Rejtélyek

A vienne-i zsinat és a templomos rend kincsei

A vienne-i zsinat 1311. október 16-án ült össze, hogy meghallgassa a templomosrend elleni vádakat, és megreformálja az egyházat.

A pápai bizottságok jegyzőkönyveinek felolvasása után az atyák úgy határoztak,hogy addig semmiféle döntést nem hoznak, amíg a templomosokat meg nem hallgatták. A pápa ebbe nem egyezett bele.

1312-ben kiadta ain exccelso kezdetű bullát, és ezzel lezárta az ügyet.

„Tekintettel a templomosok rossz hírére, valamint az őket ért gyanakvásokra és vádakra; tekintettel arra, milyen titokzatos körülmények között fogadja a rend az új tagokat; tekintettel arra, hogy e fogadásokon sokan milyen rossz és keresztényellenes magatartást tanúsítanak; tekintettel mindenekelőtt az esküre, amelyben megfogadták, hogy soha semmit nem árulnak el abból, ami e belépési szertartáson történik, és hogy soha nem lépnek ki a rendből; tekintettel arra, hogy e botrányt a rend fennmaradása esetén nem lehet jóvátenni; valamint arra, hogy a Hit és a lelkek szempontjából mindez mekkora veszedelmet jelent; tekintettel továbbá a rend számos tagjának rettenetes gonosztetteire; továbbá arra, hogy a római egyház ennél kisebb bűnökért is nem egy neves rendet feloszlatott már; a templomos rendet összes intézményével együtt – nem minden keserűség és lelki fájdalom nélkül – nem bírósági ítélettel, hanem apostoli döntéssel – feloszlatjuk.”

A május 2-án kiadott Ad providam kezdetű bulla a rend javainak átörökítéséről döntött. Hogy a hivatali visszaélés tüskéjét kihúzza, a bevezetőben megismétli:

„A rend státusának, viseletének, sőt nevének megszüntetését a szent zsinat beleegyezésével, nem bírói határozattal mondtuk ki, hiszen ezt a vizsgálat és a per alapján bírói úton nem állt módunkban megtenni, hanem megfellebbezhetetlen pápai döntéssel, visszavonhatatlanul szentesített és örök időre érvényes apostoli határozattal. Megtiltjuk tehát, hogy ezentúl bárki belépjen e rendbe, szerzetesi ruháját magára vegye, és templomosként viselkedjen, mert ipso facto a kiközösítés büntetését vonja magára.”

A rendet felszámolták, túlélőit – ha voltak – kiközösítették, de nem ítélték el. A pápa számára az ügy egyszerűen politikai kérdés volt. Ezek után a javak sorsáról rendelkezik:

„Végül úgy határoztunk, hogy e javakat végleg egyesítjük Jeruzsálemi (Istenes) Szent János ispotályos rendjének javaival…mindazt, amivel a templomos rend, a mesterek és szerzetesek letartóztatásuk pillanatában, azaz 1307 októberében a Francia Királyság területén rendelkeztek, az ispotályosoknak adományozzuk.”

Ez nem vonatkozott a Francia Királyság területén kívül található kasztíliai, aragóniai, portugáliai, mallorcai birtokokra, amelyek a Szentszék tulajdonába kerültek. A kommendatúrákon őrzött pénz és kincsek azonban nem jutottak Szép Fülöp kezére.

Guillaume de Plaisans a pápához intézett beszédében nem is titkolja csalódását:

„Mert szerte a világon megerősítették váraikat az egyház és karja ellen, és a lopott vagyont elrejtették, eltékozolták; még a szentelt edényeket is eltüntették…”

Vagyis a király emberei semmit sem találtak a kincsekből, még a szentelt edények sem kerültek elő. Csak az maradt a helyén, amit nem lehetett elmozdítani: a földműves szerszámok, az állatok és ami a csűrökben és a raktárakban volt.

Sem arany, sem ezüst, sem okiratok, a levéltárban is csak a különféle földvásárlásokkal kapcsolatos dokumentumok maradtak.

Erre két magyarázat lehetséges: vagy az, hogy Szép Fülöp hivatalnokai a saját zsebükre dolgoztak, vagy az, hogy a hosszú időn át előkészített letartóztatási parancs mégiscsak kiszivárgott.

Tegyük fel, hogy a hivatalnokok tényleg ellopták az aranyat és az ezüstöt – az okiratokra viszont igazán nem volt szükségük. Kétségtelen, hogy a legtöbb kommendatúrán általában nem tartottak túl sok pénzt; ez azonban biztos nem vonatkozik azokra, amelyek kereskedelmi szempontból kulcsfontosságú helyen voltak, mint például Provins vagy Baucaire, ahol más rendházak pénzügyeit is intézték, és a váltók miatt jelentős mennyiségű ércpénzre volt szükség.

Így alakultak ki az elrejtett kincsekről szóló legendák. S valószínű, hogy e legendák nagy része igaz. Vagy legalábbis igaz volt, mert a „megtalált” kincseket aligha jelentették be.

Természetesen minden kommendatúrának megvolt a maga „rejtekhelye”. Bármennyire féltek is a rablók a templomosoktól, a rendházak ki voltak téve egy esetleges ostrom vagy rablótámadás veszélyének. E rejtekhelyeket már egészen korán kialakították.

Az is lehet, hogy a legértékesebb vagyontárgyakat mindig ott tartották. Megmaradtak volna tehát a templomosok kincsei? Egészen biztosan.

A kincskeresők mindenesetre elgondolkodhatnának a kérdésen. Azokat a kommendatúrákat, amelyek a pápai döntéssel az ispotályosokhoz kerültek, minden bizonnyal alaposan átkutatták, itt tehát a mai kutatók nem sok szerencsével járhatnak.

Elképzelhető egyébként, hogy az elmenekült templomosok közül néhányan később visszatértek, és az ismert rejtekhelyeken megkeresték az elrejtett kincseket.

Lehet, hogy megadták a kulcsot a fontosabb rejtekhelyekhez. Valószínűleg ebben áll a chinoni falrajzok titka.

A chinoni falrajzok rejtélye

E falrajzok történetét jól ismerjük – az Atlantis folyóirat hasábjain olvashattuk erről Paul Le Cour kitűnő elemzését.

Amikor a pápa bizottságokat állított föl a vizsgálat lefolytatására, a magas rangú foglyok kihallgatásának jogát a maga számára tartott fenn. Mivel ez idő tájt Poitiers-ban tartózkodott, kérte, hogy a foglyokat vezessék elé személyes kihallgatásra.

Sem a király, sem az inkvizíció nem utasíthatta el a kérését. A foglyokat útnak is indították Párizsból Poitiers felé, Tours közelében azonban valamilyen mondvacsinált ürüggyel, a foglyok állítólagos betegségére hivatkozva megállították a konvojt, és a templomosokat a király chinoni várába zárták. Egy ideig ott maradtak. Soha nem kerültek a pápa színe elé, visszavitték őket Párizsba.

A templomosok a Chinonban töltött idő alatt egészen különleges rajzokat véstek a börtönükül szolgáló terem falára. Valamennyi rajz szimbolikus értékű, nagy részük pedig kifejezetten beavatási szimbólum: lángoló szíveket, keresztet, hármas övét, malmot, rubinokat ábrázolnak.

Paul Le Cour figyelmét természetesen ez a beavatási aspektus ragadta meg. Arra a logikus következtetésre jutott, hogy a foglyok beavatottak lehettek; ez pedig nagyon valószínű, még akkor is, ha tudjuk, hogy a szimbólumok jelentését nem csak a beavatottak ismerhették.

A chinoni foglyok egész biztosan ismerték a szimbólumok hagyományos jelentését. S felmerül a kérdés, miért vésték a falba ezeket a jelképeket, amelyek önmagukban egyáltalán nem titokzatosak.

A titok abban rejlik, miként lehet fölhasználni őket. Mondhatnánk persze, hogy a rajzokat egyszerűen a kényszerű tétlenség szülte.Csakhogy nem akármilyen rajzokról van szó.

Könnyen lehet, hogy e rajzokat azzal a határozott szándékkal készítették, hogy üzenetet közvetítsenek a jelen vagy a jövő emberei számára. Márpedig nem akárki számára: az üzenetet csak azok érthetik, akik ismerik e szimbólumok jelentését.

De ha ismerik a szimbólumok jelentését, miért kellene átadni őket? A rajzok semmi újat nem árulnak el. Semmi értelmük nem lenne tehát, hacsak… Hacsak nem rejtvényekről van szó.

A szimbólumokat rejtvényként is lehet olvasni. Mindig is ezt a módszert használták (és használják ma is) azok, akik azt szeretnék, hogy üzenetüket csak az fejthesse meg, aki maga is jól ismeri ezt a fajta írásmódot.

A chinoni falrajzok azokhoz szólnak, akik nemcsak ismerik e szimbólumokat, hanem meg is tudják fejteni őket. S valószínű, hogy megfejtésükre a templomosoknak volt egy külön módszerük.

Testvérekhez szólnak, és nem azért, hogy a jól ismert szimbólumokat emlékezetükbe idézzék, hanem azért, hogy e szimbólumok segítségével olyan titkot bízzanak rájuk, amelyet csak nekik szabad megismerniük.

E szimbólumok olyasvalamire utalnak, ami el van rejtve, és ez az elrejtett dolog anyagi természetű.

Vegyünk egy példát (kizárólag a példa kedvéért).Tegyük fel, hogy az egyik fogoly egy kereszttel koronázott szívet vésett a falra. Ez egy szimbólum. Többek között keresztény szimbólum; nem kifejezetten keresztény szimbólum, de mindenképpen gyakori; majdnem minden egyházi épületben látható.

Senki nem gondolná, hogy érdemes felfigyelni rá. Csakhogy egy szívet sokféleképpen meg lehet rajzolni. Szabályosan vagy hibákkal; és egy ilyen „hibának” a szívben különleges jelentése lehet, főleg azok számára, akiknek van némi gyakorlatuk a titkosírások megfejtésében, például ismerik a templomosok titkosírását.

Egy ilyen „hiba” – képileg vagy fonetikusan – egy adott földrajzi helyet is jelölhet.Ott tehát, ahol az „analfabéta” csak egy kereszttel koronázott szívet lát, az „írástudó” talán ezt olvassa: „Ezen és ezen a kommendatúrán (lásd azt a bizonyos hibát a szívben) a rejtekhely a kereszt alatt található.”

Ezt pedig kizárólag a beavatott testvérek fogják megérteni.Természetesen semmivel sem lehet bizonyítani, hogy a fenti magyarázat helyes,de mindenképpen logikusnak látszik.

E magyarázatot az is alátámasztja, hogy a chinoni rajzok nem olyan egyszerű vonalak, amelyeket az unatkozó fogoly egy szöggel könnyen a falra karcolhatott volna, hanem szabályszerű domborművek; a kivitel nem árulkodik különösebb kézügyességről, a vonalak viszont annyira mélyen vannak bevésve, hogy világosan látható: alkotójuk azt szerette volna, hogy hosszú időn át megmaradjanak.

Egyáltalán nem biztos persze, hogy ezek az elrejtett kincsek komoly pénzértéket jelentenek. De hátha nem csak pénzről van szó?

Kövess minket a Facebookon!
Legújabb cikkek

Szerencsét hozott az elátkozottnak hitt baba egy ausztrál férfinak

Tulajdonosa semmi pénzért nem válna meg tőle. Kerry Walton igencsak meglepődött, amikor 1972-ben egy ijesztő babára bukkant egy 200 éves épület pincéjében, az ausztráliai ...

Pár év, és ilyen robotok végezhetik az otthoni házimunkát

Az 1X robotikai cég bemutatta legújabb humanoid robotját, amely úgy néz ki, mozog és viselkedik, mint egy valódi ember. Lenyűgöző képességű robotokat már eddig ...

A vienne-i zsinat és a templomos rend kincsei

A vienne-i zsinat 1311. október 16-án ült össze, hogy meghallgassa a templomosrend elleni vádakat, és megreformálja az egyházat. A pápai bizottságok jegyzőkönyveinek felolvasása után ...

2025 és 2028 között érkezhetnek a földönkívüliek a plejádi üzeneteket tolmácsoló testvérpár szerint

A mexikói Paulina Martinez még csak 17 éves volt, amikor először találkozott a földönkívüliekkel. A most 36 éves nőnek azóta már két gyermeke is ...

A világ első UFO-szelfijét készítette egy brazil UFO-kutató?

Számos UFO-fotó készült már világszerte, ám többségükről hamar kiderült, hogy azokon csupán természeti jelenségek vagy optikai hatások láthatók. Most azonban úgy tűnik, hogy minden ...
The Awful

„Rettenetesnek” hívták azt a szárnyas lényt, ami éveken át ijesztgette amerikai kisvárosok lakóit

1925-ben ijesztő találkozások zavarták meg két amerikai kisváros, Berkshire és Richford nyugalmát. A Vermont állambeli települések lakói egy ijesztő, szárnyas fenevadról beszéltek, mely leginkább ...

You cannot copy content of this page

Send this to a friend