A Csend ereje – Dadi Janki a türelemről és a szeretetről

Dadi Janki

A Brahma Kumaris Spirituális Egyetemnek ma közel egymillió hallgatója van, több mint 100 országban, 8000 meditációs központhoz kötődve! A szervezet súlyát és jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy eddig hét ENSZ Béke-díjat kaptak a tevékenységükért.

Az indiai Dadi Janki az 1937-es alapítás óta a szervezet tagja volt, és még 90 éves kora felett is járta a világot. Célja az volt, hogy segítsen a legelesettebbektől a felső vezetőkig mindenkit, hogy felfedezzék és megismerjék jobbik énjüket. Janki 2020-ban, 104 (!) évesen hunyt el.

A több évtizednyi meditációs gyakorlat egyik alappillére a Csend ereje. Alább maga Dodi Janki, világ egyik legjelentősebb spirituális vezetője foglalja össze, hogy mit is jelent ez valójában, és mit kaphatunk néhány percnyi csendes meditációtól.

A csendben az a legfontosabb, hogy megtisztítsuk magunkat. Ez az a pillanat, amikor mindent rendbe teszünk a fejünkben. Pontosan úgy, ahogyan a postán válogatják a leveleket az ott dolgozók: ők a tengernyi boríték és képeslap átválogatása közben sem érzik azt, hogy túl lennének terhelve.

Mindez azért van igy, mert nem érzik, hogy a továbbiakban foglalkozniuk kellene ezekkel a levelekkel. A csendben csak egy percig tart ennek a válogatásnak az elvégzése. Míg a lélek a testben van, a szellem és értelem, a fizikai érzékek, a légzés funkció és a gondolatok a lélekben mozognak. Ha csendben maradunk, minden ilyen érzékelésünknek mesterei lehetünk – nem pedig a rabszolgái. Hogyan lehetünk rabszolgák? Ehhez tudni kell, hogy hogyan gondolkodik egy rabszolga: az erőfeszítésért nem kap semmit. Az emberi lélek is válhat rabszolgává ezen okból.

Néha úgy érezhetjük, hogy a madarak és állatok szabadabbak, mert azok legalább a saját élelmüket megtalálhatják. Ha valakinek például van egy lova, az annak gondját viseli. Eteti, tisztítja, simogatja ezért aztán az egy jó ló lesz. Bizonyos tekintetben az elme is olyan, mint egy ló – de ezt a lovat soha nem etetjük, nem gondozzuk, nem simogatjuk. És aztán panaszkodunk, hogy nem vigyáz ránk…

Ha harmonikus kapcsolatot akarunk, és mindent helyesen tenni, akkor

türelemre, szeretetre és békére van szükség. Türelem és szeretet nélkül a béke nem lehetséges.

A csöndben ezért ezzel kell megtölteni magunkat. Ha én nem tölteném meg magam minden reggel ennek a csendnek az erejével, akkor a nap folyamán a különböző helyzetekben, a különböző feladatok megoldásánál, a kapcsolattartásban azt érezném, hogy holtpontra jutottam. Nem tudnám irányítani a dolgokat. És kizárólag az én hibám lenne, ha türelmetlen lennék.

Az értelemnek nagyon világosnak kell lennie, hogy képes legyen megérteni saját magát és másokat. Tény, hogy néha az emberek nem is próbálják megérteni egymást. Megpróbálnak valamit elmagyarázni másoknak, de nem próbálják megérteni a másikat. Csak értetlenül állnak és azt kérdezik: „De miért nem érted, mit akarok mondani?”

Egy anya tudja, hogy a gyereknek mire van szüksége, és azt megadja neki. A tanár megérti, mik egy diák igényei, és ennek megfelelően tanít. Amikor tanítok, időt és türelmet kell szentelnem annak, hogy megértsem, hogy másoknak mire van szükségük. Ehhez nagyon nagy csendnek kell lennie legbelül. Türelemmel és békével megértem a másikat, ezután pedig kialakul a szeretet.

Ha pedig van szeretet, akkor van esély arra, hogy azok a dolgok, amit másokkal képtelenek megosztani, megosszák velem. Általában a sok megtévesztéstől és sok bánattól nehéz az emberek számára a bizalom kiépítése egy másik ember iránt. Ha bizalmat kell adni, akkor zavarba jönnek és lecsökken az önbecsülésük. Így hát ahelyett, hogy hagynám őket beszélni, én beszélek szakadatlanul, míg nem lesznek fogadókészek és nem tudjak mindezt megérteni.

Az élet manapság nagy bátorságot követel. Azon gondolkodik az ember hogyan csinálom majd ezt, vagy azt? De nyugodtnak kell lenni. Még egy egészen apró csírája se legyen ezeknek a kérdéseknek: „Mi történt? Hogyan fog ez történni? Ki tette ezt? Miért teszik ezt?”

Ezek a gondolatok azok, amik elpusztítják a békét. És mit érünk el ezekkel a gondolatokkal egyáltalán? Nem szabad engedni az ellenségeskedésnek vagy a gyűlöletnek. Ha nyugodtak és csendesek maradunk, akkor lesz megoldás! Rettenthetetlen lehetsz, ha mentes vagy az ellenségeskedéstől.

 

spiritualitás szeretet

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend