Tudomány és technika

A szuperkiborgok 200 év múlva valósággá válhatnak – figyelmeztet a neves antropológus

A híres antropológus, Elena Sudarikova által vezetett kutatócsoport merész jóslatot tett: két évszázad múlva világunkat teljesen mesterséges testű emberek lakhatják.

Ennek megvalósulásához azonban jelentős tudományos és technológiai fejlődésre, és alapvető társadalmi változásokra van szükség.

Sudarikova szerint a technika gyors fejlődésével párhuzamosan a modern ember teste egyre jobban meggyengül, köszönhetően a fizikai aktivitás hiányának, a rengeteg ülőmunkának, többek között a számítógép előtt töltött hosszú óráknak.

A professzor úgy véli a mesterséges anyagok és implantátumok terén elért fejlődés egyre inkább lehetővé teszi majd, hogy a károsodott vagy elvesztett testi funkciókat idővel teljesen helyre lehessen állítani.

Elena Sudarikova

A szuperkiborgokkal kapcsolatban viszont nem mehetünk el a legfontosabb kérdés mellett:

Vajon mennyire tekinthető még embernek az a személy, akinek az agyán kívül minden mást gépi implantátumokkal helyettesítettek?

Az agy digitális eszközökkel való összekapcsolása radikálisan megváltoztathatja az emberi gondolkodás természetét, valamint az érzelmi és intuitív magtapasztalásra való képességét.

Sudarikova hangsúlyozza, hogy ezeknek a technológiáknak a jövője nem egyértelmű, hiszen számos tényezőtől függ, beleértve a természeti, gazdasági és politikai változókat is.

A szuperkiborgok megjelenésének lehetősége a mai napig heves tudományos és társadalmi vitákat vált ki.

Egyes kutatók úgy vélik, a gépiesített ember legyőzheti a szellemi és fizikai korlátokat, idővel mintegy halhatatlanná válva.

Vannak azonban olyanok is, akik komoly aggodalmakat fogalmaztak meg az ilyen jellegű technológiák negatív hatásaival kapcsolatban.

Ki fogja ellenőrízni a mesterséges szervek és eszközök használatát és fejlesztését? Ki tudja majd garantálni, hogy nem kerülnek rossz kezekbe a kiborgok, és nem használják fel őket különféle illegális cselekedetekhez?

Sudarikova a témában széleskörű vitát és a biotechnológiai fejlesztések tudatos szabályozását szorgalmazza annak érdekében, hogy a jövőben biztonságosan és etikusan használják ezeket a technológiákat.

anomalien.com

Kövess minket a Facebookon!
Legújabb cikkek

A vienne-i zsinat és a templomos rend kincsei

A vienne-i zsinat 1311. október 16-án ült össze, hogy meghallgassa a templomosrend elleni vádakat, és megreformálja az egyházat. A pápai bizottságok jegyzőkönyveinek felolvasása után ...

2025 és 2028 között érkezhetnek a földönkívüliek a plejádi üzeneteket tolmácsoló testvérpár szerint

A mexikói Paulina Martinez még csak 17 éves volt, amikor először találkozott a földönkívüliekkel. A most 36 éves nőnek azóta már két gyermeke is ...

A világ első UFO-szelfijét készítette egy brazil UFO-kutató?

Számos UFO-fotó készült már világszerte, ám többségükről hamar kiderült, hogy azokon csupán természeti jelenségek vagy optikai hatások láthatók. Most azonban úgy tűnik, hogy minden ...
The Awful

„Rettenetesnek” hívták azt a szárnyas lényt, ami éveken át ijesztgette amerikai kisvárosok lakóit

1925-ben ijesztő találkozások zavarták meg két amerikai kisváros, Berkshire és Richford nyugalmát. A Vermont állambeli települések lakói egy ijesztő, szárnyas fenevadról beszéltek, mely leginkább ...

Fényes gömbök követtek több mint 3000 kilométeren át egy Nigériába tartó utasszállítót

Egy utasszállító pilótája azt állítja, ismeretlen objektumok követték a gépét, több mint 3000 kilométeren keresztül. Ruud Van Pangemanan kapitány egy Boeing 747-essel tartott Szaúd-Arábiából ...

A földönkívüliekért rajongó Tom Cruise a világűrben akar forgatni

Hollywood örökifjú fenegyereke egészen kivételes helyszínt választott jövőbeni filmjéhez. Tom Cruise-ról köztudott, hogy szereti a teljesítőképessége határait feszegetni egy-egy látványos akciójelenet érdekében. Karrierje során ...

You cannot copy content of this page

Send this to a friend