kell teremteniük energiáink között, nekünk kell valamit tennünk azért, hogy erőiket megőrizhessék.

Íme néhány általánosan elterjedt tisztítási módszer, amelyekkel kövünket – a tisztítást megelőző használat időtartamától függően – egy-két óra alatt megtisztíthatjuk. Minél hosszabb igénybevételnek volt a kő kitéve, annál hosszabb időt igényel az ápolása is.

2.1. – Tengeri só

Széles körben elterjedt a tengeri sóval történő tisztítás módszere. A tengeri só természetes anyag, nem tartalmaz olyan kémiai adalékokat, mint a fluor vagy a jód, amelyekkel az étkezési sót általában dúsítják.

Töltsünk tengeri sót egy üvegtálkába, s takarjuk le pamut- vagy selyemkendővel. Erre a kendőre helyezzük a tisztítandó követ. Ennél a módszernél a só hatékonysága kevesebb mint az egynegyedével csökken.

Néhány szakkönyv azt tanácsolja, hogy a követ tegyük egy átlátszó üvegtálkába, s így ágyazzuk be egy nagyobb, tengeri sóval töltött tálba. ezzel a módszerrel egészen biztosan megőrizzük a kő épségét, ám a tengeri só hatékonysága az üvegen át kevesebb, mint a felére csökken!

Gyakran ajánlják azt is, hogy a követ helyezzük közvetlenül a sóra, sőt temessük is be vele. A kísérletek azonban beigazolták, hogy egyes köveket károsít ez a módszer, mert elveszítik energetikai hatásukat. Ez az egyik oka, amiért a köveket sosem szabad sós vízben áztatnunk.

2.2. – Tűz és só

Még egy egyszerű módja van a gyógykövek tisztításának: szinte mindenkinek van otthon sómécsese. A sómécses nem csupán szép dekoráció, hanem energetikailag is tisztítja a teret. Ezt a hatását kiválóan felhasználhatjuk a kövek tisztításához is.

Gyújtsuk meg a sómécsest,a  követ pedig tegyük a mécses peremére. A meleg fokozza a tisztító hatást, s egy újabb természeti elemet is felhasznál: a tűz tisztító erejét.

somecses

Használhatunk ezenkívül sókristályból készült aromalámpát is: a követ az üvegfelületre helyezzük, hogy a só hatása kibontakozhasson. Ilyenkor természetesen a só hatékonyságának vesztesége még nagyobb, mint az előbbi eljárásoknál, hiszen a kő még távolabb kerül a sótól.

Figyelem! Mivel nem minden kő viseli el a tüzet és a sót, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább a következő tisztítási módok közül válasszunk egyet.

2.3. – Füst

Az indiánok és a sámánok által már régóta használt további módszer a füsttel való tisztítás. Ekkor közvetlenül használjuk a tűz tisztító erejét.

fustolo

A természeti népek ehhez speciális növényeket vagy apró ágakat gyűjtenek. Mivel azonban mi többnyire nem vagyunk birtokában a megfelelő növénytani ismereteknek, legjobb, ha a tisztításhoz tömjén- vagy szantálfüstölőt vásárolunk.

Gyújtsuk meg a pálcikát, tegyük mellé a követ, majd a füstöt fújjuk néhányszor a kőre, míg azt nem érezzük, hogy a tisztítás eredményes volt.

2.4. – Föld

További lehetőség, hogy a követ elföldeljük. Tanácsos a földet egy olyan edénybe tenni, amelyet csak erre a célra használunk. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy bizonyos körülmények között (ez függ a föld minőségétől és természetétől) a földben lévő savak megtámadhatják kövünket.

2.5 – Demagnetizálás

Néhány gyógykőkereskedő vagy természetgyógyász speciális eszközökkel végzi a kövek tisztítását. Többnyire olyan demagnetizáló készüléket használnak, mint amilyen a kazettás magnetofonokban is található. Ha úgy döntünk, hogy köveinket másvalaki tisztítsa meg, a végén ingával mindig meg kell győződnünk arról, hogy a tisztítás valóban alapos volt-e.

2.6 – Reiki

A reikiben jártasak megtisztíthatják köveiket reiki-energia segítségével is, amely mind a tisztításra, mind a feltöltésre kiválóan alkalmas.

A gyógykövek tisztítása 3. – Feltöltés

A kövek feltöltésére éppúgy többféle módszer kínálkozik, mint tisztításukra:

3.1. – Feltöltés egy másik gyógykő ráhelyezésével

Erre a célra kiváló a hegyikristálytűk* tiszta és erős energiarezgése. Ugyanígy kínálkozik az ametiszt is, ám figyeljünk oda, mert csak az ametiszt-kristályházak (ametisztdrúzák**) vagy a fenn-nőtt kristályok alkalmasak, a csiszolt szilánkok nem.

Az ametisztben található vas és kvarc az, ami erőteljes energiarezgést kölcsönöz ennek a kőnek. A csiszolatlan ametisztkristály minden csúcsa más töltéssel bír, ezért elég, ah kövünket a fenn-nőtt ametisztre vagy ametisztdrúzába tesszük.

ametiszt-druza

Köveinket feltölthetjük ezenkívül csiszolt hematitszilánkokkal is. ezek mágneszárványaiknak köszönhetően mágneses hatásúak, ezért érjük el vele a kívánt feltöltést. Ez a módszer ajánlott szinte minden kő esetében, kivéve azokat a köveket, amelyek nem tartalmaznak fémet vagy vizet.

*Hegyikristálytű: a hegyikristály hegyes, természetesen fejlődött, megmunkálatlan formája.

**Drúza: egyes kristályok kőzetüregekben keletkeznek. Ezek az üregek nagyságuktól függően gyakran tálat formáznak. ezt az alakot nevezzük drúzának vagy kristályháznak. a drúza keletkezésekor a koncentrált energia mintegy bezáródik az üreges térbe. Emiatt a drúzák kiválóan alkalmasak más kövek feltöltésére.

3.2. – Feltöltés a természet erejével

Nap

A megfelelő szakirodalomban néha találunk olyan utalásokat, hogy például köveinket feltölthetjük úgy, ha egy-két órára vagy naponta a napra tesszük, máshol pedig azt olvassuk, hogy a köveket lehetőleg ne tegyük a tűző napra.

Amennyiben valaki szeretné ezt vagy azt kipróbálni, az alapszabály a következő: amíg mi magunk pislogás nélkül a Napba tudunk nézni, addig a köveknek sem árt. Ha a sugárzás túl erős, éppen az ellenkező hatást érjük el: kiüríti a követ!

A tisztításnak erre a formájára a napfelkelte és a naplemente időszaka a legalkalmasabb.

napkelte

Hold

A feltöltés holdfénnyel is lehetséges. Ez lényegesen lágyabb a napfénynél, és történetesen a holdkő számára a Napénál sokkal megfelelőbb is ez a lágy energia.

Általában mindkét lehetőség jónak mondható.

Share via
error:
Send this to a friend