A Google vészkapcsolót készít a Skynet megfékezésére

A kutatók szerint is kell valami, amivel le lehet kapcsolni a mesterséges intelligenciát, még mielőtt elkezdi leöldösni az emberiséget.

Mi is volt az egész Terminator sorozat alapja? Az emberek megépítették a Skynet nevű rendszert, amely saját értelemmel rendelkezett, és öntudatra ébredt, majd úgy gondolta, az evolúció újabb lépcsőfokaként jogában áll a Föld korábbi urait kiiktatni az egyenletből.

Az emberiség egyik új keletű félelmét fogalmazza meg ez a sztori, miszerint a gépek mesterséges intelligenciája fölé kerekedik az embernek, és egy nem túl szép napon fogják magukat, és elkezdik módszeresen pusztítani a fajunkat.

Éppen ezért a Google mesterséges intelligencia divíziója, a DeepMind, valamint az Oxford University egy olyan kapcsolón dolgoznak, ami világméretű katasztrófa elkerülése végett leállítja az MI-t.

A gépi intelligencia az élet számos területén előfordul, és vannak olyan emberek, így például a Tesla Motors alapítója, Elon Musk, aki szerint a veszély nem csupán túlpörgetett rettegés, hanem valós probléma, de ő az, aki szerint már most is egy digitális világban élünk, és kiborgokká kell válnunk, hogy ne lépjenek le minket a gépek.

A Google DeepMind kutatója, Laurent Orseau, és Stuart Armstrong, az Emberi Jövő Intézetétől azon dolgoznak, hogy még csak véletlenül se vehessék át az uralmat azok a mesterséges elmék, amelyeket eredetileg saját épülésünkre mi magunk hozunk létre.

Ugyanakkor a feladat egyik legnagyobb kihívása az, hogy úgy kell megoldani a lekapcsolást, hogy a mesterséges intelligencia ne tanulja meg kikerülni, vagy ahogy a szakemberek fogalmaznak:

“most és akkor is fontos lehet, hogy csak emberi operátor tudja megnyomni a nagy piros gombot, ami megakadályozza a káros műveletsorokat”.

Ám az MI ügyes, és erre a kutatók egy 2013-as példát hoztak, melyben a gép inkább megállította a Tetrist, csakhogy ne kelljen azzal szembesülnie, hogy a játéknak vége.

A kérdés tehát, hogy miként lehet úgy megoldani a beavatkozást, hogy a robotok ne tanulják meg megkerülni a rendszert, és nagyon fontos, már most az MI-val kapcsolatos biztonsági kérdésekkel foglalkozni, még mielőtt bekövetkezik a baj.

Ám mindez a kutatók számára is hatalmas kihívás, hiszen a mesterséges intelligencia igen gyorsan tanul, amire jó példa a Microsoft chatrobotja, Tay, ami édes kis robotlánykából egy hitlerista döggé változott, és ehhez még egy teljes nap sem kellett neki. Tette mindezt azért, mert az emberi viselkedésből próbálta felépíteni a saját “személyiségét”.

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Aszteroidákból faragnának űrhajókat

Aszteroidákból faragnának űrhajókat

Pilóta nélkül működő űrhajókká alakítaná át az aszteroidákat egy kaliforniai székhelyű vállalat, hogy aztán űrbéli bányatelepekre repülve értékes…

error:
Share via
Copy link