A csokoládé nem csak finom, de flavonoidokban is gazdag. Ezek a gyógyhatású vegyületek többek közt az idegsejtek védelmében is segíthetnek.

Egy új kutatásban a L’Aquilai Egyetem munkatársai azokat a tanulmányokat elemezték, melyek a kakaóban található flavonoidok különböző kognitív területekre gyakorolt hatásait vizsgálták. A csapat nem csak azt tanulmányozta, hogy mi történik az aggyal néhány órával a kakaófogyasztás után, hanem azt is, hogy milyen hatást vált ki a tartósabb, kakaóval dúsított étrend.

A korábbi elemzések többsége azt bizonyítja, hogy a kakaó flavonoidjai rövid távon pozitívan hatnak a kognitív képességekre. A kísérletekben jelentősen javult az alanyok munkamemóriája és vizuális információfeldolgozása a csokoládéevéssel. Sőt, a nők esetében egy álmatlan éjszaka után a kakaófogyasztás a teljesítményt is javította.

csoki

Meg kell azonban jegyezni, hogy a kimutatott hatások nagysága jelentősen függött a használt mérőeszköztől. Az egészséges és fiatal felnőtteknél például olyan tesztre volt szükség, melynek teljesítése komoly odafigyelést igényelt.

A flavonoidok hosszú távú – 5 naptól 3 hónapig terjedő – hatását főleg idősebbeknél vizsgálták. A kutatásokból kiderült, hogy a napi bevitelt látványosan növelte a kognitív képességek hatékonyságát. A csokoládé elsősorban a figyelmet, a feldolgozási sebességet, a munkamemóriát és a verbális folyékonyságot javította.

A kakaó többnyire a már idősebb, enyhe kognitív romlást tapasztaló felnőtteknek segített.

Valentina Socci és Michele Ferrara, a tanulmány szerzői szerint éppen ez a legfigyelemreméltóbb adat.

Az eredmények ugyanis arra utalnak, hogy a kakaóban található flavonoidok képesek megóvni a sérülékenyebb csoportokat, hiszen idővel javítják a kognitív teljesítményt. A jelenség hátterében az állhat, hogy a vegyületek segítik a szív- és érrendszeri egészség megőrzését, valamint növelik a vérmennyiséget abban az agyi régióban, amely az időskori memóriaromlás forrása lehet.

A kakaó és a csokoládé tehát táplálékkiegészítőként fitten tarthatja az agyat, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a nem elég körültekintő fogyasztás mellékhatásokkal járhat – gondoljunk csak a kalóriaértékre, vagy a kakaóban található teobrominre, amely sokban hasonlít a koffeinre.

A kutatók szerint a legtöbb flavonoidot az étcsokoládé tartalmazza, éppen ezért naponta fogyasztanak efféle édességet.

forrás: 24.hu, Science Daily

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend