A babiloni függőkertek

A babiloni függőkertek több mint 2000 éve foglalkoztatja az emberiség képzeletét, de megdöbbentő módon a mai napig nem sikerült bizonyítékot találni a létezésére.

A Babilonról (a mai Irak területe) szóló ókori leírások nem említik a kerteket, és bár a régészek feltárták a várost, a kertek maradványaira nem bukkantak rá.

A hagyomány szerint a kerteket II. Nabukodonozor király építtette. A történeti feljegyzések alapján tudjuk, hogy Nabukodonozor i.e. 605-től 562-ig uralkodott, ő alapította meg a Babiloni Birodalmat és az ő ideje alatt vált naggyá Babilon városa.

A legenda úgy tartja, hogy a hatalmas uralkodó a függőkerteket csodálatos ajándéknak szánta hitvesének, Amütisz királynénak.

A várost az i.e. 529-es perzsa hódítást követően elhagyták lakói, és a kertekből mára nem maradt semmi más, csak a létezéséről szóló érdekfeszítő történetek.

Rábukkantak azonban hasonló kertekre a közelben, és a régészek ennek alapján rekonstruálták, hogy miként is nézhetett ki valójában a babiloni függőkertek.

Babiloni függőkertek, avagy a Földi Paradicsom

Úgy tartják, Nabukodonozor azért építtette a függőkerteket, mert Amütisz boldogtalan volt férje sivatagi királyságában – a kertek buja növényzete Amütiszt hazájának, Médiának (ma Irán) hegyes vidékére emlékeztette. Ebben a mesterséges édenkertben a királyi pár sétálgathatott, pihenhetett és megebédelhetett udvaroncai társaságában.

További érdekességek

  • Egyes írók úgy tartják, hogy a függőkertek a levegőben lebegtek, mintha csak mágia tartotta volna fenn őket. Valószínűleg csak teraszos kertekről volt szó, vagyis arról, hogy a kertek különböző szinteken helyezkedtek el.
  •  
  • Úgy mondják, hogy a kertek minden oldala négy plethron hosszúságú volt. A plethron görög mértékegység, 30,8 m távolságot jelent – így egy oldal teljes hossza 123,2 m lehetett.
  •  
  • A szakértők körében még ma is vita tárgya, hogy hány terasz épült, de az ötös szám a legelfogadottabb. Egyesek úgy tartják, hogy a nagy fák alátámasztására 7m vastag falakat építettek.

rejtelyekszigete.com

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend