Érdekes emberek

Egy hét alatt hétszer szenvedett repülőgép-balesetet a világ legszerencsésebb túlélője

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Dennis Collier

Hiába zuhant le újra és újra gépével, a vakmerő férfi tovább folytatta útját. „Csak” hét baleset kellett hozzá, hogy végleg felhagyjon a repüléssel.

Dennis Collier képzett pilóta 2021 végén 110 ezer dollárért vásárolt egy Seawind 3000-est – egy kis kétéltű repülőgépet.

A szerkezetet egy Lynn Swann nevű, 88 éves, visszavonult pilóta építette, és ugyan két éve nem repültek vele, láthatólag jó állapotban volt.

Összesen húsz óra repülési időt rögzített, és igényelt apróbb javításokat, de alapvetően rendben volt.

Dennis azt tervezte, hogy új gépével Los Angelesből a michigani Boyne Citybe repül, nagyjából hét óra alatt. Végül kissé hosszabb lett az útja…

1. számú repülés

Dennis úgy dönt, hogy próbarepülésre viszi a gépet, míg Swann összeszed néhány szükséges dolgot. Sajnos a leszálláskor a futómű beragadt, ezért a gép a kifutópályára zuhant.

A tényt megerősíti a Szövetségi Repülőigazgatóság (FAA) adatbázisa. Dennisnek nem esik baja. Swann azt mondja, Dennis szerencsés, rosszabbul is járhatott volna.

2. számú repülés

Dennis a baleset ellenére úgy dönt, hogy javítás után azonnal újra kipróbálja a gépet, és Új-Mexikóba repül vele.

Hajnali 3.20-ra ér oda, leereszkedik, a motor lefullad, amitől a gép a futópálya mellé csapódik, elvisz egy lámpát és egy jelzőtáblát.

A repülő összetörik, de Dennis ép marad. Az FAA-t a repülőtér személyzete értesíti.

3. számú repülés

Dennis összefoldozza a gépet, és megint elindul Új-Mexikóból. Megint lezuhan. Ezúttal kérdőre vonja az FAA, de aztán mégis engedik továbbrepülni.

Dennis beállítja a hidroplánját egy üres légihangárba, és maga javítja meg.

4. számú repülés

A javítást követően Dennis sikeresen felszáll, és Chicagóba tart. Néhány óra repülés után a bal szárny vezérlése meghibásodik, megemeli a gépet.

Dennis küzd az irányítóberendezéssel, végül negyedszerre sikerül leszállnia.

Annyira durván, hogy a gép kicsúszik a szomszédos legelőre, de aztán sikerül visszakeverednie a leszállópályára. Ezúttal a nebraskai reptéren köt ki, ahová esze ágában sem lett volna elmenni.

Ráébred, hogy már reszket a félelemtől. A repülőtér felügyelői, egy házaspár, valahogy lecsillapítják, éjszakára befogadják, és azt javasolják, ne kísérletezzen tovább a géppel.

5. számú repülés

Dennis másnap újra a levegőben van. A gép ekkorra elég viharvert, de Dennis szerint a javításaival minden problémát megoldott. Éppen csak próbát tesz, hogy minden működik-e, majd visszaindul Nebraskába. A gép lezuhan.

Collier a sorozatos kudarcok ellenére is folytatta útját

6. számú repülés

Dennis rájön, hogy a gondot néhány összegabalyodott vezeték okozta, ezeket rendbe hozza, és felszáll Nebraska felé.

Átrepül a Mississippi fölött, és már csak öt órányira van, amikor valami „kattogni kezd”.
Rádióüzenetet küld a helyi reptérnek, hogy körülbelül 8 kilométerre lát előre. Valakinek figyelnie kellene a gépét, és jelezni neki, kint van-e az első kereke. Választ nem kap.

A kerék persze beragad. Dennis leszáll, a gépet a hátsó kerekeken gördíti, amíg lehet, csak utána engedi az orrát az aszfaltnak ütközni, és több száz métert csúszni, mielőtt meg-
áll.

7. számú repülés

Mindenki kellően aggódik, mert a problémák és balesetek ellenére Dennis még egyszer útra akar kelni, most utoljára, hogy a Seawinddel eljusson Boyne Citybe, mindössze 25 perces repülési idővel.

Az FAA jogosan tart tőle, hogy megint gond lesz a leszállással, és a gép megint a földhöz csapódik. Hogy megnyugtassa őket, Dennis megígéri, hogy egész úton leeresztve tartja a futóművet.

Fel is száll, és minden jól megy, amíg egyszer csak égett szagot nem érez. A motor köpködni kezd, Dennis úgy dönt, visszafordul, és kényszerleszállást hajt végre egy közeli kis reptéren.
A szárny azonban kibabrál vele, végül a Michigan-tavon landol. Szerencsére a gép kétéltű, erre tervezték.

„Végállomás, kiszállás” – Collier gépe a Michigan-tóban

„Visszanéztem, és rájöttem, hogy akár megsaccolhatnám az iménti magasságomat abból, milyen szögben csillan meg a fodrozódó vízgyűrűkön a nap – emlékezett vissza Dennis. – Mintha lelassult volna az idő, engem pedig lenyűgözött a nap, a víz és a fények összjátéka… a Nap egyre közeledett, egészen közel jött.”

Sajnos közben megfeledkezett arról, hogy kint van a futómű, ezért a vízhez csapódva ismét balesetet szenvedett, a gép függőlegesbe fordult. Végül a víz felszínén való lebegésre
tervezett kétéltű gép a tó fenekén kötött ki.

Dennis azóta abbahagyta a repülést, és később a Disney Worldnél talált munkát, azzal bízták meg, hogy turistákat vigyen körbe egy komphajón. Repülőgép helyett egy hajó kapitánya
lett.

repülőgép
Legújabb cikkek

You cannot copy content of this page

Send this to a friend