A Gonosz Szellem barlangja – Egy kevésbé ismert úti cél a Niagara-vízesés közelében

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekes helyek

A Niagara-vízesés Észak-Amerika egyik legkedveltebb turistacélpontja, mely évente több millió látogatót vonz a világ minden tájáról.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a lenyűgöző természeti csoda közelében más látnivaló is akad, amit főként a bátrabbak tűznek ki úti célul, köszönhetően a hozzá fűződő sötét legendának. Ismerd meg Te is a helyet, mit úgy hívnak, a „Gonosz Szellem barlangja”.

Hol található a Gonosz Szellem barlangja?

A Gonosz Szellem barlangja a New York állambeli Lewistonban, a 42 hektáros Devil’s Hole State Park területén található. 

A Niagara-vízeséstől mintegy 10 percre északra lévő állami park könnyen megközelíthető a mellette elhaladó 104-es főútról. 

A Gonosz Szellem barlangjának legendája

A barlang vészjósló nevét a seneca indiánoktól kapta, akik jól ismerték a helyhez köthető, nemzedékek óta fennmaradt sötét legendát.

Robert Cavalier de LaSalle francia felfedező 1669-ben látogatta meg a helyet, amikor indián vezetőjével, Garonkouthie-val Niagara megye területeit térképezte fel.

Robert Cavalier de LaSalle

A vezető figyelmeztette LaSalle-t, hogy ne lépjen be a barlangba, mert legendáik szerint

abban a Gonosz Szellem lakozik, s ki belép oda, annak nyomában szerencsétlenség és halál jár.

Az indián elmesélte LaSalle-nak, hogy a „rézbőrűek” a Nagy Szellemtől kapták ezt a földet kizárólagos használatra, de amikor az őslakosok beléptek a háborúba, a Nagy Szellem megharagudott és az Onguiaahra vízesésről sziklakövek zúdultak a mélybe, melynek következtében a Gonosz Szellem kiszabadult, s létrejött az „Ördöglyuk”.

Garonkouthie azt is elmondta, hogy volt egy bátor fiatalember, aki elhatározta, hogy felfedi a barlang titkait, ám neki örökre nyoma veszett, a másik próbálkozó pedig tomboló őrültként, hófehér hajjal tért vissza.

A Gonosz Szellem barlangja

LaSalle nem tudott úrrá lenni kíváncsiságán, és a figyelmeztetés ellenére belépett a barlangba, de rögtön meg is bánta, mert a Gonosz Szellem azon nyomban egy próféciát súgott fülébe, mely úgy szólt:

„Térjen vissza Kanadába, s élvezze a vagyont, a hírnevet. Ha azonban Nyugatra fordul, mindent elveszít, gyilkosság áldozata lesz, holttestét pedig az erdő vadjai lakmározzák majd.”

LaSalle rémülten futott ki a barlangból, de a későbbiek során – a Gonosz Szellem figyelmeztetése ellenére – Nyugat felé vette az irányt. Vagyona jelentősen megcsappant, majd 1687. március 19-én, az általa vezetett expedíció fellázadt tagjai megölték.

 A profécia tehát – még ha közel húsz évvel később is – valóra vált.

Évszázadok teltek el ugyan, de a legenda még mindig élénken él a köztudatban, igaz, azt már egyre kevésbé veszik komolyan. Manapság falfirkák és eldobált sörösdobozok „díszítik” a Gonosz Szellem barlangját, látogatói pedig főként bulizó fiatalok, illetve kíváncsi turisták.

A barlangban tapasztalt különös, hátborzongató hangokról, hirtelen hőmérsékletváltozásokról vagy fura szagokról a mai napig születnek beszámolók, bár olyan tragikus sorsú személyről, mint LaSalle, nem tudni.

Az Ördöglyuk-mészárlás

1763. szeptember 14-én a mai New York államban található Niagara-szurdok közelében véres csata zajlott a brit katonák és a seneca indiánok között, mely Ördöglyuk-csataként vagy Ördöglyuk-mészárlásként vonult be a történelembe.

Az ütközet során a seneca harcosok 81 brit katonát megöltek, 8-at pedig megsebesítettek, mielőtt a britek visszavonulót fújtak.

A misztikusabb magyarázatok kedvelői szerint a barlangban tapasztalt paranormális jelenségek az elhunyt katonák szelleméhez köthetők. Nyughatatlan lelkük nem tud elszakadni a földi világtól, így a barlangban vagy annak környékén bolyonganak.

Nos, a merészebb utazók talán a Gonosz Szellem barlangját is felveszik a bakancslistájukra, és persze lesznek olyanok is, akik semmi pénzért nem mennének oda.

És mi a helyzet, Veled? Te be mernél menni a barlangba?

barlang szellem

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend